Dishonored: Death of the Outsider Review

Η Arkane είναι ένα στούντιο που τα τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις “μετοχές” του. Σε ένα τοπίο, στο οποίο οι περισσότεροι δημιουργοί προσπαθούν να παράγουν για τον παίκτη εύκολη και άκοπη διασκέδαση, τα παιχνίδια που απαιτούν από εκείνον ενέργειες που προκύπτουν ως αποτελέσματα νοητικών διεργασιών και όχι αυτοματοποιημένων ή αντανακλαστικών αντιδράσεων τείνουν να γίνονται με το πέρασμα των χρόνων ολοένα και λιγότερα. Όσοι έχετε εντρυφήσει στα παιχνίδια της Arkane, γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι για την επίλυση των προβλημάτων σε αυτά δεν υπάρχουν ποτέ απόλυτα σωστά ή απόλυτα λάθος πλάνα δράσης, λογικής άσπρου-μαύρου. Απεναντίας, μας ζητούν να αξιολογούμε όλα τα περιβαλλοντικά δεδομένα γύρω μας, ενθαρρύνοντας τον πειραματισμό και απαιτώντας ευθαρσώς να επιστρατεύουμε την κριτική μας σκέψη με έναν τρόπο σχεδόν σοκαριστικό.
Μετά το εκπληκτικό Prey, η Arkane επιστρέφει στα γνωστά της λημέρια με το Dishonored: Death of the Outsider, ένα νέο παιχνίδι Dishonored που μοιάζει περισσότερο με standalone expansion του Dishonored 2. Στο Dishonored: Death of the Outsider αναλαμβάνετε τον ρόλο της γνωστής, από τα προηγούμενα μέρη της σειράς, Billie Lurk. Έχοντας βοηθήσει την Emily Kaldwin να ανακτήσει τον θρόνο της Αυτοκρατορίας των Νήσων, η Billie συνεχίζει να παραμένει απομονωμένη στο Dreadful Wale, το ιδιωτικό της πλοίο. Σκοπός της επιστροφής της στην πόλη Karnaca είναι να ανακαλύψει τον Daud, τον άνθρωπο που υπήρξε για εκείνη μέντορας και παράλληλα κηδεμόνας, έπειτα από την διάρρηξη της σχέσης της με την αλκοολική μητέρα της. Παρακινούμενη από αισθήματα τύψεων, εξαιτίας της προδοσίας της προς το πρόσωπό του, αναζήτα τα ίχνη του με μοναδικό οδηγό φήμες και ψιθύρους καταλήγοντας στο ένα αδιέξοδο μετά το άλλο. Τα στοιχεία τελικά την κατευθύνουν σε μια υπόγεια λέσχη πυγμαχίας. Εκεί βρίσκει τον Daud σε άσχημη κατάσταση. Ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας έχει μετατραπεί σε αντικείμενο μελέτης στα χέρια της συμμορίας Eyeless, η οποία τον κρατά παγιδευμένο σε μια ειδικά διαμορφωμένη συσκευή που τον απομονώνει από τις υπερφυσικές του ιδιότητες. Με κίνδυνο της ζωής της καταφέρνει να τον απελευθερώσει και να τον φυγαδέψει στο ιδιωτικό της πλοίο. Η εικόνα της υγείας του Daud είναι μη αναστρέψιμη και το σώμα του γεμάτο με πληγές που δεν θεραπεύονται.
Επιπρόσθετα, οι Ερινύες τύπτουν την συνείδηση του, καθώς πέρασε μια ζωή βουτηγμένη στην παρανομία, κατά την διάρκεια της οποίας αφαίρεσε δεκάδες ανθρωπινές ζωές. Το θρησκευτικό δόγμα της Αυτοκρατορίας διδάσκει ότι ο Outsider εκμεταλλεύεται τους αδύναμους. Υποστηρίζει πως οι εκλεγμένοι του, οι οποίοι φέρουν το σημάδι του, διαφθείρονται από τις υπερφυσικές ιδιότητες που εκείνος τους παρέχει, με αποτέλεσμα η ανθρωπότητα να οδεύει προς την σήψη και τον όλεθρο. Στην κοινωνία είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη πως από την παράλληλη διάσταση του Void πηγάζει κάθε συμφορά. Είναι όμως πράγματι αυτή η αλήθεια; O Daud σε μια προσπάθεια να λάβει άφεση αμαρτιών για τα εγκλήματα μιας ολόκληρης ζωής αποφασίζει να απαλλάξει τον κόσμο από την επιρροή της ανήθικης αυτής οντότητας. Όμως, πλέον, είναι πολύ αδύναμος για να εκτελέσει μόνος του αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Έτσι, λοιπόν, ζητά την βοήθεια της Billie και μαζί ξεκινάνε μια περιπέτεια με στόχο την δολοφονία του -κατα τα φαινόμενα- μοχθηρού Outsider. Η Billie, αν και είναι σε γενικές γραμμές ένας καλογραμμένος κεντρικός χαρακτήρας, δεν παρουσιάζει εν τέλει το ενδιαφέρον των προκατόχων της. Τα κίνητρά της ποτέ δεν διαθέτουν την αντίστοιχη δυναμική με αυτά του Corvo και της Emily, καθώς στα προηγούμενα παιχνίδια η βαθύτερη ανάγκη των πρωταγωνιστών να αποκαταστήσουν το όνομα τους από τις ψευδείς κατηγορίες και κυρίως η αγωνία τους να σώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και την εν γένει αυτοκρατορία δημιουργούσε -παρά τα όποια κλισέ στοιχεία συνυπήρχαν στην πλοκή- ένα αίσθημα άμεσης ταύτισης. Η Billie βρίσκεται εδώ σαν ένα πιόνι στη σκακιέρα, το οποίο ουσιαστικά κατευθύνεται από τον Daud, με απώτερο σκοπό της να εξιλεωθεί στα μάτια του, χωρίς να φαίνεται να έχει κάποιο προσωπικό ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα που λαμβάνουν χώρα στην κεντρική αποστολή.
Με τη σειρά του ο Daud, μέσα από το σύντομο πέρασμα του στο παιχνίδι, δεν προλαβαίνει τελικά να αναπτυχθεί ποτέ επαρκώς. Το πρόσωπο που κλέβει την παράσταση στην πραγματικότητα είναι ο ίδιος ο Outsider. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού σας γεννώνται ορισμένες εύλογες απορίες. Γιατί ο Outsider προσφέρει τις δυνάμεις του Void στην Billie από την στιγμή που γνωρίζει εξαρχής πως πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εναντίον του; Ωστόσο, τα κομμάτια του παζλ ενώνονται και όλα αποκτούν νόημα μέσω ενός ανατρεπτικού φινάλε που ξεκαθαρίζει τα θολά σημεία στην ιστορία της μυστηριώδους αυτής οντότητας, ενώ παράλληλα κλείνει έναν σεναριακό κύκλο της σειράς Dishonored με απόλυτη αξιοπρέπεια.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου