Grand Theft Auto 5 New-Gen Review

Η έλευση του υπερεπιτυχημένου Grand Theft Auto 5 στη νέα γενιά ήταν απλά θέμα χρόνου. Ένα χρόνο μετά την αρχική κυκλοφορία του, το Grand Theft Auto 5 έρχεται στα PS4 και Xbox One (και τον Ιανουάριο 2015 στο PC). Πόσο καλή είναι η μεταφορά του παιχνιδιού στις κονσόλες νέας γενιάς και πόσο αξίζει η επιστροφή στο Los Santos;
To Grand Theft Auto 5 διαδραματίζεται ως επί το πλείστον στην πόλη του Los Santos (δηλαδή στο LA), καθώς και σε ένα μικρό κομμάτι της πολιτείας του San Andreas. Το παιχνίδι αφηγείται τις περιπέτειες τριών διαφορετικών χαρακτήρων, οι ζωές των οποίων διασταυρώνονται είτε λόγω τύχης, είτε λόγω παλιών απλήρωτων λογαριασμών. Ο Michael, ένας πρώην κακοποιός με οικογένεια διαλυμένη, ο Franklin, ένας μαύρος μικροαπατεωνάκος που ζει στο γκέτο του Los Santos και ψάχνει μία καλή αρπαχτή, και ο θεότρελος Trevor ο οποίος είναι μία κατηγορία ανθρώπου από μόνος του. Ο καθένας συμμετέχει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στην εξέλιξη της κοινής κύριας ιστορίας του παιχνιδιού. Η προσωπικότητα και το βάθος της προσωπικότητας κάθε ήρωα είναι από τα πιο αξιομνημόνευτα στοιχεία του παιχνιδιού και εύκολα ταυτίζεστε ή συμπαθείτε για διαφορετικούς λόγους τον κάθε ένα από αυτούς.
Η εξέλιξη της ιστορίας του Grand Theft Auto 5 ούτε είναι κάτι συνταρακτικό, ούτε μένει αξέχαστη για καιρό, καθώς τρέχει σε αργούς ρυθμούς και δεν αποφεύγει την “κοιλιά” σε αρκετά σημεία της περιπέτειάς. Παρόλα αυτα σας μένουν στο μυαλό κάποιες σπαρταριστές σκηνές που συχνά ισορροπούν μεταξύ παρωδίας και δράματος, ενώ άλλες φορές σας φέρνουν στο νου γκαγκστερικές ταινίες όπως το Pulp Fiction, την Ένταση κα. Πέρα όμως από τις αξέχαστες σκηνές, αξιοσημείωτος είναι ο τρόπος με τον οποίο η Rockstar καυτηριάζει συχνά με σατιρικό ύφος αλλά με τολμηρή ματιά πολλά θέματα, από τον εύθραστο θεσμό της οικογένειας και το απατηλό αμερικάνικο όνειρο, μέχρι τις παράλογες ασχολίες των σύγχρονων εφήβων, τον κουλτουριάρικο ευρωπαϊκό κινηματογράφο ή ακόμη και τον ρηχό χαρακτήρα των σύχρονων video games. Όλα αυτά είτε μέσα από εξαιρετικούς διαλόγους, είτε απλά μέσα από εικόνες που υπαινίσσονται περισσότερα πράγματα απ’ όσα πραγματικά δείχνουν.
Το πιστολίδι σε πρώτο πρόσωπο είναι απολαυστικό.
Το πιστολίδι σε πρώτο πρόσωπο είναι απολαυστικό.
Στο κύριο μέρος του Grand Theft Auto 5 αναλαμβάνετε το ρόλο των τριών διαφορετικών πρωταγωνιστών και εκτελείτε κύριες ή προαιρετικές αποστολές σε ένα ανοιχτό κόσμο που ξεπερνάει σε έκταση οτιδήποτε έχετε δει μέχρι τώρα σε παιχνίδι της σειράς. Πέρα από την τεράστια έκταση του χάρτη, εξαιρετική εντύπωση προκαλεί η ποικιλομορφία των περιοχών, αφού πέρα από αυτοκινητόδρομους, συναντάτε περιοχές με θάλασσα, έρημο, βουνά, στενούς επαρχιακούς δρόμους κτλ που ξεκουράζουν το μάτι σας από το αναπόφευκτο γκρίζο της πόλης. Κάτι ακόμα εκπληκτικό είναι η ζωντάνια του κόσμου και η αλληλεπίδραση των στοιχείων που τον αποτελούν. Ιδιαίτερα στη νέα έκδοση του παιχνιδιού αυτό είναι ακόμη πιο έντονο με την ύπαρξη περισσότερων αυτοκινήτων αλλά και την εμφάνιση ζώων σε επαρχιακούς δρόμους! Εξαιρετική εντύπωση προκαλούν κάποιες ακόμη λεπτομέρειες, όπως όταν δύο αυτοκίνητα συγκρούονται και βγαίνει έξω ο οδηγός του ενός για να ζητήσει τον λόγο από τον άλλον ή ακόμη οι ρεαλιστικές συζητήσεις που κάνουν πολίτες της όταν περνάτε δίπλα τους. Λεπτομέρειες που συνθέτουν την εικόνα μίας πόλης πρωτόγνωρα ζωντανής για τα δεδομένα ενός βιντεοπαιχνιδιού.
Όπως οι προκάτοχοί του, έτσι και το Grand Theft Auto 5 αποτελεί ένα σχεδόν ανεξάντλητο λούνα παρκ δραστηριοτήτων με τις οποία μπορείτε να ασχοληθείτε και να περάσετε ατέλειωτες ώρες. Έτσι πέρα από τις βασικές και δευτερεύουσες αποστολές τις οποίες αναλύουμε παρακάτω, μπορείτε να ασχοληθείτε με δεκάδες δραστηριότητες όπως μαθήματα γιόγκα, μαθήματα πτήσης, αγώνες τένις, αγώνες ταχύτητας, απλούς περιπάτους για εκπαίδευση με τον σκύλο σας ως Franklin, συνεδρίες ψυχοθεραπείας ως Michael ή ακόμη και επισκέψεις σε στριπτιζάδικα (αρκεί να μην... αγγίζετε γιατί σας πετάνε έξω με τις κλωτσιές.) Επιπλέον μπορείτε να αγοράζετε σπίτια, γκαράζ για να αποθηκεύετε τα αυτοκίνητα που κλέβετε ή ακόμη και να αγοράζετε επιχείρησεις για να έχετε σταθερό εισόδημα. Όλες οι παράπλευρες δραστηριότητες, πέρα από την ευχαρίστηση που προσφέρουν, σας βοηθούν ώστε να αναπτύξετε τις ικανότητές σας όπως την αντοχή, τη δύναμη, την οδηγική ικανότητα κτλ.
Οι βασικές αποστολές προσφέρουν την απαραίτητη ποικιλία που περιμένετε από ένα τέτοιο παιχνίδι. Έτσι, πέρα από δολοφονίες και λοιπές εγκληματικές ενέργειες, ελέγχετε αεροπλάνα, υποβρύχια ή ακόμη και κλαρκ, νταλίκες, οχήματα του δήμου και άλλα. Το απόλυτο highlight του είναι αναμφίβολα οι ληστείες (heists). Σε αυτές τις αποστολές προετοιμάζετε το σχέδιο, αγοράζοντας από πιο πριν μάσκες, αλεξίσφαιρα και άλλο εξολισμό και τα οχήματα που χρειάζεστε στην εκάστοτε ληστεία. Πέρα από τον εξοπλισμό και τα οχήματα, πρέπει να επιλέξετε ένα από τα δύο διαθέσιμα σχέδια δράσης κάθε φορά και να επιλέξετε συνεργάτες, η ικανότητα των οποίων πληρώνεται σε χρήμα. Σε αυτές τις αποστολές συμμετέχουν και οι τρεις πρωταγωνιστές, τους οποίους χειρίζεστε εναλλάξ είτε σε προκαθορισμένα σημεία, είτε επιλέγοντας εσείς όταν είναι εφικτό ποιον θέλετε ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Το μοναδικό παράπονο έχει να κάνει με τον περιορισμένο αριθμό αυτών των αποστολών. Από εκεί και πέρα οι περισσότερες δευτερεύουσες αποστολές είναι σχετικά αναιμικές, με εξαίρεση κάποιες πραγματικά θεότρελες σκηνές δράσης όπως το σουρεαλιστικό κυνήγι εξωγήινων υπό την επίρρεια ναρκωτικών!
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.
Στην ευχαρίστηση που προσφέρει το Grand Theft Auto 5 συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό τόσο το ομαλότατο και ακριβές πιστολίδι, όσο και ο άριστος χειρισμός των οχημάτων, δύο στοιχεία που έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το GTA 4. Όσον αφορά το πιστολίδι, η αίσθηση των όπλων είναι ρεαλιστική, ενώ και η κάλυψη σε τοίχους, μπάρες, αυτοκίνητα κτλ είναι λειτουργική και αποτελεί πραγματική βόηθεια στις μάχες με τους εχθρούς. Όπως προαναφέρθηκε, η οδήγηση των οχημάτων είναι σημαντικά βελτιωμένη, καθώς το βάρος τους είναι σωστό, ενώ κάθε ένα έχει και διαφορετική οδηγική συμπεριφορά (ακόμη και αυτοκίνητα ίδιου διαμετρήματος). Μάλιστα, δεν λείπουν και μικρές λεπτομέρειες όπως το γλίστρημα των τροχών σε βρεγμένη άσφαλτο, γεγονός που δίνει μία ρεαλιστική νότα στην arcade προσέγγιση της οδήγησης. Μοναδικό θέμα εδώ αποτελούν κάποια συγκεκριμένα γρήγορα οχήματα, τα οποία μοιάζουν με φτερό στον άνεμο και η οδηγική τους συμπεριφορά είναι αρκετά ψεύτικη σε σχέση με τα υπόλοιπα οχήματα του παιχνιδιού.
Δυστυχώς η νοημοσύνη των αστυνομικών δεν είναι η καλύτερη δυνατή, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά εύκολο να τους αποφύγετε είτε οδηγώντας μακριά από τα σημεία του χάρτη στα οποία βρίσκονται, είτε ακόμη καλύτερα να κρυφτείτε σε κάποιο σοκάκι που δεν είναι εμφανές από το δρόμο. Πραγματικά οι δύσκολες καταδιώξεις με αστυνομικούς είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, γεγονός που απογοητεύει όσους θέλουν τέτοια πρόκληση. Αντίθετα αυτή η “αποστασιοποίηση” των αστυνομικών δυνάμεων από τη δράση του παιχνιδιού, μάλλον βολεύει όσους θέλουν να κάνουν τις βασικές αποστολές χωρίς να διακόπτονται από διάφορες δραστηριότητες, καθώς κάποια τυχαία τρακαρίσματα ή ακόμη και χτυπήματα πεζών “συγχωρούνται” και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά από την αστυνομία.

Μία από τις μεγάλες αλλαγές του Grand Theft Auto 5 για τις κονσόλες νέας γενιάς είναι η πολυδιαφημισμένη προοπτική πρώτη προσώπου, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε. Η προοπτική πρώτου προσώπου, πέρα από τη φρεσκάδα που φέρνει, προσφέρει και μία σειρά απο διευκολύνσεις, αλλά και εμπόδια σε σχέση με την κλασική κάμερα τρίτου προσώπου. Ύστερα από λίγες ώρες παιχνιδιού σε πρώτο πρόσωπο, συνειδητοποιείτε πόσο πολύ βοηθάει η συγκεκριμένη κάμερα στο πιστολίδι, ειδικά όταν εξοικειωθείτε με τους μηχανισμούς κάλυψης, καθώς έχετε μεταλύτερη ακτίνα όρασης και ακρίβεια. Αντίθετα, είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρετε να βγάλετε σκηνές καταδίωξης με αυτοκίνητα σε πρώτο πρόσωπο, καθώς η συχνή ανάγκη για όπισθεν και ξαφνικούς ελιγμούς δυσκολεύει αρκετά την προσπάθειά σας. Αρκετά προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσετε και όταν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε διάφορα σημεία του περιβάλλοντος, στα οποία δεν μπορείτε να καθορίσετε επακριβώς την θέση του σώματός σας. Σε γενικές γραμμές η δουλειά που έχει γίνει στην προσαρμογή του Grand Theft Auto 5 στην προοπτική πρώτου προσώπου εντυπωσιάζει (χαρακτηριστικό της καλής δουλειάς οι ποικίλοι και λεπτομερείς εσωτερικοί χώροι των οχημάτων), αλλά είναι προφανές ότι το παιχνίδι έχει δημιουργηθεί για τρίτο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να σας δυσκολεύει σε αρκετά σημεία.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου