Legend of Grimrock 2 Review

To 2012, οι Φινλανδοί της Almost Human Games, ενώ είχαν τα μέσα και τις γνώσεις για να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι προς... μαζική κατανάλωση, επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο της αναβίωσης ενός ξεχασμένου από τον χρόνο είδους παιχνιδιών, αυτό των κλασικών dungeon crawler RPG. Το Legend of Grimrock αγκαλιάστηκε από κριτικούς και παίκτες, με φυσικό αποτέλεσμα τη συνέχεια του παιχνιδιού. Το αν το Legend of Grimrock 2 είναι άλλο ένα sequel που πατάει στο καλό όνομα του προκατόχου του ή προσφέρει κάτι παραπάνω, θα το δούμε μαζί παρακάτω.
Το Legend of Grimrock 2 είναι ένα κλασικό dungeon crawler RPG πρώτου προσώπου. Ξεκινώντας σας δίνεται η δυνατότητα να αρχίσετε να παίζετε με μια έτοιμη ομάδα τεσσάρων μαχητών ή να δημιουργήσετε τους δικούς σας ήρωες μέσα από μια μεγάλη γκάμα επιλογών. Οι διαθέσιμες φυλές είναι οι εξής: human, minotaur, lizardman, instectoid και ratling, με την τελευταία να είναι νέα προσθήκη. Κάθε φυλή εχει τα δικά τις προτερήματα και αδυναμίες. Οι άνθρωποι αποκτούν περισσότερους πόντους εμπειρίας, τα εντομοειδή πλάσματα λόγο του εξωσκελετού έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμό, οι μινώταυροι πέρα από το ότι είναι αδηφάγοι, στην μάχη δεν έχουν αντίπαλο κλπ.
Πολλές επιλογές υπάρχουν και για τα είδη των ηρώων. Οι οχτώ κατηγορίες σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη ομάδα που μπορεί να συνδυάζει ωμή δύναμη στην πρώτη γραμμή και υποστήριξη με μάγους ή εξ αποστάσεως μαχητές στο πίσω μέρος. Αρκετές κατηγορίες πέρα από την ικανότητα στην μάχη, μπορούν να προσφέρουν και διάφορα οφέλη στην ομάδα σας. Ο αλχημιστής όχι μόνο μπορεί να δημιουργήσει κάθε λογής γιατρικό, αλλά με τις γνώσεις του μπορεί να πολλαπλασιάζει τον αριθμό των φυτών που μαζεύετε, συσσωρεύοντας τα στο αποθετήριο για να χρησιμοποιηθούν αργότερα. Ο αγρότης, που είναι από της πιο περίεργες κατηγορίες του παιχνιδιού, συλλέγει πόντους εμπειρίας όχι από τις μάχες αλλά τρώγοντας φαγητό και μόνο. Αν συνδυάσετε τον αγρότη με την ανθρώπινη φυλή που συλλέγει πόντους εμπειρίας ταχύτερα, μπορείτε κυριολεκτικά να τον σκάσετε από το φαΐ και να “χτίσετε” έναν μαχητή αρκετά ξεχωριστό και ταλαντούχο.
Δευτερόλεπτα πριν τον θάνατο.
Δευτερόλεπτα πριν τον θάνατο.
Το επόμενο βήμα για την δημιουργία των ηρώων σας είναι τα χαρακτηριστικά και οι ικανότητες. Και εδώ οι επιλογές είναι αρκετές και είναι αυτές που καθορίζουν την τελική “μορφή” της ομάδας και των χαρακτήρων σας. Οι ικανότητες ποικίλουν και σας επιτρέπουν να έχετε μια ευέλικτη ομάδα ηρώων. Η δημιουργία χαρακτήρων και οι επιλογές που είναι διαθέσιμες, έχουν αρκετό βάθος και είναι ένας ευχάριστος πονοκέφαλος. Οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε είναι αρκετοί και σχεδόν ότι φανταστείτε μπορείτε να το πράξετε. Μπορείτε να έχετε μαχητές που δέχονται χτυπήματα ακατάπαυστα έχοντας μεγάλες αντοχές, μπορείτε να έχετε πιο ευέλικτους ήρωες που αποφεύγουν τις επιθέσεις, οι μάγοι σας με τις τέσσερις διαφορετικές σχολές μαγείας μπορούν να ελέγχουν ορδές εχθρών ή να τους ισοπεδώνουν με μια και μόνο ρήξη κάποιου ξορκιού κτλ.
Αφού δημιουργήσετε την ομάδα σας και ξεκινήσετε το παιχνίδι, αυτό που κάνει εντύπωση είναι η έλλειψη σεναρίου. Βρίσκεστε ναυαγοί σε κάποιο άγνωστο νησί, χωρίς να έχετε την παραμικρή ένδειξη για το πού να πάτε και τί να κάνετε. Τουλάχιστον στις πρώτες ώρες του παιχνιδιού είστε στο σκοτάδι όσον αφορά τη θέση και τον ρόλο σας στο νησί. Αρκετά αργότερα τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα όταν ο “άρχοντας” του νησιού έρχεται σε επαφή μαζί σας μέσα από σκόρπιες σημειώσεις, δημιουργώντας ερωτηματικά για τον αν η βύθιση του πλοίου ήταν τυχαίο γεγονός ή όχι. Σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, στο Legend of Grimrock 2 δεν υπάρχουν μόνο κατακόμβες αλλά και το εξωτερικό περιβάλλον. Όχι μόνο μπορείτε να περιπλανηθείτε στην επιφάνεια αλλά υπάρχει και κύκλος ημέρας νύχτας, κάτι που ειναι παραπάνω από ευπρόσδεκτο και σπάει την μονοτονία του πρώτου τίτλου, όπου βρισκόσασταν μονίμως σε μπουντρούμια. Η κίνηση στον χώρο γίνεται μέσα σε ένα αόρατο πλέγμα, είναι σε πραγματικό χρόνο και όχι σε γύρους. Σαν γνήσιο dungeon crawler, ο πυρήνας του παιχνιδιού είναι η εξερεύνηση του κόσμου του.

Ένας κόσμος που σας φέρνει αντιμέτωπους όχι μόνο με ανελέητους εχθρούς αλλά και εκατοντάδες κρυμμένα μυστικά, γρίφους και κάθε λογής παζλ. Πέρα από τις μάχες, το Legend of Grimrock 2 χωρίς ίχνος υπερβολής, κρύβει έναν κόσμο μέσα στον ίδιο του τον κόσμο. Κρυφά περάσματα που σας οδηγούν σε άγνωστες περιοχές ή σε γνώριμα εδάφη, καλά κρυμμένα αντικείμενα μέσα σε τοίχους, θαμμένα σεντούκια, κρυμμένα μίνι αφεντικά, παγίδες κτλ. Η ποσότητα και η ποιότητα των μυστικών του παιχνιδιού ειναι άξια συγχαρητηρίων, κάνοντας το Legend of Grimrock 2 να ξεφεύγει από την απλοϊκή προσέγγιση παιχνιδιών του είδους που επικεντρώνονται μόνο στις μάχες. Μάχες οι οποίες όμως δεν υστερούν καθόλου σε ποιότητα και ποσότητα και έχουν σκοπό όχι απλά να σας επιβραβεύουν με πόντους εμπειρίας και διάφορα αντικείμενα, αλλά και να σας κάνουν πολλές φορές να πετάξετε πληκτρολόγια και ποντίκια από το παράθυρο. Το επίπεδο δυσκολίας είναι κάτι παραπάνω από υψηλό αλλά ικανοποιητικό για όσους ψάχνουν μια πρόκληση στα παιχνίδια τους. Ο ανοιχτός κόσμος πολλές φορές σας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις όπου είτε δεν έχετε δυνατή και έμπειρη ομάδα να αντιμετωπίσετε τα πλάσματα μιας περιοχής ή δεν έχετε στην κατοχή σας τα απαραίτητα μέσα για να αντεπεξέλθετε στα απαιτούμενα ενός παζλ, μιας μάχης κτλ.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου