Terminator Resistance (Enhanced) review


 Τα τελευταία 20 χρόνια παιχνιδιών Terminator μάλλον ήταν εξίσου απογοητευτικά με τα τελευταία 20 χρόνια ταινιών Terminator. Απλά αυτό δεν μας ενοχλεί ιδιαίτερα λόγω χαμηλών προσδοκιών, αντίθετα με τις ταινίες για τις οποίες αρχικά είχαμε πολλές ελπίδες (κυρίως λόγω του θεού Άρνολντ). Από κοινότυπα ταινιοπαίχνιδα (πχ Rise of the Machines, Salvation), έως φιλότιμες προσπάθειες που όμως δεν ξεπέρασαν την μετριότητα (πχ Dawn of Fate, Redemption), δεν έχει υπάρξει κάποιο πραγματικά καλό 3D παιχνίδι Terminator. Αυτό επιτέλους άλλαξε με το Terminator: Resistance, το οποίο βγήκε πριν λίγα χρόνια. Πλέον το παιχνίδι είναι αναβαθμισμένο για PS5 (δυστυχώς όχι και για Xbox Series X), με βελτιώσεις σε γραφικά, χρόνους φόρτωσης, χειρισμό (DualSense), συν όλες τις παικτικές βελτιώσεις που έχουν γίνει με update στην έκδοση PC. Περιλαμβάνει επίσης επιπλέον περιεχόμενο.

Το Terminator: Resistance διαδραματίζεται στο σκοτεινό, μετα-αποκαλυπτικό μέλλον των Terminator 1 και 2 (δεν λαμβάνει υπόψη μεταγενέστερες ταινίες), όπου ο πόλεμος της ανθρωπότητας εναντίον των μηχανών του Skynet οδεύει προς την κορύφωσή του. Αναλαμβάνετε το ρόλο του Jacob Rivers, ενός άσημου στρατιώτη της Αντίστασης που μαθαίνει ότι είναι ένας εκ των σημαντικών στόχων του Skynet προς εξολόθρευση και πρέπει να ανακαλύψει γιατί. Αυτό που ακολουθεί είναι μια εξαιρετική καινούρια ιστορία με ανατροπές και πολλαπλά τέλη, που συνδυάζεται τέλεια με αυτή των ταινιών. Ως Jacob, επισκέπτεστε διάφορα μέρη της ερειπωμένης Καλιφόρνια, συναντάτε ποικίλους χαρακτήρες (συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του John Connor) και ζείτε τα γεγονότα που οδηγούν στην τελική μάχη μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, έχοντας άμεση ανάμειξη σε ότι εξιστορείται στις ταινίες. Χωρίς υπερβολή, το παιχνίδι είναι η καλύτερη ιστορία Terminator μετά τις θρυλικές ταινίες του James Cameron. Η δημιουργός Teyon, ένα άγνωστο πολωνικό στούντιο, βάζει τα γυαλιά στους... “εγκέφαλους” του Χόλιγουντ που εδώ και δεκαετίες δεν μπορούν να μας δώσουν μια ιστορία της προκοπής. Το μόνο πρόβλημα εδώ είναι οι μάλλον υπερβολικά πολλές συζητήσεις με κάποιους χαρακτήρες που έχουν αδιάφορο backstory.

Το Terminator: Resistance είναι ένα τυπικό FPS με στοιχεία RPG. Στο παιχνίδι συνήθως πρέπει να πάτε να βρείτε ή να καταστρέψετε κάτι, με τις στρατιές μηχανών του Skynet να στέκονται εμπόδιο στον δρόμο σας. Στην διάθεσή σας έχετε πληθώρα από όπλα, τόσο συμβατικά όπως πιστόλια και πολυβόλα, όσο και φουτουριστικά όπως τα laser που βλέπουμε στις ταινίες Terminator. Κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και αίσθηση, καλύπτοντας όλα τα γούστα. Πολεμάτε διάφορων ειδών μηχανές, κάποιες γνωστές από τις ταινίες και άλλες που εμφανίζονται για πρώτη φορά εδώ, όπως μικρές ρομποτικές αράχνες, drones, οι κλασικοί σκελετοί T-800, τα γιγάντια HK-Tank, τα ιπτάμενα HK-Aerial, καθώς και τα τεράστια ρομπότ T-47. Οι εχθροί, λόγω της φύσης και της συμπεριφοράς τους με βάση τα δεδομένα των ταινιών, έχουν περιορισμένη γκάμα κινήσεων (χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό). Σας πυροβολάνε και έρχονται κατά πάνω σας, που σημαίνει ότι εσείς βασικά πρέπει να καλύπτεστε και να τους πυροβολάτε μέχρι να τους καταστρέψετε (κάθε τύπος εχθρού έχει ένα αδύνατο σημείο για πιο γρήγορη εξολόθρευση). Υπάρχουν και κάποια boss fights, με τα κυριότερα εξ αυτών να είναι ενάντια σε ένα infiltrator, δηλαδή ένα T-800 με ανθρώπινη εμφάνιση, που πρέπει να φάει πολύ “μολύβι” για να πέσει. Σημαντικό στο πλαίσιο των παραπάνω: δεν υπάρχει αυτόματη αναπλήρωση και πρέπει να χρησιμοποιείτε medkits.

Αν δεν θέλετε να εμπλακείτε σε μάχη, είτε λόγω προτίμησης, είτε λόγω ανάγκης (πχ αν ξεμείνετε από medkits), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε stealth τακτική. Με προσεκτικές κινήσεις (και εξοπλισμό όπως συσκευές αντιπερισπασμού), μπορείτε να αποφεύγετε διακριτικά τους εχθρούς που περιπολούν, έχοντας το νου σας και στον σχετικό μετρητή που δείχνει αν και κατά πόσο σας έχουν αντιληφθεί. Αν σας ανακαλύψουν και δεν θέλετε να τους πολεμήσετε, πρέπει να ξεφύγετε και να κρυφτείτε μέχρι να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Το να προσπαθείτε να αποφύγετε μια περίπολο εφιαλτικών T-800 είναι μια αυθεντική, αγωνιώδης εμπειρία Terminator, από τις αρκετές που προσφέρει το παιχνίδι. Τόσο στις μάχες, όσο και στο stealth, βοηθάνε σημαντικά οι αρκετές εκτενείς, ανοικτές περιοχές που επιτρέπουν ελευθερία κινήσεων και διαφορετικές προσεγγίσεις. Υπάρχουν βέβαια και πιο γραμμικά, “κινηματογραφικά” επίπεδα (ή μέρη επιπέδων) όπου αναγκαστικά πολεμάτε, συνήθως μαζί με άλλους στρατιώτες της Αντίστασης. Γενικώς το παιχνίδι κάνει φιλότιμη προσπάθεια να αποφύγει την μονότονη και επαναλαμβανόμενη δράση που ίσως επιβάλλουν τα στενά όρια της θεματολογίας του, προσφέροντας ποικιλία όπλων, εχθρών, στρατηγικών και καταστάσεων.

Αυτή η ποικιλία εκτείνεται και στην RPG πτυχή του τίτλου, η οποία προσομοιώνει την επιβίωση σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Για αρχή, υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα εξέλιξης του Jacob με skill tree. Εκπληρώνοντας κύρια αλλά και δευτερεύοντα objectives κατά την διάρκεια των αποστολών, κερδίζετε πόντους εμπειρίας τους οποίους μπορείτε άμεσα να ξοδέψετε στην αναβάθμιση διάφορων ικανοτήτων όπως η δύναμη πυρός, το stealth, η αντοχή, η παραβίαση κλειδαριών και το χακάρισμα συστημάτων (συμπεριλαμβανομένων και εχθρικών κανονιών). Μπορείτε να επικεντρωθείτε στον τομέα που θέλετε, ανάλογα με το στιλ παιχνιδιού σας. Το ίδιο κάνετε και με το crafting. Το περιβάλλον είναι γεμάτο με πράγματα προς συλλογή που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες για να φτιάχνετε (σε συγκεκριμένα σημεία στις πίστες) πυρομαχικά, εξαρτήματα, medkits κτλ, ανάλογα με τις ανάγκες και προτιμήσεις σας. Επίσης, ανάμεσα στις αποστολές ξεκουράζεστε σε καταφύγια απλών ανθρώπων ή στρατιωτών, όπου μπορείτε να πουλάτε περιττά όπλα και αντικείμενα και αντ' αυτών να αγοράζετε ότι χρειάζεστε. Τέλος, τα φουτουριστικά όπλα που αποκτάτε αναβαθμίζονται με ένα πολύ έξυπνο μίνι-παζλ: πρέπει να ταιριάξετε σε στιλ κυκλώματος τρία τσιπάκια (και αυτά τα μαζεύετε ως loot από εχθρούς που σκοτώνετε), το καθένα εκ των οποίων βελτιώνει ένα χαρακτηριστικό όπως η ζημιά, ο ρυθμός πυρών και η σταθερότητα. Μπορείτε να φτιάξετε ένα ισορροπημένο όπλο με κάθε τσιπάκι να βελτιώνει ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό ή πχ ένα πανίσχυρο όπλο με τρία τσιπάκια που βελτιώνουν το damage.

Το επιπλέον περιεχόμενο του παιχνιδιού στο PS5 είναι το Infiltrator mode, εμπνευσμένο από τους εφιάλτες και τις αναμνήσεις τoυ Kyle Reese στο T1. Εδώ αναλαμβάνετε το ρόλο ενός εξολοθρευτή infiltrator σε μια νέα πίστα, με στόχο να βρείτε το αρχηγείο της Αντίστασης και να σκοτώσετε τον διοικητή της. Πολεμάτε ανθρώπινους εχθρούς (απλούς επιζήσαντες και βέβαια στρατιώτες), καταστρέφετε εχθρικά φυλάκια και μαζεύετε πληροφορίες για την Αντίσταση. Ως πανίσχυρη μηχανή, όταν είστε κοντά στους εχθρούς μπορείτε να τους αρπάζετε και να τους εκτοξεύετε προς πάσα κατεύθυνση. Διαθέτετε επίσης το κλασικό κόκκινο mode όρασης που κάνει highlight τους εχθρούς όπως έχουμε δει στις ταινίες. Από εκεί και πέρα, το πιστολίδι είναι παρόμοιο με του campaign (ίδια όπλα, ίδιος μηχανισμός αναπλήρωσης υγείας απλά όχι με medkits). Η αίσθηση του να είστε terminator, να εισβάλλετε σε καταφύγια ανθρώπων και να τους σκοτώνετε (ακόμα και σε αργή κίνηση α λα CoD όταν μπουκάρετε σε κάποιο δωμάτιο) είναι απολαυστική. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, παρόλο που είστε πιο δυνατός από τους εχθρούς, δεν είστε ανίκητος. Επίσης δεν υπάρχει save, οπότε αν πεθάνετε ξεκινάτε από την αρχή. Το Infiltrator mode θα σας πάρει περίπου μία με μιάμισι ώρα για να το ολοκληρώσετε, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας που επιλέγετε και με το αν θέλετε να τους σκοτώσετε όλους και να βρείτε τα πάντα στην πίστα. Αξίζει να σημειωθεί και ότι το τέλος του έχει μια ενδιαφέρουσα σεναριακή “πινελιά”.

Το πιο δυνατό σημείο του Terminator: Resistance είναι η ατμόσφαιρα και αυθεντικότητά του. Τα πάντα στο παιχνίδι μοιάζουν κυριολεκτικά βγαλμένα από τα T1/T2. Κατεστραμμένες πόλεις με αυτό το χαρακτηριστικό γκρίζο, μουντό ύφος των φουτουριστικών σκηνών των ταινιών. Καταθλιπτικά καταφύγια ανθρώπων ακριβώς όπως τα φανταζόμαστε με βάση τις ταινίες. Αρχηγεία και στρατιώτες της Αντίστασης με αναλογικό εξοπλισμό. Όπλα και εχθροί σα να έχουν σχεδιαστεί από τον ίδιο τον υπεύθυνο των ειδικών εφέ των ταινιών, τον αείμνηστο Stan Winston. Μουσική που πατάει πάνω στα εμβληματικά κομμάτια του Brad Fiedel για δράση, τρόμο, ηρεμία κτλ, και με νέες εκδοχές του κλασικού Terminator theme να παίζουν σε κεντρικό μενού και τελική μάχη. Επίσης το παιχνίδι είναι γεμάτο fan service και easter eggs. Πχ σε κάποια φάση βρίσκετε το πτώμα ενός στρατιώτη που βασάνιζαν οι μηχανές, ο οποίος έχει την εμφάνιση του... T1000. Ένα κασετόφωνο που βρίσκετε στα χαλάσματα παίζει το τραγούδι “Burning in the Third Degree” που ακούγεται στη σκηνή του κλαμπ στο T1. To Infiltrator mode περιλαμβάνει κι αυτό κλασικά στοιχεία Terminator, όπως πχ όταν αναπληρώνετε την υγεία σας βλέπετε την οθόνη “alternate power” από όταν επανενεργοποιείται o Άρνολντ στο T2.

Δυστυχώς η ποιότητα των γραφικών δεν συμβαδίζει ιδιαίτερα με τα παραπάνω. Παρόλες τις οπτικές βελτιώσεις και τα 60fps στο PS5, το παιχνίδι είναι προηγούμενης γενιάς και το δείχνει. Δεν υπάρχει κάτι τρομερά άσχημο, απλά τα πάντα κινούνται στην μετριότητα (και σώζονται από την γενικότερη μουντάδα). Αν κάποια στοιχεία ξεχωρίζουν θετικά, αυτά είναι μάλλον οι ωραίοι φωτισμοί και τα εφέ ζημιάς των μηχανών οι οποίες συνεχίζουν να έρχονται κατά πάνω σας ακόμα και χαλασμένες. Τα περιβάλλοντα έχουν ικανοποιητική ποικιλία και συνδυάζουν μετα-αποκαλυπτική καταστροφή με high-tech κατασκευές όπως οχυρά του Skynet. Από πλευράς ήχου, όπως προαναφέρθηκε εφέ και μουσική κάνουν την δουλειά τους. Αντίθετα, το voice acting αρκετών από τους χαρακτήρες είναι απογοητευτικό και συχνά σας βγάζει εκτός κλίματος.

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου