Gabriel Knight: Sins of the Fathers Review

Η νέα τάση στη βιομηχανία των video games είναι η αναβίωση και επανέκδοση παλιών παιχνιδιών και από αυτή δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν τα κλασικά adventure της Sierra. 20 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του, το Gabriel Knight: Sins of the Fathers επιστρέφει ως επετειακό remake για να το ξαναζήσουν οι παλιοί παίκτες και να το γνωρίσουν οι νέοι.
Στο παιχνίδι αναλαμβάνετε το ρόλο του Gabriel Knight, ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου αλλά και συγγραφέα. Για την συγγραφή του νέου του βιβλίου, συνεργάζεται με την αστυνομία της Νέας Ορλεάνης που ερευνά μια σειρά από τελετουργικούς φόνους ονόματι voodoo murders. Αν δεν έχετε ασχοληθεί με το Gabriel Knight: Sins of the Fathers, στο άκουσμα των λέξεων “voodoo murders”, “αστυνομία” και “συγγραφέας”, ίσως σχηματίσετε λανθασμένη άποψη για τον πρωταγωνιστή και νομίζετε ότι είναι ένας σοβαρός άνθρωπος μέσης ηλικίας, μετρημένος στα λόγια και στις πράξεις του. Ο Gabriel Knight είναι αλαζόνας και αθεράπευτος “γυναικάς” και παρόλο που είναι έξυπνος και ευφυής, αρκετές φορές το μυαλό του βρίσκεται έξω από το κεφάλι του. Ο αλλοπρόσαλλος χαρακτήρας του πρωταγωνιστή και ότι συνεπάγεται αυτό, είναι ένας από τους λόγους που αγαπήθηκε η σειρά.
Αν ο Gabriel Knight ήταν πραγματικός, θα ήταν ο καλύτερος φίλος όλων μας. Ένας άνθρωπος που πηγαίνει στο πανεπιστήμιο για να παρακολουθήσει μια διάλεξη με θέμα τα βουντού, καταλήγει να τον παίρνει ο ύπνος. Ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να κλέψει από τον συνεργάτη του αστυνομικό το σήμα του για να μπορέσει να εχει πρόσβαση στην έπαυλη μιας πανέμορφης μυστηριώδους γυναίκας της υψηλής κοινωνίας, όχι μόνο για να αποσπάσει πληροφορίες αλλά και για να φλερτάρει μαζί της, καταλήγει να φεύγει από την έπαυλη κλωτσηδόν. Ένας άνθρωπος που έχει το θάρρος να σταθεί πάνω από κατακρεουργημένα πτώματα και μετά με περίσσιο θράσος να ζητήσει βοήθεια από την απλήρωτη υπάλληλό του.
Το μουσείο των βουντού προκαλεί ανατριχίλες.
Το μουσείο των βουντού προκαλεί ανατριχίλες.
Με το Gabriel Knight: Sins of the Fathers να είναι κλασικό point and click adventure τρίτου προσώπου, έχετε στη διάθεση σας αρκετά διαδραστικά σημεία που άλλοτε σας παρέχουν πληροφορίες για ένα αντικείμενο, για διάφορους χαρακτήρες και γεγονότα και άλλοτε σας οδηγούν σε γρίφους και διαλόγους. Ο πλούτος των πληροφοριών είναι πραγματικά τεράστιος και σας εισάγει σταδιακά σε ένα σκοτεινό κόσμο όπως αυτόν της μυστικιστικής Νέας Ορλεάνης, ξεδιπλώνοντας σιγά σιγά μια ιστορία με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η εξέλιξη του σεναρίου δεν βασίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία που σας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην λύση του μυστηρίου αλλά επεκτείνεται και σε αρκετές πληροφορίες ιστορικά ακριβείς με το παρελθόν αυτής της “κουλτούρας”.
Αρκετοί διάλογοι και πληροφορίες σας ταξιδεύουν σε μια σκοτεινή εποχή, όπου οι σκλάβοι στον τότε Νέο Κόσμο ήταν δείγμα πλούτου για τους αποικιοκράτες και η σύγκρουση διαφορετικών πολιτισμών και αντιλήψεων γέννησε την κουλτούρα των βουντού. Έναν τρόπο έκφρασης και απελευθέρωσης του σώματος και πνεύματος από τα δεινά της δουλείας, που στο πέρασμα του χρόνου έχασε το νόημα του και έγινε μια απλή τουριστική ατραξιόν. Τη διαφορετικη αντιμετώπιση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Νέας Ορλεάνης τη βλέπετε σε πολλούς χαρακτήρες. Έρχεστε αντιμέτωποι με υποστηρικτές του ότι όλα αυτά βρίσκονται στη φαντασία των ανθρώπων, αλλά και με ανθρώπους των οποίων οι απαντήσεις στα ερωτήματά σας δημιουργούν περισσότερες απορίες παρά ρίχνουν φως στην υπόθεση των τελετουργικών φόνων αλλά και την ύπαρξη ή μη κάποιας σκοτεινής δύναμης πίσω από αυτούς.
Το Gabriel Knight: Sins of the Fathers ισορροπεί σε έναν κόσμο αντιθέσεων. Καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού αντιμετωπίζετε διαφορετικές καταστάσεις σε ένταση και ύφος. Από το χαλαρό ξεκίνημα και τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους με την υπάλληλο στο βιβλιοπωλείο, βρίσκεστε σύντομα να στέκεστε πάνω από το πτώμα ενός θύματος που του εχει αφαιρεθεί η καρδιά. Από το αποτυχημένο φλερτ με τη φωτογράφο του αστυνομικού τμήματος, βρίσκεστε να κόβετε βόλτες στο νεκροταφείο όπου ακόμα αποδίδουν τιμές οι φανατικοί των βουντού στην “ιέρεια” της αρχικής κουλτούρας. Σε αυτό συμβάλλουν και αρκετοί χαρακτήρες με καλογραμμένους διαλόγους. Από τον ηλικιωμένο συντηρητή του νεκροταφείου που έχουν δει πολλά τα μάτια του, τον αινιγματικό ιδιοκτήτη του μουσείου, μέχρι συγγενείς και φίλους του Gabriel, όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν μέσα από ένα πλούσιο δέντρο διαλόγων, παρέχοντας πληροφορίες και στοιχεία που σας βοηθούν να λύσετε το μυστήριο. Σε όλα αυτά ο Gabriel όχι μόνο δεν ακολουθεί τα στοιχεία σαν ένας απλός ερευνητής, αλλά σιγά σιγά αντιλαμβάνεται ότι με κάποιο περίεργο τρόπο συνδέεται με αυτά τα πρόσφατα γεγονότα περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Από τις περιπτώσεις όπου το παιχνίδι γίνεται αρκετά ακραίο και σκοτεινό.
Από τις περιπτώσεις όπου το παιχνίδι γίνεται αρκετά ακραίο και σκοτεινό.
Η νέα έκδοση του Gabriel Knight: Sins of the Fathers προσφέρει αρκετά βοηθήματα σε σχέση με την αρχική. Αν απεχθάνεστε το pixel hunting, μπορείτε με το πάτημα ενός κουμπιού να εμφανίσετε όλα τα διαδραστικά σημεία στην οθόνη, κάνοντας τη ζωή σας πιο εύκολη. Το καλά οργανωμένο σημειωματάριο όχι μόνο συγκεντρώνει χρήσιμες πληροφορίες, αλλά σας επιτρέπει και να χρησιμοποιείτε το σύστημα βοήθειας που σας δίνει περιληπτικά τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε αν κολλήσετε κάπου. Αν έχετε εμπειρία από point and click adventure ίσως να μην χρειαστείτε καμία βοήθεια στο παιχνίδι. Αν όχι, ίσως δυσκολευτείτε αρκετά.

Χρειάζεται να αξιοποιήσετε όλα τα μέσα που σας παρέχει το παιχνίδι, δηλαδή τον ίδιο του τον κόσμο. Η λύση κάποιου γρίφου πολλές φορές βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας, ακούγεται από τα ηχεία σας, είναι μια λέξη που περνά απαρατήρητη σε έναν διάλογο, είναι μια κίνηση ενός χαρακτήρα κλπ. Παρόλο πρόκειται για ένα “στατικό” adventure όπου περνάτε αρκετό χρόνο σε κάθε οθόνη, η αίσθηση που αφήνει είναι αυτή ενός κόσμου δραστήριου και ζωντανού. Χρειάζεται να ξαναπάτε αρκετές φορές στα ίδια μέρη για να έρθετε σε επαφή με νέους χαρακτήρες, πρέπει να επιστρέφετε συχνά στη βάση σας που είναι το βιβλιοπωλείο, να έρχεστε σε επαφή με το φίλο και συνεργάτη σας στο αστυνομικό τμήμα για τυχόν εξελίξεις στην υπόθεση κλπ.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου