Diablo 4 review: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες


 
Η επιστροφή στο πολύπαθο Sanctuary 50 ολόκληρα χρόνια μετά τα γεγονότα του Diablo 3 δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, αλλά με πέταλα από αίμα. Η Lilith, η κόρη του άρχοντα της κόλασης Mephisto, είναι η νέα δαιμονική δύναμη που ανατέλλει στον κόσμο και απειλεί κάθε μορφή ζωής με τις αμέτρητες στρατιές τεράτων της. Εσείς αναλαμβάνετε για μια ακόμα φορά τον ρόλο του άγνωστου περιπλανώμενου ήρωα που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και γίνεται «πιόνι» στην εκπλήρωση μιας αρχαίας προφητείας. Στην προσπάθειά σας να εξοστρακίσετε μια και καλή την Lilith από το Sanctuary, συνεργάζεστε με αγαπημένους γνώριμους χαρακτήρες, συναντάτε παλιούς εχθρούς και γίνεστε μάρτυρας της μητέρας όλων των μαχών μεταξύ της ανθρωπότητας και της κόλασης. Το σεναριακό στήσιμο του παιχνιδιού είναι μακράν το πιο σκοτεινό και τρομακτικό της σειράς, με απαράμιλλες κινηματογραφικές σκηνές, προοδευτικό «χτίσιμο» που περιέχει όλα τα βασικά συστατικά μιας ηρωικής και θλιβερής ιστορίας και ένα τέλος που αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση ολοκλήρωσης αλλά και προσμονής. Την παράσταση κλέβει άνετα βέβαια η κακιά της ιστορίας Lilith, η οποία αν και εχει σχετικά μικρή παρουσία, κόβει την ανάσα με το επιβλητικό της παρουσιαστικό, όντας μια ήρεμη δύναμη απόλυτου κακού έτοιμη να ξεσπάσει.

Πριν ξεκινήσετε το επικό σας ταξίδι, μπορείτε να εξατομικεύσετε τον χαρακτήρα σας όσον αφορά τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά. Υπάρχουν τέσσερις επιλογές δυσκολίας: adventurer, veteran, nightmare, torment. Κάθε επίπεδο δυσκολίας προσφέρει ξεχωριστές προκλήσεις και ανταμοιβές. Στο πρώτο και πιο χαμηλό επίπεδο δεν αξίζει καν να αναφερθούμε οπότε ας περάσουμε κατευθείαν στο veteran, που είναι και η προκαθορισμένη δυσκολία του παιχνιδιού και ο ιδανικός τρόπος για να απολαύσετε την κύρια ιστορία. Προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες, το παιχνίδι προσφέρει μια ήπια μετάβαση του παίκτη σε επίπεδο πρόκλησης, έχοντας κλειδωμένα για αρχή τα δύο τελευταία επίπεδα δυσκολίας nightmare και torment. Για να τα ξεκλειδώσετε πρέπει να καλύψετε ορισμένες προϋποθέσεις όπως πχ να έχετε φτάσει level 50 και να έχετε ολοκληρώσει την βασική ιστορία.

Το κλείδωμα επιλογής δυσκολίας είναι λίγο άδικο και λειτουργεί κάπως παράδοξα, καθώς, λόγω του τεράστιου κόσμου και των άπειρων πραγμάτων να κάνετε, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να φτάσετε στο επιθυμητό επίπεδο χωρίς να έχετε προχωρήσει καθόλου την βασική ιστορία. Έτσι, για να μπορείτε να κερδίσετε την έξτρα εμπειρία που προσφέρουν οι ανώτερες επιλογές δυσκολίας καταλήγετε να αγνοείτε τα περισσότερα από ένα σημείο και έπειτα και να «σπρώχνετε» την βασική ιστορία (η οποία έχει αρκετά ικανοποιητική διάρκεια) ώστε να μπορείτε να εξελιχθείτε και να ανεβαίνετε επίπεδο πιο γρήγορα. Η δυσκολία torment είναι οριοθετημένη εκεί ακριβώς που πρέπει όσον αφορά τους όρους ξεκλειδώματός της και προσφέρει τις καλύτερες ανταμοιβές αλλά και τους πιο δύσκολους εχθρούς. Τέλος για τους σκληροπυρηνικούς υπάρχει και η επιλογή hardcore στην οποία ο θάνατος είναι μόνιμος και μη αναστρέψιμος, οπότε ετοιμαστείτε να προστατέψετε το πληκτρολόγιο ή το χειριστήριό σας από ξαφνικούς νευρικούς κλονισμούς.

Αν θέλαμε να κατηγοριοποιήσουμε δομικά το Diablo 4 θα λέγαμε ότι το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε τρία μέρη: τη βάση που αποτελείται από level 1 έως 50 και περιλαμβάνει την κύρια ιστορία και τα βασικά μέρη εξέλιξης και εκμάθησης του χαρακτήρα, το midgame στα επίπεδα 50 έως 70 όπου εμβαθύνετε περισσότερο στην καλύτερη εκμετάλλευση των ικανοτήτων και του εξοπλισμού σας, και το endgame όπου ακόμα και οι μικρότερες λεπτομέρειες μετράνε, ο παράγοντας τύχη παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ποιότητα των legendary αντικειμένων που βρίσκετε και χρειάζεται συνεχής πειραματισμός και τελειοποίηση της κατανόησης ολόκληρου του δέντρου ικανοτήτων κάθε χαρακτήρα.

Περνώντας στο πιο σημαντικό θέμα, τον τύπο του χαρακτήρα σας, επιλέγετε από τους Barbarian, Rogue, Sorcerer, Necromancer και Druid. Κάθε class έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και διαφορετικό τρόπο παιξίματος, ενώ μπορείτε να διαμορφώσετε πολλά διαφορετικά builds του ίδιου χαρακτήρα ανάλογα με τις ικανότητές του. Ο Βάρβαρος αποτελεί την κλασική ωμή δύναμη, ένας ογκόλιθος αντοχής ικανός για τεράστια ζημιά και ταυτόχρονα επιβίωση λόγω της μεγάλης μπάρας υγείας του. Είναι επίσης ο μοναδικός που μπορεί να κουβαλάει μέχρι τέσσερα όπλα ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας τις μοναδικές ικανότητες του καθενός. Ο Rogue είναι ταχύτατος πολεμιστής ικανός τόσο για κοντινή όσο και για μακρινή ζημιά χρησιμοποιώντας παγίδες και τεχνάσματα. Είναι το μοναδικό class με τρεις διαφορετικές σπέσιαλ υπο-ειδικότητες (shadow realm, exploit weakness, combo points) οι οποίες προσφέρουν διαφορετικές ικανότητες που μπορείτε να εναλλάσσετε άμεσα, αλλά έχοντας ενεργή μία μόνο κάθε φορά. Ο Sorcerer είναι ο χειραγωγός των στοιχείων της φύσης, με φωτιά, πάγο και αστραπή να εκτοξεύονται από τα χέρια του με ευκολία σπέρνοντας την καταστροφή στο διάβα του. Μακράν το πιο δυνατό class, κάνει την πιο μεγάλη ζημιά στους εχθρούς αλλά έχει και την μικρότερη μπάρα υγείας, πράγμα που τον καθιστά ευάλωτο σε ζόρικες καταστάσεις.

Ο Necromancer είναι η ιδανική επιλογή για τους... μεταλλάδες και γκοθάδες, καθώς η δύναμή του πηγάζει από την ποσότητα των πτωμάτων που αφήνει στο διάβα του. Με ικανότητες όπως η ανατίναξη πτωμάτων αλλά και ο έλεγχος νεκροζωντανων που κάνουν τη βρώμικη δουλειά στη μάχη, αποτελεί ιδανική επιλογή για εξόντωση πολλών εχθρών ταυτόχρονα. Το βιβλίο των νεκρών είναι μια μοναδική ικανότητα που διαθέτει ο Necromancer μέσω του οποίου μπορείτε να επιλέξετε αν προτιμάτε να δυναμώσετε τα πιστά σας minions ή να θυσιάσετε την παρουσία τους για να γίνετε εσείς πιο δυνατός. Τέλος, ο Druid είναι ένα all-around class που μπορεί να μεταμορφώνεται σε τεράστια αρκούδα ή αιμοδιψή λυκάνθρωπο, αλλά και να χρησιμοποιεί τα στοιχεία της φύσης. Συνδυάζοντας αυτά μπορεί να εξοντώσει ταχύτατα τόσο boss, όσο και μεγάλα γκρουπ εχθρών, με ευκολία.

Διαλέγοντας τον τύπο χαρακτήρα που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και ανεβαίνοντας level, βρίσκεστε αντιμέτωπος με σωρεία πληροφοριών που ζαλίζουν. Η κατανομή πόντων ικανοτήτων στα Diablo είναι επιστήμη με το πλήθος συνδυαστικών επιθέσεων, δυνάμεων και στατιστικών. Κάθε class έχει πολλαπλά builds που συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους και μάλιστα έχουν και διαφορά στην δυναμική τους, ανάλογα με την δυσκολία που παίζετε και αν βρίσκεστε σε αρχικά στάδια ή στο endgame. Με κάθε level κερδίζετε ένα πόντο που μπορείτε να διαθέσετε όπου θέλετε και να ορίσετε το κουμπί επίθεσης που σας βολεύει. Όσο επενδύετε σε πόντους ξεκλειδώνετε σταδιακά (υπό την μορφή ποταμιού αίματος – πολύ ωραία προσθήκη) ολόκληρο το δέντρο ικανοτήτων μέχρι το τέλος, όπου κάθε class έχει την επιλογή μιας καταστροφικής απόλυτης επίθεσης. Η ελευθερία και η δυνατότητα πειραματισμού εδώ είναι απόλαυση, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορείτε να αφαιρέσετε πόντους με ελάχιστο κόστος και να τους επενδύσετε κάπου άλλου ή ακόμα να αλλάξετε τελείως ολόκληρο το skill tree χτίζοντας τον χαρακτήρα και την δυναμική του από την αρχή.

Στο level 50 συναντάτε την πρώτη ειδοποιό διαφοροποίηση των μηχανισμών του παιχνιδιού: σταματάτε να παίρνετε πόντους ικανοτήτων και η απόκτηση εμπειρίας μετουσιώνεται σε πόντους paragon. Ξεκλειδώνετε έναν δαιδαλώδες σύμπλεγμα πινάκων με ικανότητες και περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεών σας που συμπληρώνετε σταδιακά. Κάθε πίνακας ικανοτήτων δίνει έμφαση σε συγκεκριμένες πτυχές του χαρακτήρα ενισχύοντας στοχευμένα συγκεκριμένα builds που έρχονται να κουμπώσουν συνδυαστικά με τις επιλογές που κάνατε μέχρι τώρα φτάνοντας στο επίπεδο 50. Υπάρχουν legendary και rare ικανότητες που βρίσκονται διάσπαρτες στο πίνακα και η επιλογή τους ενισχύει σημαντικά την συνολική σας δυναμική. Οι συγκεκριμένες σπάνιες ικανότητες έχουν διάφορες προδιαγραφές που καθορίζει το παιχνίδι για να ενεργοποιηθούν και αφορούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (strength, dexterity κτλ). Ο χαρακτήρας σας βέβαια συνεχίζει να ανεβαίνει level κανονικά, αλλά αντί για πόντους ικανοτήτων για το βασικό δέντρο, κερδίζει τέσσερις paragon πόντους ανά level για τον συνδυαστικό πίνακα. Όπως και με το αρχικό δέντρο ικανοτήτων, έχετε την ελευθερία και την επιλογή ανά πάσα στιγμή να αναθεωρήσετε πλήρως τις επιλογές σας, αλλάζοντας και το σχέδιο δράσης σας.

Στο σύμπλεγμα πινάκων με τους paragon πόντους πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα glyphs. Αυτά είναι ειδικοί ρούνοι που κουμπώνουν σε ξεχωριστές εσοχές και έχουν μοναδικές ικανότητες με συγκεκριμένο πεδίο δράσης, που περιορίζεται στις εσοχές που έχουν δίπλα τους. Έτσι πχ υπάρχουν glyphs που ενισχύουν την συνολική απόδοση των μαγικών ικανοτήτων του πίνακα ή άλλοι που μεγιστοποιούν την ζημιά που κάνετε από κοντινή απόσταση και δουλεύουν με την λογική των καθοριζόμενων προδιαγραφών που αναφέραμε παραπάνω. Χωρίζονται και αυτοί σε σπανιότητα με χρωματικές αποχρώσεις και αναβαθμίζονται. Η αναβάθμισή τους και η σωστή τους τοποθέτηση ανάλογα με τις παικτικές σας επιλογές κρίνεται απαραίτητη, κυρίως στο endgame περιεχόμενο του παιχνιδιού, καθώς ανεβάζει τον χαρακτήρα σας με παθητικό τρόπο και δίνει μια γενικότερη ώθηση στα συνολικά σας στατιστικά.

Αν νομίζετε ότι έχοντας τακτοποιήσει όλα τα παραπάνω έχετε τελειώσει και είστε έτοιμος να πολεμήσετε ορδές δαιμόνων, είστε γελασμένος. Εκεί που τελειώνει ο σχεδιασμός σας στην κατανομή των πόντων ικανοτήτων του χαρακτήρα σας, ξεκινάει το εξοπλιστικό κομμάτι. Η επιλογή του κατάλληλου όπλου και εξοπλισμού είναι εξίσου σημαντική και όπως θα μαντέψατε λειτουργεί συνδυαστικά με τις παραπάνω επιλογές σας. Έτσι πχ υπάρχουν όπλα ή κράνη που προσφέρουν έξτρα πόντους σε συγκεκριμένες ικανότητες του παίκτη σας, ανεβάζοντας ακόμα και πάνω από το default μάξιμουμ την δράση της, ενώ τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους είναι απαραίτητο να ταιριάζουν στις επιλογές σας. Αν επιλέξατε με έναν Necromancer να δώσετε έμφαση σε ζημιά με darkness ικανότητες και το εξοπλισμένο όπλο σας έχει πχ 25% έξτρα ζημιά σε macabre ικανότητες, δεν αξιοποιείτε στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες σας και χάνετε αυτομάτως σε αποτελεσματικότητα. Ο εξοπλισμός χωρίζεται και αυτός σε σπανιότητα με τα γνωστά μας legendary να αποτελούν ευσεβή πόθο και επιθυμία κάθε παίκτη. Ανάλογα με την δυσκολία που έχετε επιλέξει να παίξετε υπάρχει κατηγοριοποίηση ακόμα και με τον πιο σπάνιο εξοπλισμό. Τα απλά legendary αντικείμενα στην τρίτη κατηγορία δυσκολίας γίνονται sacred legendary προσφέροντας ακόμα περισσότερες δυνάμεις και μπόνους, ενώ στην τελευταία βαθμίδα δυσκολίας μπορείτε να κυνηγήσετε τα ancestral legendary αντικείμενα. Τέλος υπάρχει και ο σπανιότατος unique εξοπλισμός που έχει την δική του προσωπική περιγραφή και προσφέρει τα περισσότερα μπόνους.

Πέρα από τα επιμέρους χαρακτηριστικά που προσφέρει κάθε όπλο και κομμάτι του εξοπλισμού, τα legendary αντικείμενα έχουν μια ξεχωριστή αποτυπωμένη ικανότητα που είναι μοναδική για κάθε ένα, αποτελεί καίρια επένδυση για την ανάπτυξη του χαρακτήρα και λέγεται aspect. Τα aspects είναι ίσως οι πιο σημαντικές αναβαθμίσεις του εξοπλισμού σας, καθώς αν η συνδυαστική τους ισχύ λειτουργήσει αρμονικά με το build του χαρακτήρα που έχετε επενδύσει, ο ήρωάς σας γίνεται φονική μηχανή. Τα χαρακτηριστικά τους ποικίλλουν και χρειάζεται σωστή στρατηγική και μελέτη προκειμένου να ενισχύσετε εξίσου τόσο τις επιθετικές όσο και τις αμυντικές σας ικανότητες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η δύναμη των aspects εκτοξεύεται όταν χρησιμοποιείται σε two-handed όπλα και σε amulets, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τα στατιστικά σας. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από aspects που βρίσκονται διάσπαρτα και περιμένουν να τα ανακαλύψετε, αλλά δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με απόλυτη ελευθερία καθώς κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το class που έχετε επιλέξει. Κάθε aspect που ξεκλειδώνετε έχει εξαρχής το ελάχιστο δυνατό μπόνους στα randomize χαρακτηριστικά του. Εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και ο παράγοντας τύχη καθώς το παιχνίδι σας επιτρέπει να εξάγετε από legendary αντικείμενα τα aspects τους, καταστρέφοντας όμως το αντικείμενο. Τα εξαγόμενα aspects είναι κατά κανόνα πιο δυνατά από τη default εκδοχή τους και μπορούν να διπλασιάσουν την αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού σας.

Αφού πάρετε το διδακτορικό σας μετά από τόση μελέτη και καταλήξετε στην τελική μορφή του build σας, μπορείτε να ριχτείτε ελεύθερα στην δράση. Οι μάχες είναι χορταστικές και γεμίζουν την οθόνη σας με πλήθος εχθρών και πτωμάτων, ενώ η κλασική ισομετρική προοπτική σας βοηθάει να έχετε μια πλήρη εικόνα του πεδίου και της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσετε. Το Sanctuary μαστίζεται από πλήθος τεράτων και δαιμόνων που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά, επιτίθενται ως επί το πλείστον σε ομάδες και ανυπομονούν να γευτούν το αίμα σας. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία εχθρών σε κάθε περιοχή με μοναδικά χαρακτηριστικά, ενώ δεν λείπουν και οι elite δαίμονες με μοναδικές ισχυρές επιθέσεις που εκμεταλλεύονται τα στοιχεία της φύσης. Τα μεγάλα boss είναι καλοσχεδιασμένα αν και σχετικά εύκολα (τουλάχιστον στο default βαθμό δυσκολίας), ενώ η παρουσία της Lilith επισκιάζει τα πάντα και δικαιολογεί απόλυτα την δεσποτική της παρουσία στο μάρκετινγκ του παιχνιδιού.

Πριν συνεχίσουμε με τα του gameplay, πρέπει να σταθούμε εκτενώς στον κόσμο του παιχνιδιού, καθώς είναι πραγματικά τεράστιος και στημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει εύκολη την ζωή σας. Το Sanctuary είναι χωρισμένο σε πέντε μεγάλες περιοχές που καλύπτονται από ομίχλη και αποκαλύπτονται τμηματικά όσο εξερευνάτε. Η πρόσβαση σε κάποιες από αυτές ξεκλειδώνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο σας στην ιστορία, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος είστε ελεύθερος να περιηγηθείτε όπου εσείς θέλετε. Σχεδιαστικά η επεξήγηση των ειδικών συμβόλων (πύλες τηλεμεταφοράς, έμποροι κτλ) είναι κατατοπιστική και συμμαζεμένη, χωρίς να πλημμυρίζει την οθόνη με πληροφορίες, ενώ μπορείτε να φιλτράρετε τα περιεχόμενα του χάρτη όπως εσείς επιθυμείτε. Πολύ εύκολα επίσης μπορείτε να σχεδιάσετε την πορεία σας, που εμφανίζεται με λεπτή κόκκινη γραμμή στον μίνι-χάρτη ώστε να μην χρειάζεται να ανοίγετε συνέχεια το μενού για να βλέπετε πού πηγαίνετε. Η αποτύπωση των εκατοντάδων αποστολών είναι κατατοπιστικότατη, με έντονα σύμβολα και μαρκάρισμα περιοχών ώστε να μην κάθεστε να ψάχνετε τον δρόμο σας ή να χαθείτε ποτέ. Κάθε περιοχή έχει ένα μενού ποσοστού ολοκλήρωσης που αποτυπώνεται λεπτομερώς και σας προκαλεί να ασχοληθείτε, καθώς κερδίζετε μπόνους, πόντους ικανοτήτων και χρήματα. Τέλος υπάρχουν διάσπαρτα και πολλά μυστικά όπως μοναδικοί εχθροί (ξεχωρίζουν με την μοναδική τους ονομασία), τυχαία μικρά events με αποστολές και πολύτιμοι βωμοί της Lilith που προσφέρουν μόνιμους πόντους στα επιμέρους χαρακτηριστικά σας (strength, dexterity κτλ) και σας βοηθάνε στην εξέλιξη του ήρωα.

Οι δευτερεύουσες αποστολές είναι πραγματικά εκατοντάδες, ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή και μερικές ξεκλειδώνουν αφού εκπληρώσετε ορισμένες προϋποθέσεις που ορίζει το παιχνίδι. Πρωτίστως δεσπόζουν τα γιγαντιαία strongholds τα οποία είναι μεγάλες περιοχές που πρέπει να εξαγνίσετε από την δαιμονική παρουσία και να τις επαναφέρετε στην αρχική τους κατάσταση. Οι αποστολές stronghold έχουν αρκετό ενδιαφέρον και ποικιλία και προσφέρουν την περισσότερη διασκέδαση όσον αφορά το δευτερεύον περιεχόμενο του παιχνιδιού. Πέρα από τις δευτερεύουσες αποστολές, υπάρχουν όπως προαναφέραμε events που ξεφυτρώνουν τυχαία στο χάρτη (και τονίζονται με κυκλική χρωματική ένδειξη), αν και από ένα σημείο και έπειτα έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται. Μικρές αποστολές συναντάτε επίσης σε υπόγειες τοποθεσίες, με αυτές να περιορίζονται συνήθως στην εκκαθάριση ενός δωματίου από τους εχθρούς, με ανταμοιβή ένα σεντούκι καλούδια. Γενικά λόγω της πανσπερμίας αποστολών κάθε είδους, πολλές φορές θα πιάνετε τον εαυτό σας να ξεκινάει για μια συγκεκριμένη αποστολή και να καταλήγει να κάνει κάτι άλλο, κάτι που ενισχύει την δυναμική εθισμού που προσφέρει το παιχνίδι και τη βαθμίδα εσωτερικού ψυχαναγκασμού να «καθαρίσετε» πλήρως τον χάρτη.

Στις πόλεις περνάτε άπειρες ώρες εξαντλώντας όλες τις επιλογές αναβάθμισης που σας προσφέρουν οι έμποροι. Οι έμποροι είναι σημεία-κλειδιά για την περαιτέρω εξέλιξη του χαρακτήρα σας και εκτοξεύουν την αποτελεσματικότητά σας. Μπορείτε να πειράξετε, να αντικαταστήσετε και να αναβαθμίσετε τα πάντα, με το κατάλληλο αντίτιμο σε χρήματα και πόρους φυσικά. Για αρχή, στους blacksmiths μπορείτε να αναβαθμίσετε τα όπλα και τον εξοπλισμό σας, να αποκαταστήσετε την αποτελεσματικότητά τους (κάθε φορά που πεθαίνετε παθαίνουν μια μικρή φθορά) ή να τα καταστρέψετε τελείως αν σας είναι άχρηστα, κερδίζοντας πολύτιμους πόρους. Υπάρχουν έμποροι όπου μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε ελεύθερα εξοπλισμό, απλά το εμπόρευμά τους περιορίζεται μέχρι rare αντικείμενα. Οι jewelers προσφέρουν ένα πλήθος αναβαθμίσεων στον εξοπλισμό σας, δημιουργώντας ειδικές εσοχές στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν πετράδια που σας ενισχύουν περαιτέρω με διάφορα οφέλη. Τα πετράδια τα βρίσκετε στον κόσμο και η ποιότητά τους βελτιώνεται όσο ανεβαίνετε level. Οι jewelers μπορούν επίσης να συνδυάσουν τα πετράδια σας δημιουργώντας καλύτερης ποιότητας με βελτιωμένα στατιστικά, απαλλάσσοντάς σας ταυτόχρονα από το περιττό βάρος και τον έξτρα χώρο στο inventory σας.

Οι purveyor of curiosities είναι οι μοναδικοί έμποροι που πραγματεύονται μόνο με ένα συγκεκριμένο χρηματικό αντίτιμο, τα οbols, τα οποία βρίσκετε ολοκληρώνοντας διάφορα ειδικά events. Είναι οι μοναδικοί επίσης που έχουν legendary αντικείμενα, απλά η απόκτηση τους είναι καθαρά θέμα τύχης. Οι alchemists αναβαθμίζουν σταδιακά την ποσότητα και την αποτελεσματικότητα των healing potions σας, ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε και ειδικά φίλτρα με προσωρινή δράση που σας προσφέρουν διάφορα μπόνους και μια μικρή ώθηση στην απόκτηση πόντων εμπειρίας. Στους stable masters επιλέγετε και να διακοσμείτε το πιστό σας άλογο που σας συντροφεύει με ταχύτητα και ασφάλεια στον κόσμο. Τέλος οι occultists είναι ίσως οι πιο σημαντικοί έμποροι που συναντάτε, κυρίως για το endgame περιεχόμενο. Είναι αυτοί που διαχειρίζονται και μετατρέπουν τον legendary εξοπλισμό σας, εισάγουν και εξάγουν aspects και κατασκευάζουν ειδικές σφραγίδες που προσφέρουν αποκλειστική πρόσβαση σε dungeons.

Μιλώντας για τα dungeons, είναι σημαντικό να αναλύσουμε την δυναμική τους και την πραγματική τους χρησιμότητα. Στην απλή τους μορφή είναι υπόγειες πίστες όπου πρέπει να φέρετε εις πέρας διάφορες αποστολές όπως εκκαθάριση εχθρών, ξεκλείδωμα δαιμονικών πυλών κτλ. Βρίσκονται διάσπαρτα στον κόσμο, η δυσκολία τους είναι προσαρμοσμένη στο επίπεδο δυσκολίας που έχετε επιλέξει και η πρώτη επιτυχής τους ολοκλήρωση σας επιβραβεύει με την απόκτηση κάποιου, μοναδικού για κάθε class, aspect. Με την πρόοδό σας στο παιχνίδι μπορείτε να εξερευνήσετε και τα nightmare dungeons που προσφέρουν πολύ καλύτερες ανταμοιβές. Τα nightmare dungeons είναι εναλλακτικές εκδοχές των κλασικών dungeons με έξτρα παραμέτρους δυσκολίας που μετατρέπουν την εμπειρία σας σε αληθινή κόλαση. Ιπτάμενα λέιζερ που σας κυνηγάνε ανελέητα κατά μηκος και πλάτος όλης της πίστας, πύλες τηλεμεταφοράς που ανοίγουν τυχαία και ξερνάνε ορδές τεράτων, λακούβες δηλητηρίου που εμφανίζονται μπροστά σας ξαφνικά και απομυζούν όλη σας την ενέργεια και άλλα πολλά που δοκιμάζουν την υπομονή και το ταλέντο σας.

Στους occultists μπορείτε να κατασκευάσετε ειδικές σφραγίδες για πρόσβαση σε nightmare dungeons με πολύ πιο μεγάλο level από το δικό σας, ρισκάροντας έτσι για μεγαλύτερες ανταμοιβές. Όμως πρέπει να είστε έτοιμος να αντιμετωπίσετε και τις συνέπειες των αποφάσεων σας, καθώς ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας έχετε και περιορισμένα revives αν πεθάνετε. Αν εξαντλήσετε όλα τα revives σας πριν ολοκληρώσετε το nightmare dungeon τότε χάνετε όλη σας την πρόοδο σε αυτό και μεταφέρεστε στο βασικό χάρτη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόνο τα nightmare dungeons προσφέρουν με την ολοκλήρωση τους πρόσβαση σε αποκλειστικούς βωμούς αναβάθμισης των glyphs, αυξάνοντας την ακτίνα δράσης τους στον paragon πίνακα και τη συνολική αποτελεσματικότητά τους.

Αν πάλι βαρεθείτε την επανάληψη εκκαθάρισης των dungeons, το endgame προσφέρει αρκετές επιλογές δημιουργικής απασχόλησης. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα περιοχές του κόσμου προσαρμόζονται και προσφέρουν νέου είδους αποστολές με συλλογή ανταμοιβών. Όταν τις ολοκληρώνετε επιβραβεύεστε με χρυσό, εμπειρία και κυρίως grim favors. Αν καταφέρετε να συλλέξετε δέκα grim favors μπορείτε να τα ανταλλάξετε στο Tree of Whispers που σας προσφέρει σαν ανταμοιβή μια συλλογή από διάφορα πολύτιμα αντικείμενα. Τεράστια world boss κάνουν την εμφάνιση τους τυχαία, σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες ανά περιοχή, και γίνονται πόλος έλξης αν ψάχνετε legendary εξοπλισμό. Στις περιοχές αντίστοιχα που είναι χρωματισμένες με κόκκινο, δεσπόζουν τα fields of hatred τα οποία λειτουργούν αυτόνομα με τον υπόλοιπο κόσμο και απαιτούν διαφορετική προσέγγιση. Όλες οι αποστολές και η εξόντωση εχθρών στις συγκεκριμένες περιοχές σας ανταμείβουν με seeds of hatred, ένα μοναδικό είδος συναλλάγματος που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στα fields of hatred. Όλοι οι έμποροι στις συγκεκριμένες περιοχές χρησιμοποιούν αποκλειστικά (με άκρως τσιμπημένες τιμές) τη συγκεκριμένη μορφή συναλλάγματος, αντικαθιστώντας τα χρήματα και οι ανταμοιβές είναι μοναδικές. Εδώ μπορείτε να αναβαθμίσετε οπτικά το άλογο σας με όμορφα διακοσμητικά και πανοπλίες, να αγοράσετε πανίσχυρα ελιξίρια με προσωρινή επίδραση και φυσικά legendary εξοπλισμό. Τα fields of hatred είναι και ο βασικός χώρος όπου διαδραματίζεται το PvP.

Το Diablo 4 έχει πλούσια multiplayer πτυχή και σας ενθαρρύνει να ενώσετε τις δυνάμεις σας με τους φίλους σας ή αγνώστους, για να φτιάξετε ένα πανίσχυρο party που κατακρεουργεί τις δαιμονικές ορδές. Χάρη στο cross-play συναντάτε πολλούς παίκτες στην πορεία με τους οποίους μπορείτε να συνεργαστείτε για ένα κοινό σκοπό. Στις κονσόλες υπάρχει και local co-op για να απολαύσετε την μαγεία του παιχνιδιού παρέα με ένα φίλο από την άνεση του καναπέ σας. Το συνεργατικό μέρος του παιχνιδιού προσφέρει πραγματικά τόνους διασκέδασης και εκτοξεύει την συνολική εμπειρία, καθώς με τα πλεονεκτήματα και την καταστροφική δύναμη κάθε class συγκεντρωμένα σε μια κοινή γραμμή πυρός, γίνεστε μάρτυρας ενός ολοκληρωτικού χαμού επί της οθόνης με εφέ, εκρήξεις και μαζικό αφανισμό δαιμόνων. Αν βέβαια έχετε δολοφονικά ένστικτα ως προς τον πλησίον, τα fields of hatred είναι ο τόπος της δικής σας αγαλλίασης. Οι κόκκινες περιοχές στον χάρτη είναι οι μοναδικές περιοχές όπου μπορείτε να ξεδιπλώσετε τα δολοφονικά σας ένστικτα ενάντια σε άλλον παίκτη, αρκεί να έχετε ενεργοποιήσει μέσω emote το «mark for blood». Μόνο τότε μπορείτε να κάνετε ζημιά σε άλλους παίκτες (αντίστοιχα βέβαια μπορούν και αυτοί σε εσάς), κάτι που αυξάνει τους παλμούς και την αδρεναλίνη σας, αλλά προσφέρει και πολύτιμες ανταμοιβές αν επικρατήσετε.

Πάντως δεν είναι όλα ρόδινα στο online του παιχνιδιού, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Πρώτα από όλα, η always-online φύση του παιχνιδιού προκαλεί πρακτικές δυσκολίες, με την κυριότερη να είναι η αδυναμία παύσης ανά πάσα στιγμή εφόσον χρειαστεί. Επίσης συνάντησα αποσυνδέσεις ή παγώματα όσο βρισκόμουν μέσα σε dungeon με αποτέλεσμα όταν ξαναέκανα είσοδο στην υπηρεσία να έχω χάσει όλη μου την πρόοδο. Ακόμα χειρότερες βέβαια οι περιπτώσεις όπου δεν μπορούσα καν να μπω στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα να περιμένω ώρες ολόκληρες να επιλυθούν τα προβλήματα. Παρατήρησα επίσης ένα ενοχλητικό lag στον χαρακτήρα και στις κινήσεις του που ευτυχώς εξαλείφτηκε με αλλαγές ρυθμίσεων στο router του σπιτιού για σύνδεση αποκλειστικά σε Wi-Fi 5GHz, οπότε αν αντιμετωπίζετε κάποιο παρόμοιο πρόβλημα και ψάχνεστε, δοκιμάστε τη συγκεκριμένη λύση. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα αγοράς κοσμητικών αντικειμένων με πραγματικό χρήμα, αλλά οι τιμές είναι εξωφρενικές και προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας.

Τα παιχνίδι οπτικά είναι σαφώς βελτιωμένο σε όλους τους τομείς σε σχέση με Diablo 3 και εντυπωσιάζει τρέχοντας σταθερά στα 60fps (PS5). Το Sanctuary παρουσιάζεται αρκετά σκοτεινό με τις περιοχές του να μαστίζονται από ανθρώπινο μαρτύριο και τη σήψη. Κάθε περιοχή έχει το δικό της ξεχωριστό στιλ, το οποίο αποτυπώνεται με μοναδικές λεπτομέρειες που ενισχύουν την βασανισμένη της ταυτότητα και την απέλπιδα κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Παρηκμασμένες πόλεις, στοιχειωμένοι βάλτοι, γκρεμισμένα κάστρα, ξεκοιλιασμένοι και βασανισμένοι άνθρωποι να κρέμονται από δέντρα και παλούκια και πολλές άλλες παρόμοιες πινελιές που, σε συνδυασμό με το πλήθος παικτών και εχθρών, συνθέτουν έναν ολοζώντανο μαρτυρικό κόσμο. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι όμορφα και «καλογυαλισμένα» (αν και το έντονο μαύρο eyeliner του Lorath βγάζει μάτι), ενώ τονίζονται ακόμα περισσότερο όταν θαυμάζετε το εντυπωσιακό σετ πανοπλίας με το οποίο έχετε ντύσει τον ήρωά σας. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις κινηματογραφικές σκηνές, που εντυπωσιάζουν με την ποιότητα και την γενικότερη σκηνοθεσία τους, καθώς η αιώνια μάχη του καλού με το κακό παρουσιάζεται με μια ιδιαίτερη μυστικιστική οπτική που αιχμαλωτίζει.

Ο ήχος είναι κι αυτός πολύ προσεγμένος, με μουσική που συνοδεύει αρμονικά κάθε πτυχή του ταξιδιού σας. Τα ηχητικά εφέ μεταφέρουν άψογα κάθε σας ενέργεια, είτε πρόκειται για απλό ξόρκι, είτε για την πιο καταστροφική σας επίθεση. Το voice acting είναι χολιγουντιανού επιπέδου και εντυπωσιάζει, με τις ερμηνείες των ηθοποιών που παίζουν τους Lorath και Lilith να ξεχωρίζουν. Ο πρώτος με την αρρενωπότητα και την καθαρότητα της χροιάς του και η δεύτερη με την μειλίχια ηρεμία στη φωνή και ταυτόχρονα την υποβόσκουσα απειλή που φωνάζει υποταγή, σας κάνουν να ανατριχιάσετε

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου