Beyond Good and Evil 20th Anniversary Edition review


 
Το Beyond Good and Evil διαδραματίζεται στον πλανήτη Hyllis, ο οποίος βρίσκεται σε πόλεμο με τους εξωγήινους εισβολείς DomZ. Ο πλανήτης προστατεύεται από τους Alpha Sections, μία μιλιταριστική οργάνωση που καταδιώκει τους DomZ αλλά και παράλληλα έχει επιβάλλει την εξουσία της στους κατοίκους. 

Η πρωταγωνίστρια του τίτλου, Jade, είναι μία ελεύθερη δημοσιογράφος/φωτογράφος, που παράλληλα διευθύνει ένα ορφανοτροφείο σε ένα μικρό νησάκι, μαζί με τον Pey’J, ένα ανθρωπόμορφο γουρούνι που την μεγάλωσε. Πολύ σύντομα, η Jade προσεγγίζεται από την αντιστασιακή οργάνωση Iris, η οποία ζητάει την βοήθεια της για να ερευνήσει και να βρει αποδείξεις που συνδέουν τους Alpha Sections με μία σειρά από μυστηριώδεις εξαφανίσεις. Και έτσι ξεκινάει μία επική περιπέτεια που τοποθετεί την Jade στο επίκεντρο μίας τεράστιας συνωμοσίας και συγκλονιστικών αποκαλύψεων. Η ιστορία παραμένει ένα από τα καλύτερα σημεία του παιχνιδιού. Δεν βασίζεται μόνο στα διάφορα γεγονότα που αλλάζουν την τροπή και την σκοπιά της, αλλά δίνει και έμφαση στους χαρακτήρες και τις μεταξύ τους σχέσεις και σας κάνει να θέλετε δείτε τί θα γίνει στην συνέχεια.

Το gameplay δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου από τον αρχικό τίτλο. Ελέγχετε την Jade η οποία συνήθως έχει κάποιον σύντροφο μαζί της που μπορεί να κάνει βοηθητικές ενέργειες, τόσο στο platforming, όσο και στην μάχη. Πρέπει να εξερευνήσετε διάφορες περιοχές του Hyllis, όπου βρίσκεστε να μάχεστε εχθρούς όπως οι εξωγήινοι DomZ, ρομπότ που σας κυνηγούν ή μέλη των Alpha Sections που είναι εξοπλισμένοι με πανοπλίες και όπλα, καθώς και λίγα boss που δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Επίσης λύνετε κάποιους γρίφους, φωτογραφίζετε τα διάφορα είδη ζωής του πλανήτη ώστε να κερδίζετε μαργαριτάρια που χρησιμοποιείτε για να αναβαθμίσετε το σκάφος σας, παίζετε διάφορα mini-games όπως racing και μία απλή παραλλαγή του «εδώ παπάς, εκεί παπάς», μεταξύ αλλων. Το σύστημα μάχης είναι πολύ απλό και περιορίζεται στο να επιτίθεστε με το ραβδί σας και στο να αποφεύγετε τα εχθρικά χτυπήματα. Επίσης, συχνά το ξυλίκι δεν σας βοηθήσει και πρέπει να κινηθείτε με stealth τακτική ώστε να αποφύγετε να σκοτωθείτε σχεδόν άμεσα, είτε από πάνοπλους φρουρούς, είτε από συστήματα ασφαλείας που σας κάνουν σουρωτήρι. Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε καλούδια και αναβαθμίσεις με κρυστάλλους που μαζεύετε όταν σκοτώνετε εχθρούς ή σπάζοντας αντικείμενα στο περιβάλλον. Σε γενικές γραμμές, το gameplay του Beyond Good and Evil είχε κάποιες πρωτοποριακές ιδέες για την εποχή του, αλλά η αλήθεια είναι πως πλέον δείχνει τα χρόνια του και με το παραπάνω.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετές νέες προσθήκες, όπως επιλογή σύγχρονου χειρισμού, speedrun mode αν θέλετε να δείξετε πόσο γρήγορος είστε (ούτως ή άλλως το παιχνίδι διαρκεί κανονικά το πολύ 12 ώρες), ένα νέο treasure hunt quest που συνδέεται με το επερχόμενο Beyond Good and Evil 2, τρία νέα μαγαζιά όπου μπορείτε να αγοράσετε καινούρια κοσμητικά αντικείμενα και skins, ένα anniversary gallery με οπτικοακουστικό υλικό από τα παρασκήνια του τίτλου και 20 νέα trophies. Υπάρχουν επίσης κάποιες λειτουργικές βελτιώσεις όπως autosave, δυνατότητα παράκαμψης των cutscenes και cross-save. Όμως όλα αυτά δυστυχώς δεν αρκούν για κρύψουν την ηλικία του αρχικού παιχνιδιού.

Οπτικά το remaster δείχνει πολύ πιο καθαρό και αναδεικνύει την όμορφη αισθητική του original (με εξαίρεση το αρκετά κακό facial animation). Πέρα από την υψηλότερη ανάλυση και τα 60fps, έχουν γίνει βελτιώσεις στα περισσότερα μοντέλα χαρακτήρων και στις υφές, ενώ υπάρχει και νέο δυναμικό σύστημα φωτισμού που έρχεται μαζί με αναβαθμισμένα εφέ, αντανακλάσεις και σκιές. Ο πλανήτης Hyllis και οι διάφορες τοποθεσίες του, από το μικρό αλλά πανέμορφο νησί της Jade, μέχρι τα σκοτεινά εργοστάσια, την όμορφη κεντρική πόλη με τα διάφορα καταστήματα και τα απόκοσμα σπήλαια γεμάτα με κρυστάλλους που φωτίζουν ατμοσφαιρικά το περιβάλλον, είναι στα καλύτερα του. Η μουσική είναι επίσης εξαιρετική, με συνδυασμό electronica, ορχηστρικής, funk και rap. Υπάρχουν και κάποια κομμάτια που σίγουρα θα σας κολλήσουν, όπως το πολύ πιασάρικο «Propaganda» που ακούγεται στο μπαρ που θα βρείτε στην πόλη. Να σημειωθεί πως 15+ κομμάτια του soundtrack ηχογραφηθήκαν εκ νέου με ζωντανή ορχήστρα. Το voice acting είναι τιμιότατο, αν και πολλές φορές δεν συμβαδίζει με τις εκφράσεις των χαρακτήρων.

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου