Vikings: Η σειρά που έχει πολύ ιστορία...

Μπορούμε να πούμε ότι από τα μέσα του 2000 (ίσως και λίγο νωρίτερα) βιώνουμε την χρυσή εποχή των τηλεοπτικών σειρών. Τα διάφορων ειδών τηλεοπτικά δίκτυα όπως HBO, Netflix, FX, AMC και άλλα, έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά, σπάνε τα δεσμά του “κατεστημένου” και ορθώνουν ανάστημα, ενώ δεν διστάζουν να κοιτάξουν κατάματα τις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλιγουντ. Το χρήμα ρέει εν αφθονία, τα budgets εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη και οι παραγωγές δεκαπλασιάζονται σε ετήσια βάση. Τρανότερα παραδείγματα από το Game of Thrones και το πιο πρόσφατο Altered Carbon νομίζω δεν υπάρχουν. 
Για να μην προσθέσω στην κουβέντα την επερχόμενη σειρά Lord of the Rings του Amazon, για την οποία ήδη ακούγονται εξωφρενικά ποσά της τάξης του 1 δις δολαρίων. Κανονικό ντελίριο! Το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο History Channel, γνωστό για τις ερευνητικές παραγωγές που καταπιάνονται με γεγονότα και περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα παράτολμο μπάσιμο στον τομέα της ψυχαγωγίας. Έκρινε ότι ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί σε πιο “κινηματογραφικά” μονοπάτια, διανθίζοντας έτσι τη θεματική ενότητα των εκπομπών του. Οι υπεύθυνοι του History Channel προσέλαβαν τον Βρετανό Michael Hirst (σεναριογράφο και παραγωγό των Elizabeth: The Golden Age, The Tudors) και πρακτικά του ανέθεσαν την δημιουργία μιας διαφορετικής ιστορικής σειράς, συγκριτικά με όλες τις άλλες που έχουν υπάρξει. 
O Ηirst δηλώνει αμετανόητος λάτρης (στα όρια του geek) της ιστορίας και το νερό δεν άργησε να κυλήσει στο αυλάκι για την δημιουργία της σειράς Vikings. Mε την σκανδιναβική μυθολογία να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο gaming (Hellblade, God of War), είναι καλή ευκαιρία να ασχοληθούμε με την πιο ωμή και ρεαλιστική εκδοχή των πολεμοχαρών και βέβηλων Vikings που γνώρισε ποτέ ο χώρος του θεάματος. Καταρχήν, οφείλω να ξεκαθαρίσω την θέση μου, προτού συνεχίσω με τα του αφιερώματος. 
Τα γραφόμενά μου στηρίζονται στο ιστορικό και σεναριακό υπόβαθρο της σειράς. Αν θεωρείτε ότι κάπου διαφωνείτε, το επισημαίνετε και το συζητάμε. Σαν Κωνσταντίνος, δεν έχω σκοπό να πάρω το μέρος καμίας θρησκείας και ουδεμίας θρησκευτικής ιδεολογίας. Δεν θα ήθελα στα σχόλια λοιπόν, να θιγούν διαφορετικές θεολογικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις, όποιες και αν είναι αυτές και από όπου και αν προέρχονται. Αυτό το κείμενο έχει ως σκοπό να αναδείξει την ιστορικότητα των γεγονότων και την ποιότητα της σειράς Vikings. Τίποτα περισσότερο. Κάτι τελευταίο: το κείμενο δεν περιέχει spoilers. Ακόμα κι αν δεν έχετε ξεκινήσει τη σειρά, διαβάστε ελεύθερα. Την περίοδο του ευρωπαϊκού μεσαίωνα (5ος -15ος αιώνας μΧ), ο Χριστιανισμός έχει επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου. Μολονότι σαν θρησκεία ευαγγελίζεται ότι προάγει την αγάπη και την αλληλεγγύη, οι σκοταδιστικές προεκτάσεις του (πχ Ιερά Εξέταση), δεν επιτρέπουν στην χριστιανική Ευρώπη να αποδεχθεί, να συμβαδίσει και να κατανοήσει τις λοιπές ειδωλολατρικές και αθεϊστικές μειονότητες. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στα παράλια εδάφη της βορειοδυτικής πλευράς της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα στην σημερινή Σκανδιναβία (σημερινές Δανία, Σουηδία, Νορβηγία) και μετέπειτα Ισλανδία, κατοικούσαν οι γνωστοί σε όλους Vikings. Οι Norsemen (επιπρόσθετη ονομασία) ασπάζονταν τις αρχαίες σκανδιναβικές θρησκευτικές παραδόσεις και απεχθάνονταν οποιαδήποτε άλλη θεολογική αντίληψη. Κατά βάση, επικοινωνούσαν στην γλώσσα της old norse, χρησιμοποιούσαν μια ρουνική γραφή συμβόλων και υιοθετούσαν ένα κοινωνικοπολιτικό καθεστώς που έμοιαζε με μια -επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό- αναρχική δημοκρατία. 
Οι ανθρωποθυσίες, η εκτεταμένη πολυγαμία και η ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της κουλτούρας τους. Αξίζει να επισημανθεί ότι στις περίφημες επιδρομές των Vikings συμμετείχαν και shieldmaidens (γυναίκες πολεμίστριες). Ο πληθυσμός απαρτιζόταν κυρίως από έμπορους, ξυλουργούς, σιδηρουργούς, ψαράδες και χωρικούς, ενώ κάποιες εξέχουσες ή “ευγενείς” οικογένειες συσπειρώνονταν σε αυτόνομα “βασίλεια” στα οποία κυβερνούσαν οι μονάρχες / ηγεμόνες Earl. Η σκανδιναβική ενδοχώρα ταλανιζόταν από φτώχεια, πείνα, δυσμένεια και παρακμή. Οι γεωργικές εργασίες και τα εμπορικά θαλάσσια ταξίδια δεν αρκούσαν ώστε οι Vikings να χαρακτηριστούν αυτάρκεις, με αποτέλεσμα οι δείκτες του βιοτικού επιπέδου της Σκανδιναβίας να παρουσιάζονται συνεχώς πτωτικοί. Οι Vikings αναγκάστηκαν να εισέλθουν στον κόσμο της πειρατείας προκειμένου να επιβιώσουν. Φημίζονταν άλλωστε για την τεχνογνωσία τους, γύρω από τους τομείς της ναυσιπλοΐας και του πολέμου. Οι περίφημες επιδρομές των Vikings χρονολογούνται από τον 8ο έως τον 11ο αιώνα μΧ. Χώρες που επλήγησαν σημαντικά από τις βαρβαρικές επιδρομές τους είναι οι Βρετανία, Φραγκία (Γαλλία), Ρωσία, Ιταλία, Ισπανία, ενώ σύμφωνα με καταγεγραμμένες ιστορικές πηγές οι Vikings κατάφεραν να πλεύσουν μέχρι και το Βυζάντιο. Λεηλατώντας μοναστήρια, χριστιανικά σύμβολα και μεγάλες μητροπόλεις της αρχαιότητας, απέσπασαν τεράστιες ποσότητες χρυσού και ασημιού, κατακρεουργώντας μεταξύ άλλων ιερείς και γυναικόπαιδα. 
Σταδιακά αλλά σταθερά, η εξάρτηση τους για καταστροφή και πλιάτσικο έγινε τρόπος ζωής. Για περίπου τρεις αιώνες, οι Vikings με τις εχθροπραξίες τους, δεν πυροδότησαν μονάχα πολέμους, προασπιζόμενοι την ανάγκη για επιβίωση. Ουσιαστικά, εκκίνησαν έναν ανελέητο πόλεμο ενάντια στην διαφορετικότητα. Αρκετά με την ιστορική αναδρομή. Περνάμε στο ζουμί του κειμένου.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου