Η ιστορία του Pikmin 4 έχει να κάνει με τον Captain Olimar


 
Η ιστορία του Pikmin 4 έχει να κάνει με τον Captain Olimar που για μια ακόμη φορά χάθηκε στον πλανήτη (που μάλλον είναι η Γη) όσο εξερευνούσε. Όχι μόνο αυτό, αλλά και η αποστολή που στάλθηκε για να τον σώσει είχε τα δικά της προβλήματα. Οπότε μένει ένας νεοσύλλεκτος (εσείς) που πρέπει να βγάλει το φίδι από την τρύπα, δηλαδή να ξαναμαζέψει την ομάδα διάσωσης και όλοι μαζί να βρουν τον Olimar. 
Μαζί σας είναι ο Oatchi, ένα δίποδο κουτάβι που σας βοηθάει στις περιπέτειειές σας ως συμπληρωματικό των Pikmin, αλλά κυρίως προσθέτοντας νέες δυνατότητες στο gameplay. Στο παιχνίδι λοιπόν δεν αναλαμβάνετε το ρόλο κάποιου χαρακτήρα της σειράς. Ο βασικός χαρακτήρας είναι αυτός που δημιουργείτε και παίζετε ως χαρισματικός νεοσύλλεκτος. Ναι, για πρώτη φορά σε Pikmin έχουμε δημιουργία χαρακτήρα, που σας επιτρέπει να φτιάξετε τον δικό σας μοναδικό στο παιχνίδι. Βέβαια αυτό έχει ελάχιστο να κάνει με τον υπόλοιπο τίτλο και την λειτουργία του, αλλά όπως και να ‘χει είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη.

Ενώ το Pikmin δεν είναι παιχνίδι στρατηγικής όπως πχ το StarCraft ή το Red Alert και έχει διαφορετικούς στόχους, ανέκαθεν απαιτούσε από τον παίκτη να καταστρώνει στρατηγικές και να διαχειρίζεται τη στρατιά μικροσκοπικών πλασμάτων του ώστε να κατατροπώνουν εχθρούς, να μαζεύουν αντικείμενα και να κάνουν διάφορα άλλα πράγματα όπως να χτίζουν ή να σκάβουν. Και η ποικιλία των pikmin είναι αρκετά μεγάλη. Υπάρχουν pikmin που είναι ανθεκτικά στην φωτιά, ενώ άλλα μπορούν να αντέξουν ηλεκτρισμό. Ξεκινώντας την εκάστοτε αποστολή καλείστε να επιλέξετε τους τύπους των pikmin που χρειάζεστε ώστε να μπορείτε να ανοίξετε μονοπάτια από συγκεκριμένους τύπους εμποδίων, καθώς και να αντιμετωπίσετε εχθρούς με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Η πρώτη και πιο μεγάλη αλλαγή στο Pikmin 4 είναι η πιο «χαλαρή» του προσέγγιση στις αποστολές. Πλέον δεν έχετε περιορισμένο αριθμό ημερών για να τις ολοκληρώσετε, ενώ μπορείτε και κατά την διάρκεια της ημέρας να γυρίσετε τον χρόνο και να διορθώσετε τα λάθη σας. Αυτές οι δύο δυνατότητες φέρνουν πολυεπίπεδες τοποθεσίες που κρύβουν περίπλοκα μονοπάτια, δεκάδες καλά κρυμμένα μυστικά και πολλαπλούς θησαυρούς, περισσότερα παζλ αλλά και πιο μεγάλη ποικιλία εχθρών από ότι στα προηγούμενα παιχνίδια. Ταυτόχρονα, σας επιτρέπει να εξερευνάτε περισσότερο, με μεγαλύτερη άνεση, αφού δεν υπάρχει περιορισμός ούτε στις ημέρες αλλά ούτε και στους πόρους (όπως ήταν ο χυμός φρούτων στο Pikmin 3). Κάτι που επίσης το κάνει και το πλέον προσβάσιμο τίτλο της σειράς για νέους παίκτες. Μιλώντας για προσβασιμότητα, το παιχνίδι ξεκινάει σχετικά αργά ώστε ακόμα και αν δεν έχετε ασχοληθεί με Pikmin να μπορείτε να καταλάβετε τους μηχανισμούς του. Αυτό είναι ενοχλητικό αν είστε βετεράνος της σειράς, αλλά με λίγη υπομονή το παιχνίδι ανοίγει ώστε να αποκαλύψει τόσο τις τεράστιες τοποθεσίες όσο και την τεράστια ποικιλία εχθρών και παζλ που διαθέτει.

Τέλος, έχουμε πλέον νυχτερινές αποστολές. Να θυμίσουμε πως στα προηγούμενα Pikmin, με το που πέφτει το σκοτάδι έπρεπε να σταματήσετε ότι κάνετε, να φορτώσετε τα pikmin στο κρεμμύδι τους και τον χαρακτήρα σας στο διαστημόπλοιό του. Ειδάλλως, τα διάφορα πλάσματα γίνονταν πολύ επικίνδυνα και υπήρχε κίνδυνος να χάσετε μεγάλο αριθμό από την στρατιά σας. Αυτό μπορεί να μην αλλάζει στις απλές αποστολές, που εξακολουθούν να χρειάζονται να ολοκληρωθούν κατά την διάρκεια της ημέρας. Όμως με την προσθήκη νυχτερινών αποστολών έρχεται και ένας νέος τύπος pikmin: τα glow pikmin, τα οποία ξεκλειδώνονται μόλις ξεκινήσετε τα night expeditions και θα σας φανούν πάρα πολύ χρήσιμα αφού είναι αρκετά πιο ανθεκτικά από τα συμβατικά pikmin. Δυστυχώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μόνο τη νύχτα αλλά και στις σπηλιές. Τα night expeditions είναι περισσότερο tower defence απ’ ότι κλασική εξερεύνηση και ο σκοπός σας σε αυτά είναι να προστατέψετε μερικά βουναλάκια από χώμα με εσωτερικό που λάμπει, ονόματι lumiknolls. Η άλλη νέα προσθήκη είναι τα ice pikmin που μπορούν να παγώσουν λίμνες ώστε να γίνουν προσπελάσιμες, αλλά και να παγώσουν εχθρούς ώστε να μπορείτε να επιτεθείτε με πιο μεγάλη ευκολία.

Η πιο σημαντική ίσως προσθήκη είναι ο Oatchi, το κουτάβι που είναι μαζί σας. Ο Oatchi όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρετε τον χαρακτήρα σας αλλά και όλη την στρατιά σας pikmin γρήγορα στην πίστα, αλλά μπορεί να κολυμπήσει, να κάνει άλματα, να σπάσει εμπόδια που είναι στον δρόμο σας, αλλά και να πολεμήσει μαζί με τα pikmin ή να μεταφέρει αντικείμενα. Μάλιστα τόσο οι δικές σας δυνατότητες όσο και αυτές του Oatchi μπορούν να αναβαθμιστούν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Η τελευταία προσθήκη είναι τα dandori challenges/battles. Κάποιοι από τους εξερευνητές που σώζετε έχουν αρχίζει να βγάζουν φύλλα στο πρόσωπό τους, σαν να γίνονται pikmin σιγά-σιγά και το παιχνίδι τους ονομάζει Leaflings. To dandori είναι η ιαπωνική ιδέα του να κάνεις πράγματα με τη σειρά και με την μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα. Ο ένας τύπος dandori challenge είναι να φτάσετε ένα συγκεκριμένο σκορ σε συγκεκριμένο χρόνο. Ο άλλος είναι το dandori battle όπου πρέπει να μαζέψετε περισσότερους θησαυρούς από το Leafling. Φυσικά, μπορείτε να κλέψετε θησαυρούς ή να καθυστερήσετε τον αντίπαλο ώστε να νικήσετε. Φυσικά παιχνίδι Pikmin χωρίς boss δεν γίνεται. Υπάρχουν αρκετά, με κάποια να επιστρέφουν από προηγούμενα παιχνίδια και άλλα να είναι ολοκαίνουρια. Όπως πάντα, πρέπει να επιστρατεύσετε τα κατάλληλα pikmin, τις ικανότητες του Oatchi καθώς και διάφορες στρατηγικές για να νικήσετε.

Αν μέχρι τώρα φαίνεται σαν να έχουμε την τέλεια συνταγή για παιχνίδι Pikmin, είναι επειδή το Pikmin 4 καταφέρνει να τελειοποιήσει τους μηχανισμούς στον πυρήνα της εμπειρίας. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χωρίς ψεγάδια. Ένα θέμα είναι πως κάποια abilities δικά σας και του Oatchi κάνουν το ίδιο πράγμα, όπως να καλείτε απομακρυνσμένα pikmin πίσω σε εσάς. Επίσης, ο Oatchi μαζί τα ice pikmin μπορούν να ακινητοποιήσουν εχθρούς για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Ο συνδυασμός του charge του Oatchi που έχει ως αποτέλεσμα να ζαλίζει εχθρούς και του παγώματος από τη χρήση ice pikmin, αχρηστεύει τους περισσότερους κοινούς εχθρούς και μερικά boss.

Το Pikmin 4 συνεχίζει την παράδοση της σειράς με κορυφαίο τεχνικό τομέα. Αν υπάρχει κάτι που τα παιχνίδια Pikmin κάνουν με εκπληκτική ευκολία, αυτό είναι να αναπαριστούν φυσικά περιβάλλοντα. Μάλιστα, το γεγονός ότι η οπτική του παίκτη είναι τόσο κοντά στο έδαφος και σε μικροσκοπικό επίπεδο, επιτρέπει στα περιβάλλοντα να έχουν αρκετή λεπτομέρεια. Αυτό συμβαίνει και εδώ. Πάρα αρκετές ατέλειες σε υφές και προβλήματα όπως η έλλειψη antialiasing, σε γενικές γραμμές τα περιβάλλοντα είναι πανέμορφα, πολύχρωμα, λεπτομερέστατα και με εντυπωσιακά εφέ όπως του νερού, των υδρατμών, της ομίχλης αλλά και του φωτισμού που μπλέκει τεχνικές δυναμικού και σταθερού. Η ηχητική επένδυση είναι επίσης πολύ καλή, με την έννοια ότι παρά τον χαμό που μπορεί να γίνεται με δεκάδες pikmin που κουβαλάνε, πολεμάνε, ψοφάνε ή κάνουν του κεφαλιού τους, φροντίζει να μην «μπουκώσει» τα ηχητικά κανάλια. Τα ηχητικά εφέ είναι λίγο-πολύ αυτό που περιμένουμε από τη σειρά, με τις φωνούλες των pikmin να είναι σχεδόν απαράλλαχτες, όπως και ο ήχος που κάνουν όταν πεθαίνουν. Τα μέλη της ομάδας σας μιλάνε, θυμίζοντας ύποπτα ιαπωνικά. Ταυτόχρονα η μουσική συνοδεύει εκπληκτικά τις ήρεμες αναζητήσεις και εξερευνήσεις σας, ενώ γίνεται πιο μυστηριώδης όταν βρίσκεστε σε σπηλιές ή κατά την διάρκεια νυχτερινών αποστολών.

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου