Elden Ring Shadow of the Erdtree review στα όρια της φαντασίας

 


Η ιστορία του Shadow of the Erdtree σας βάζει στα χνάρια της πιο αινιγματικής φιγούρας του πάνθεου του Elden Ring, του Miquella. Για να ανακαλύψετε τί σκοπούς είχε και τί του συνέβη, πρέπει να εισέρθετε στο Realm of Shadow, έναν κρυμμένο απ΄ όλους τόπο, που είναι γεμάτος μυστικά, αλλά και αποκαλύψεις που ρίχνουν νέο φως σε ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την ιστορία των Lands Between, τη βασίλισσα Marika και τους ημίθεους απογόνους της. 

Πράγματι, το expansion ξεκαθαρίζει αρκετά το τοπίο του lore του Elden Ring και δίνει αρκετές απαντήσεις σε ερωτήματα που υπάρχουν στην μυθολογία που χτίζει το παιχνίδι. Φυσικά, όπως περιμένουμε από τη From, το gameplay, τα περιβάλλοντα και τα αντικείμενα, παραμένουν το πιο βασικό κομμάτι της αφήγησης. Δεν απαντώνται όλες οι ερωτήσεις και δημιουργούνται καινούριες, αλλά γίνεται συνειδητή προσπάθεια για κάτι λιγότερο αινιγματικό και περισσότερο βατό, όσον αφορά την ιστορία τουλάχιστον. Να σημειωθεί πως για πρόσβαση στο expansion πρέπει να έχετε σκοτώσει δύο boss, τον Starscourge Radahn και τον Mohg, Lord Of Blood (κάτι όχι και τόσο εύκολο για όλους). Όμως αξίζει τον κόπο, γιατί μόλις μπείτε στο Realm Of Shadow… θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα.

Ας ξεκινήσουμε με το μέγεθος του Shadow of the Erdtree. Πρόκειται για έναν τεράστιο ανοιχτό κόσμο (σίγουρα πιο μεγάλο απ΄ ότι περιμένετε) που προσφέρεται προς εξερεύνηση. Μάλιστα, αυτή την φορά η περιήγηση στον κόσμο δεν είναι τόσο απλή, καθώς υπάρχουν περιοχές που είτε είναι υψομετρικά αρκετά πιο κάτω ή πιο επάνω από εκεί που βρίσκεστε. Πρέπει να ψάξετε για να βρείτε το σωστό μονοπάτι που θα σας οδηγήσει σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες σας τανταλίζουν όταν τις βλέπετε, και θέλετε να τις επισκεφθείτε. Ακόμα και τότε, υπάρχουν φορές που ο δρόμος κρύβεται πίσω από όχι και τόσο φανερούς τρόπους μετάβασης προς τα εκεί. Υπάρχουν πάρα πολλά νέα πράγματα να βρείτε, ώστε να επεκτείνετε τις δυνατότητες και το οπλοστάσιο σας, όπως καινούρια legacy dungeons, απλά dungeons, όπλα (για την ακρίβεια οκτώ νέες κατηγορίες όπλων!), πανοπλίες, ξόρκια, ashes of war, spirit ashes και γενικά ακόμα περισσότερα από όλα όσα διαθέτει το βασικό παιχνίδι. Εννοείται πως βρίσκετε νέους AI χαρακτήρες (καθώς δεν είστε ο μόνος που ακολουθεί τα βήματα του Miquella), με δικά τους quests, που είναι σημαντικά για το γενικό lore και συνιστώ να τα κάνετε αν θέλετε να ανακαλύψετε πλήρως την ιστορία του Elden Ring. Με άλλα λόγια, το expansion θα μπορούσε άνετα να είναι ξεχωριστό παιχνίδι από μόνο του, έχοντας διάρκεια τουλάχιστον 40 ώρες (και αρκετές παραπάνω αν θέλετε να βρείτε τα πάντα).

Υπάρχουν μπόλικες νέες προκλήσεις (μαζί με παλιές), από τις πιο απλές μάχες, μέχρι και τις επικές αναμετρήσεις με τα boss. Στο Realm of Shadow σας περιμένουν με ανυπομονησία οι κακόμοιροι και κατατρεγμένοι κάτοικοί του, και βέβαια κτηνώδη πλάσματα, γιγάντια τέρατα, μέχρι και οντότητες που σας ανατριχιάζουν αλλά και σας κάνουν να νιώσετε δέος. Αυτό είναι κάτι που μας φέρνει στο επόμενο θέμα: την δυσκολία. Μπορεί να έχετε ένα υψηλού επιπέδου χαρακτήρα που τον χτίσατε μετά από πολλές βασανιστικές ώρες και να νομίζετε πως θα ισοπεδώσετε τα πάντα στο Shadow of the Erdtree. Λυπάμαι... αλλά τα νομίσματα στην τράπεζα. To expansion δεν αστειεύεται, καθώς είναι πιθανό να πέσετε με δύο-τρία χτυπήματα από τους απλούς εχθρούς, πόσο μάλλον από τα εντυπωσιακά boss.

Όμως στο πλευρό σας είναι τα shadow realm blessings, τα οποία μπορείτε να βρείτε μέσα στο Realm of Shadow, είτε διάσπαρτα στο περιβάλλον, είτε ως drops από εχθρούς. Αυτά χωρίζονται σε δύο κομμάτια: τα scadutree fragments, που δυναμώνουν την ζημιά που επιφέρετε στους αντιπάλους αλλά και την άμυνά σας στις επιθέσεις τους, και τα revered spirits ashes που κάνουν το ίδιο αλλά για τα spirit summons που έχετε στην διάθεσή σας. Επιπλέον, αυξάνουν την άμυνα του πιστού σας αλόγου, του Torrent. Αν θέλετε να επιζήσετε, το να τα βρείτε και να τα χρησιμοποιήσετε στα διάφορα graces είναι απαραίτητο. Μάλιστα, μετά από αρκετά παράπονα για την δυσκολία, αυξήθηκε το buff στα πρώτα επίπεδα των fragments, οπότε οι πρώτες ώρες σας στο Realm of Shadow ίσως είναι λίγο πιο εύκολες. Να σημειωθεί πάντως πως αυτά τα buffs είναι μεν μόνιμα, αλλά μόνο στο expansion και δεν λειτουργούν στο βασικό παιχνίδι. Τα blessing δεν είναι ο μόνος σύμμαχος σας, καθώς κι εδώ μπορείτε να παίξετε μαζί με άλλους παίκτες (ή εναντίον τους, αν θέλετε λίγο PvP και να βουτήξετε στα βάθη του meta-game). Άλλωστε, ένα φορτίο που μοιράζεται, είναι πιο ελαφρύ για όλους (ή απλά θα τις αρπάξετε όλοι μαζί).

Τα παιχνίδια της From δεν διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας υπεργραφικά, αλλά η καλλιτεχνική διεύθυνση και το γενικότερο visual design τους είναι ότι καλύτερο στο gaming. Έτσι και στο Shadow of the Erdtree, από τα διάφορα περιβάλλοντα και τοποθεσίες, μέχρι και τους χαρακτήρες και τα αντικείμενα, όλα είναι μεγαλειώδη, με υπέροχη dark fantasy αισθητική και λεπτομέρειες που ενδεχομένως δεν χρειαζόταν καν να υπάρχουν αλλά είναι εκεί. Οι τοποθεσίες φαντάζουν βγαλμένες από κάποιον πίνακα και συνδυάζουν το σκοτάδι και το φως, το αποτρόπαιο και το πανέμορφο, με τέτοιον τρόπο, που το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει κάποιο ζοφερό αλλά και παράλληλα αιθέριο παραμύθι. Περιβάλλοντα όπως τεράστια γοτθικά κάστρα, ανοιχτά λιβάδια και καταχνιασμένα δάση, υπόγειες κλειστοφοβικές κατακόμβες, απόκρημνες βουνοπλαγιές, αρχαίοι ναοί που είναι αφιερωμένοι σε απόκοσμους θεούς και ερείπια που κρύβουν μυστήρια αλλά και κινδύνους, όλα είναι υπέροχα και προσδίδουν ακόμα περισσότερη υπόσταση στον μαγευτικό κόσμο και τον κοσμικό τρόμο του Elden Ring. Είναι μία εμπειρία που πρέπει να βιώσετε για να την εκτιμήσετε πλήρως. Το ορχηστρικό soundtrack για άλλη μια φορά είναι αριστουργηματικό και συνοδεύει με ιδανική ατμόσφαιρα την κάθε μάχη αλλά και τις διάφορες περιοχές που επισκέπτεστε. Το ίδιο ισχύει για το υποδειγματικό sound design και φυσικά, το πολύ καλό voice acting.

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου