Η “μάχη” των γραφικών στο The Witcher 3: πολλές αλήθειες και ακόμα περισσότερα ψέματα

Χαμός! Είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει το τι επακολούθησε του λανσαρίσματος του The Witcher 3: Wild Hunt νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Ο λόγος; Οι κατηγορίες προς τη CD Projekt RED πως το παιχνίδι στην έκδοση για PC είναι εμφανισιακά κατώτερο των όσων μας είχαν παρουσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια.Προσωπικά, για να πω την αλήθεια, χρειάστηκε να ψάξω και να βρω τα επίμαχα τρέιλερ από το2013, τότε που στην παρουσίαση της Microsoft της E3 είχαμε δει και θαυμάσει για πρώτη φορά το παιχνίδι της CD Projekt. Πράγματι, οι διαφορές του παιχνιδιού σήμερα σε σχέση με τα βίντεο που κυκλοφόρησαν γι’ αυτό τα δύο προηγούμενα χρόνια, είναι εμφανείς, τουλάχιστον στην έκδοση για τα PC –μιας και όταν ανακοινώθηκε, τα Xbox One και PS4 δεν είχαν καν διατεθεί στην αγορά. Τα γραφικά του στα τρέιλερ του παρελθόντος δείχνουν πολύ πιο «πλούσια», με ρεαλιστικότερο φωτισμό, πιο πειστικά εφέ, εντυπωσιακότερα περιβάλλοντα και μεγαλύτερο draw distance (η απόσταση που βλέπει ο παίκτης στον ορίζοντα). Δεν χρειάζεται να καταβάλλει και ιδιαίτερη προσπάθεια κανείς για να το παρατηρήσει. Το κρατάμε αυτό ως γεγονός και πάμε παρακάτω.

Οι αλλαγές και πώς επηρεάζουν

Πόσοι είναι εκείνοι που διαθέτουν σύστημα ικανό να φτάσει το The Witcher 3 στα όριά του; Και όταν μιλάμε πλέον για “όρια” στο PC gaming, δεν εννοούμε τα 1080p αλλά τη 4Κ ανάλυση και τα σταθερά 60 fps. Βέβαια τα “θέματα” του παιχνιδιού δεν αφορούσαν το framerate του (τουλάχιστον όχι στα PC) αλλά τη γενικότερη ποιότητα των γραφικών. Για την ιστορία, δεν γνωρίζω άνθρωπο που να έχει καταφέρει να παίξει το The Witcher 3 στα 4K με ένα ικανοποιητικό framerate αλλά ας μη μένουμε εκεί: σημασία δεν έχει η ανάλυση αλλά η λεπτομέρεια και εκεί είναι που στη CD Projekt “το έχασαν”.
Ψάχνοντας online, βρήκα μια  Site: συνέντευξη του Χοσέ Τεχέιρα, υπεύθυνου οπτικών εφέ για το παιχνίδι στο πολωνικό στούντιο, ο οποίος μίλησε για το θέμα υποστηρίζοντας πως αφ’ ενός αυτά που πραγματικά θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν οι παίκτες είναι τα gameplay τρέιλερ και αφ’ ετέρου κατά την ανάπτυξή, ένας τίτλος αλλάζει.

Δεν λέει ψέματα: ένα παιχνίδι που αναπτύσσεται τόσα χρόνια, είναι απολύτως λογικό να μεταβληθεί στο ενδιάμεσο. Αλλού είναι το “ζουμί” στα λόγια του: στο φιλτράρισμα που θα πρέπει να υποβάλλουν οι καταναλωτές καθετί τους “σερβίρουν” οι εταιρείες. Να πάψουν να μας δείχνουν το οτιδήποτε μέχρι το παιχνίδι να λάβει την τελική του μορφή δεν γίνεται για δύο λόγους κυρίως: πρώτον διότι αυτό συμβαίνει πολύ αργά στον κύκλο ανάπτυξης και δεύτερον λόγω των προπαραγγελιών. Σε μια βιομηχανία που προσπαθεί να πείσει τον καταναλωτή για την αξία των προϊόντων της μήνες ή και χρόνια προτού καν αυτά γίνουν διαθέσιμα, κάτι τέτοιο απλά δεν γίνεται.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου