Το EA Sports FC 24 είναι το πρώτο παιχνίδι ποδοσφαίρου της EA στην μετα-FIFA εποχή. Ως εκ τούτου, ελπίζαμε ότι θα φέρει ουσιαστικές αλλαγές, είτε σε επίπεδο gameplay, είτε σε modes, για να εκμεταλλευτεί το momentum της νέας αρχής, αντί να είναι απλά μία αλλαγή ονόματος. Δυστυχώς οι ελπίδες μας διαψεύδονται, καθώς το EA Sports FC 24 βασικά είναι ένα καμουφλαρισμένο FIFA 23, με ότι θετικό και αρνητικό αυτό συνεπάγεται.
Η αλήθεια είναι ότι με την πρώτη ματιά εντός αγωνιστικού χώρου, σας δίνεται η (ψευδ)αίσθηση ότι το παιχνίδι έχει σημαντικές αλλαγές. Λίγο η νέα tactical camera τύπου Football Manager και λίγο ο ελαφρώς πιο αργός τρόπος παιχνιδιού, σας κανει να πιστέψετε ότι υπάρχει ένα δυνατό φρεσκάρισμα στην εμπειρία. Όμως δεν σας παίρνει πάνω από ένα δεκάλεπτο για να συνειδητοποιήσετε ότι λίγο-πολύ η εμπειρία είναι ίδια. Ευτυχώς υπάρχει μία σημαντική βελτίωση: η νέα έκδοση της τεχνολογίας Hypermotion που προσδίδει μεγαλύτερη αληθοφάνεια στις κινήσεις των παικτών και στη φυσική της μπάλας. Και πράγματι, εδώ οι βελτιώσεις είναι αισθητές δια γυμνού οφθαλμού. Τα τζαρτζαρίσματα, τα τάκλιν που κάνετε πάνω στην μπάλα, η φυσική της μπάλας όταν κάνετε βαθιές σέντρες ή σουτ και οι φυσικη τροχιά της μπάλας όταν κάνετε κεφαλιές είναι δυνατά παραδείγματα της σημαντικής βελτίωσης που έχει γίνει ώστε να επιτευχθεί μία αληθοφάνεια στις κινήσεις των παικτών και στη φυσική τροχιά της μπάλας. Μάλιστα έχει δοθεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στην κινησιολογία των πολύ γνωστών ποδοσφαιριστών, σε τέτοιο σημείο που καταλαβαίνετε αμέσως ποιος παίκτης είναι, μόνο από τον τρόπο που κινείται. Η δουλειά στα animation είναι πραγματικά άξια αναφοράς.
Από τα βελτιωμένα animation επωφελείται πολύ κυρίως ο τρόπος που παίζετε άμυνα, καθώς είναι πιο εφικτό από ποτέ να βρείτε το κατάλληλο timing ώστε να κάνετε το μαρκάρισμα πάνω στον αντίπαλο παίκτη, χωρίς ανόητα φάουλ ή πέναλτι. Ίσως είναι η πρώτη φορά που νιώθω ότι ελέγχω 100% τον τρόπο που παίζω άμυνα και δεν βασίζομαι σε ενστικτώδεις κινήσεις πανικού όταν προελαύνει κάποιος γρήγορος αντίπαλος επιθετικός. Αρκετά χρήσιμη αποδεικνύεται και η ενδιάμεση επιτάχυνση που εισάγει το παιχνίδι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε όταν είστε σε πιο κλειστούς χώρους, είτε όταν θέλετε να αμυνθείτε και φοβάστε να τρέξετε για να μην σας κάνει κάποια ντρίπλα ή ελιγμό ο αντίπαλος και σας προσπεράσει. Ωραία μικροπροσθήκη. Η νοημοσύνη των συμπαικτών σας ακολουθεί τον τρόπο παιχνιδιού σας, οπότε μπορείτε να κάνετε ωραίους συνδυασμούς στο χώρο και να βρεθείτε σε πεδίο βολής. Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν ακόμη προβλήματα στη νοημοσύνη των αντιπάλων, αφού παραμένουν αρκετά προβλέψιμοι ακόμη και στο μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας. Είναι αλήθεια ότι τουλάχιστον οι μεγάλες ομάδες κάνουν πιο έντονο pressing σε σχέση με παλαιότερα, αλλά και πάλι ακόμη και στο legendary επίπεδο δυσκολίας το παιχνίδι παραμένει εύκολο για έμπειρους παίκτες (εκτός κι αν τα βάλετε όλα manual στον χειρισμό).
Και αν η νοημοσύνη των αντιπάλων σας είναι λίγο πολύ στο επίπεδο του FIFA 23, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τους τερματοφύλακες που μοιάζουν να είναι ένα κράμα μεταξύ Κοστάνζο και Τοχούρογλου... Δεν θα σταματήσετε να εκνευρίζεστε (ή να γελάτε) βλέποντας τους τερματοφύλακες να κάνουν τραγικές εξόδους σε σέντρες από τα πλάγια, να πνίγουν γκολ από τη κλειστή τους γωνία και να έχουν μία απίστευτη κρατημάρα λες και έχουν μανταλάκια στα χέρια και δεν μπορούν να μπλοκάρουν την μπάλα ακόμη και στα πιο αδύναμα σουτ. Πραγματικά δεν ξέρω πότε θα διορθωθεί το θέμα, αλλά σε αυτή τη φάση κάνει μεγάλο κακό στο gameplay του παιχνιδιού. Ευτυχώς δεν υπάρχουν σοβαρά παρατράγουδα με την νοημοσύνη των διαιτητών, παρά μόνο η ανόητη λογική να σφυρίζουν το ματς ακριβώς με τη λήξη των καθυστερήσεων, ακόμη κι αν έχετε βγει στη κόντρα και είστε φάτσα με το γκολ. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό. Συνάντησα επίσης «παιδικές ασθένειες» όπως σε κάθε νέο FIFA, όπως το Kick-off glitch, αλλά και άλλα bugs που θα διορθωθούν με τον καιρό (πχ η μπάλα να κολλάει στο πόδι του παίκτη μετά από συγκεκριμένη ντρίπλα κτλ).
Αλλαγές με το σταγονόμετρο παρατηρούνται στα κυριότερα modes, δηλαδή στο Manager Career και στο Ultimate Team. Στο Manager Career υπάρχει πλέον πολύ μεγάλη ποικιλία σε προπονητές που μπορείτε να επιλέξετε. Επίσης εισάγεται και μία νέα παράμετρος στη προπόνηση, ώστε ο κάθε παίκτης να δουλεύει είτε πάνω στη φυσική του κατάσταση, είτε στις ικανότητές του, είτε να κάνει ισορροπημένη προπόνηση, οπότε η σωστή διαχείριση κάθε παίκτη έχει κάποιο αντίκτυπο και στον αγωνιστικό χώρο. Πέρα από αυτά δεν υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο. Το Career πρέπει οπωσδήποτε να ανανεωθεί ουσιαστικά, γιατί μοιάζει να έχει γεράσει πλέον άσχημα.
Στο Ultimate Team οι αλλαγές είναι περισσότερες, αν και όχι όλες προς τη σωστή κατεύθυνση. Καταρχάς υπάρχουν κάποιες οπτικές αλλαγές στα μενού που αρχικά μπερδεύουν αλλά σταδιακά τις συνηθίζετε. Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι εισάγει τις evolution κάρτες παικτών, όπου μπορείτε να αναβαθμίζετε τα στατιστικά αυτών των παικτών, ολοκληρώνοντας αποστολές σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως πχ να πετύχει ο παίκτης σας ένα συγκεκριμένο αριθμό γκολ ή ασιστ κτλ. Είναι μία ωραία προσθήκη που σας κάνει να χρησιμοποιείτε περισσότερους ποδοσφαιριστές για να τους αναπτύξετε σταδιακά. Η αλλαγή όμως που προσωπικά με βρίσκει αντίθετο λόγω έλλειψης ρεαλισμού είναι η εισαγωγή γυναικών παικτών και η συνύπαρξή τους με τους άνδρες στην ίδια ομάδα. Ενδεχομένως δεν θα ήταν πρόβλημα, αν τα στατιστικά τους είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Δυστυχώς όμως υπάρχουν κάρτες γυναικών με στατιστικά εφάμιλλα του Messi ή του Mbappe, κάνοντας το mode... τσίρκο. Έπρεπε να υπάρχει ένα ξεχωριστό υπο- mode με μόνο γυναικείες ομάδες με ρεαλιστικά στατιστικά. Δυστυχώς έτσι όπως έχει υλοποιηθεί η προσθήκη γυναικών στο Ultimate Team περισσότερο κακό κάνει παρά καλό.
Τα υπόλοιπα modes επίσης χρειάζονται φρεσκάρισμα. Ωραίο το Division Rivals όπου ανεβαίνετε κατηγορίες νικώντας άλλους παίκτες online ή το Weekend League για τους πιο έμπειρους του Ultimate Team, αλλά τρώμε το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό εδώ και χρόνια. Αν μάλιστα θέλετε να ασχοληθείτε με το single-player μέρος του Ultimate Team, τα πράγματα είναι θλιβερά καθώς για μία ακόμη φορά το μόνο που κάνετε είναι να κερδίζετε λίγα coins παίζοντας απλούς αγώνες με ομάδες που έχουν φτιάξει άλλοι χρήστες. Καλό είναι η ΕΑ να κοιτάξει το πλήθος περιεχομένου που υπάρχει στο αντίστοιχο mode του NBA 2K, μήπως και κάνει καμία αναβάθμιση εδώ. Όχι μόνο να αντιγράφουμε τον μηχανισμό με τις Evolution κάρτες του NBA 2K, ε EA; Πέρα από τα παραπάνω, ως συνήθως μπορείτε να παίξετε με τον ποδοσφαιριστή σας στο Pro Clubs και να δημιουργήσετε ομάδα με άλλους παίκτες, να δοκιμάσετε την τύχη σας στo Seasons όπου πρέπει να ανεβαίνετε κατηγορίες με την ομάδα που επιλέγετε και στο Co-op Seasons όπου παίζετε συνεργατικά με φίλο σας online για να ανέβετε κατηγορίες. To τρελό είναι ότι ακόμα υπάρχει το Volta mode, ίσως γιατί έχει ξεμείνει στον κώδικα και δε το θυμούνται ούτε οι ίδιοι οι δημιουργοί για να το αφαιρέσουν.
Στον τομέα των αδειών δεν έχει αλλάξει κάτι, παρά το τέλος της συνεργασίας της EA με τη FIFA. Όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις βρίσκονται εδώ, μαζί με πολλά πραγματικά γήπεδα. Μόνο μελανό σημείο το ιταλικό πρωτάθλημα, όπου κάποιες σημαντικές ομάδες δεν έχουν επίσημη παρουσία (λόγω αποκλειστικότητας στο eFootball) και ελάχιστα γήπεδα είναι πραγματικά. Στα δικά μας, όπως και στο FIFA 23, υπάρχουν οι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, αλλά όχι ο Ολυμπιακός. Φυσικά ούτε λόγος για προσθήκη του ελληνικού πρωταθλήματος.
Στο τομέα της παρουσίασης, έχουν γίνει βήματα μπροστά στα πλάνα πριν και μετά τον αγώνα, αφού βλέπετε τους παίκτες να κατεβαίνουν από το πούλμαν της ομάδας ή αντίστοιχα να πανηγυρίζουν μέσα στα αποδυτήρια κτλ. Μία ωραία πινελιά είναι ότι σε περίπτωση που κατακτήσετε κάποιο σημαντικό τίτλο, την επόμενη του αγώνα βλέπετε τους παίκτες σας να πανηγυρίζουν πάνω στο λεωφορείο της ομάδας, περιτρυγισμένοι από τους εκστασιασμένους οπαδούς στους δρόμους της πόλης. Αυτό που λείπει είναι λίγα περισσότερα πλάνα εντός αγωνιστικού χώρου, όταν οι δυο ομάδες μπαίνουν στο γήπεδο ή όταν οι ποδοσφαιριστές ακούν τον ύμνο του Champions League. Όμως σε γενικές γραμμές η παρουσίαση δεν αφήνει περιθώρια για παράπονα. Τεχνικά, πέρα από τα πολύ ρεαλιστικά animation που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν υπάρχει κάποια σοβαρή οπτική βελτίωση σε σχέση με τον περσινό τίτλο. Τα πρόσωπα των παικτών είναι ικανοποιητικά, με τις εκφράσεις να θέλουν ακόμη δουλειά, οι φωτοσκιάσεις εντός αγωνιστικού χώρου για άλλη μια φορά κάνουν την διαφορά, ενώ έχουν προσεχθεί λίγο περισσότερο τα γήπεδα, οι θεατές κτλ. Γενικώς φαίνεται ότι η σειρά ίσως «πιάνει ταβάνι» σε αυτή την γενιά.
Ως προς τον ήχο, οι ζητωκραυγές των οπαδών είναι πιο έντονες από ποτέ και καταλαβαίνετε πια σοβαρά ότι παίζετε στην έδρα σας ή εκτός έδρας και μέσα από την ακουστική του γηπέδου. Οι Derek Rae και Stewart Robson επιστρέφουν για μία ακόμη χρονιά ως κύριοι σχολιαστές, ενώ προστίθενται και οι Guy Mowbray, Sam Smith και Alex Scott. Μάλιστα μπορείτε να επιλέξετε την ομάδα σχολιαστών που θέλετε. Το soundtrack στα μενού είναι ότι περιμένουμε, με αρκετά μεγάλη ποικιλία τραγουδιών, αλλά χωρίς κάτι τρομερά αξιοσημείωτο. Που είναι οι εποχές του Song 2 που μας έκαναν να αναπηδάμε από καναπέδες, κρεβάτια κτλ;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου