Mordheim: City of The Damned Review

Κάποιοι πιθανώς να θυμάστε το Mordheim, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι της Games Workshop από το μακρινό 1999, το οποίο είναι βασισμένο στην μυθολογία του Warhammer. Η Rogue Factor, έχοντας ήδη πειραματιστεί για έναν περίπου χρόνο στο Steam Early Access, μας δίνει την διασκευασμένη video game εκδοχή του, ονόματι Mordheim: City of The Damned. Τo παιχνίδι είναι turn-based tactical/strategy τρίτου προσώπου, όπου ο παίκτης καλείται υπό το βλέμμα της αποδεκατισμένης Empire City, να καθοδηγήσει με επιτυχία διμοιρίες πολεμιστών μέσα από αιματηρές συμπλοκές με θανατηφόρους εχθρούς.
Η πολιτεία του Mordheim, σαν ένα νησάκι ειρήνης μέσα σε μία πελώρια θάλασσα ατελείωτων συρράξεων μεταξύ των αντιπαλόμενων φατριών, κατέχει πλούτη που παρόμοια τους δεν υφίστανται σε καμία άλλη πόλη εντός των συνόρων. Σύντομα η ευμάρεια που προσφέρει οδηγεί τους πολίτες της σε αλαζονεία, διαφθορά των συνειδήσεων και ασυδοσία, με αποτέλεσμα οι θεοί να μην μπορούν πλέον να ανεχτούν την βαρβαρότητα των πράξεων τους. Εξ ουρανού, ένα επιβλαβές αστρικό σώμα με την ανατομική ιδιομορφία της ύπαρξης δύο καταλήξεων-ουρών εμφανίζεται, το οποίο πολλοί ιερείς προειδοποιούν πως δεν είναι κάτι άλλο, παρά το Hammer του Sigmar. Στην προσπάθεια τους να ξορκίσουν το επερχόμενο κακό, προσεύχονται κατάρες και μεταμέλεια, μα οι τελετές τους δεν εισακούονται. Στην πόλη διοργανώνεται ένα είδος αλλοπρόσαλλης γιορτής, όσο ο κομήτης έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Εκείνο το πομπώδες φεστιβάλ για την αλλαγή του έτους, στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι περισσότερο από μια έκφραση άρνησης και χλευασμού προς τις δυσοίωνες προφητείες. Είναι τότε που έρχεται η πτώση του Hammer.
Ο πύρινος κομήτης διαλύει την πόλη, δημιουργώντας έναν βαθύ κρατήρα στο κέντρο της. Το υπέροχο παλάτι του Steinhardt καταστρέφεται. Το πολυτελές αμφιθέατρο θρυμματίζεται σε χιλιάδες κομμάτια και η αχανής βιβλιοθήκη βουλιάζει μέσα σε ένα φέρετρο αποπνικτικής τέφρας. Η φωτιά και ο καπνός αποδεκατίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, μα μια μοίρα χειρότερη ακόμα και από τον θάνατο περιμένει τους επιζήσαντες. Μια κακοήθης αλλοίωση του γενετικού τους υλικού φέρνει το φαινόμενο της μετάλλαξης και μαζί τον απόλυτο παραλογισμό. Το σιχαμερό στίγμα του χάους.
Διεκδικώντας τις πέτρες του σκανδάλου.
Διεκδικώντας τις πέτρες του σκανδάλου.
Μέσα στην διαλυμένη πόλη, περίεργοι πρασινόμαυροι λίθοι ανακαλύπτονται. Περίεργα ενεργειακά πεδία εκπέμπονται από αυτούς. Μάγοι και αλχημιστές πειραματίζονται με τα ιδιόμορφα πετράδια και σύντομα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι υπερφυσικές τους ιδιότητες μπορούν να πραγματοποιήσουν θαύματα, όπως να θεραπεύσουν την αρρώστια, να αναζωογονήσουν το παλιό ή ακόμη να μετατρέψουν το απλό μέταλλο σε χρυσό. Η λαχτάρα για την εύρεση wyrdstones συγκεντρώνει τα άπληστα μάτια πάνω στο ρημαγμένο Mordheim. Κυνηγοί θησαυρών κατεβαίνουν στην πόλη συναγωνιζόμενοι τους μεταλλαγμένους που διεκδικούν για τους εαυτούς τους τους λίθους και σταυροφόρους που προσπαθούν να αποτρέψουν την διάδοση των μαντάτων. Μη ανθρώπινα πλάσματα ενσωματώνονται μέσα στο Mordheim διεκδικώντας το δικό τους μερίδιο. Μια ατέρμονη απόδοση φόρου τιμής στην απληστία και την αλαζονεία σε έναν τόπο που τώρα πια ονομάζεται “Η πόλη των καταραμένων”.
Σύμφωνα με το ρητό των αρχαίων μας συγγραφέων, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και από ότι φαίνεται, κρίνοντας από την εντυπωσιακή εισαγωγή που παιχνιδιού, η Rogue Factor ακολουθεί αυτή τη φιλοσοφία σχεδόν κατά γράμμα. Η ιστορία του Mordheim: City of The Damned συνδυάζει σύγχρονες θεωρίες αποκάλυψης με θρησκευτικές δοξασίες που συναντάμε σε κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, όπως αυτή των Σόδομων και Γόμορων. Αν και υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο, το οποίο συνεισφέρει στην δημιουργία του λεγόμενου “immersion”, δίνοντας ζωντάνια σε όσα συμβαίνουν σε παικτικό επίπεδο επί της οθόνης, καλό θα ήταν στην περίπτωση που αναζητάτε ένα παιχνίδι με πλοκή και έντονη αφηγηματική ροή που να οδηγεί σε μια εξίσου μεγαλειώδη κατάληξη, να ρίξετε ελαφρώς τον πήχη. Το σύμπαν του παιχνιδιού δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα όμορφο πλαίσιο, το οποίο φιλοξενεί το gameplay. Το ίδιο ισχύει και για τους χαρακτήρες, οι οποίοι και λόγω της φύσης του Mordheim: City of The Damned είναι καθαρά αναλώσιμοι.
Ξεκινώντας την περιπέτεια σας, καλείστε να γίνετε μέλος μίας από τις πέντε διαθέσιμες warbands του παιχνιδιού. Οι Human Mercenaries διαθέτουν ισχυρές πανοπλίες και είναι εφοδιασμένοι με φερέγγυα ξίφη. Οι Skaven είναι σιωπηλοί δολοφόνοι και εξειδικεύονται στο στήσιμο ενεδρών εναντίον των ανυποψίαστων θυμάτων τους. Οι Witch Hunters παλεύουν με αυτοθυσία να ανακαλύψουν και να ξεριζώσουν καθετί κακόβουλο μεσα στην κοινωνία των ανθρώπων, όπως φρικιαστικούς απέθαντους, μεταλλαγμένους και μάγους. Οι Sisters of Sigmar, ως απεσταλμένες των θεών, είναι επιφορτισμένες με το ιερό καθήκον να κρύψουν τις wyrdstones, ώστε να ελαχιστοποιήσουν την μόλυνση που προέρχεται από αυτές, και είναι εξοπλισμένες με την δύναμη της πίστης και το ιερό όπλο warhammer. Για το τέλος, αφήσαμε τους εκπροσώπους των μεταλλαγμένων Cult of the Possessed, που εξυπηρετούν τα καταχθόνια σχέδια του αφέντη τους Shadow Lord.
Οι Sisters of Sigmar, μια από τις χρησιμότερες κλάσεις του παιχνιδιού, εν δράσει.
Οι Sisters of Sigmar, μια από τις χρησιμότερες κλάσεις του παιχνιδιού, εν δράσει.
Το warband management σας παρέχει μια συνολική εικόνα για τον καθένα από τους πολεμιστές σας επιτρέποντας σας να επεξεργάζεστε τη σύνθεση του στρατού σας. Μέσω αυτού μπορείτε να προσλαμβάνετε νέα μέλη, να αντικαθιστάτε τους νεκρούς, να πληρώνετε τους στρατιώτες σας για τις υπηρεσίες τους, να καλύπτετε τα νοσηλευτικά τους έξοδα, να παραμετροποιείτε τον εξοπλισμό τους, όπως ακόμη και να τους στέλνετε για περαιτέρω εκπαίδευση για την απόκτηση νέων επιθέσεων/χαρακτηριστικών. Ο βασικός πόρος που σας αποδίδει μέσω της πώλησής του τα απαραίτητα χρήματα για την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών είναι τα wyrdstones, τα οποία είτε συλλέγουν οι μονάδες σας κατά την διάρκεια μιας αναμέτρησης, είτε τα παίρνετε ως νικητήρια έπαθλα.
Το campaign mode, πέρα από τις story missions, περιλαμβάνει ένα πλήθος παράπλευρων random generated αποστολών, στις οποίες μπορείτε να συλλέγετε, πέρα από τα wyrdstones, χρήματα και νέο εξοπλισμό. Κατά την επιλογή τους έχετε μπορείτε να δείτε το επίπεδο της δυσκολίας τους, όπως και την αξιολόγηση της προσφερόμενης αμοιβής τους. Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με όσες είναι διαθέσιμες, υπάρχει πάντα η δυνατότητα -έναντι ενός μικρού αντιτίμου- να στείλετε κατασκόπους ώστε να εντοπίσουν επιπλέον περιοχές, οι οποίες (με την βοήθεια λίγης τύχης) ενδέχεται να είναι πιο προσοδοφόρες. Πρέπει να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας, κατά την διάρκεια της επιλογής αποστολών, πως μπορείτε να παίξετε μόλις μία για κάθε in-game ημέρα, οπότε σε περιπτώσεις που έχετε ήδη αρκετούς τραυματισμένους στρατιώτες, ίσως είναι καλύτερα να κινηθείτε εκ του ασφαλούς, ώστε να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στη warband σας να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

Στο Smuggler's Den υπάρχουν τρία σημεία πώλησης των wyrdstones που έχετε περισυλλέξει. Η βασική φατρία σας παρέχει τους απαραίτητους πόρους ώστε να συνεχίσετε να παίζετε και σας αναθέτει ως αντάλλαγμα ανά διαστήματα ειδικές παραγγελίες συγκεκριμένου μεγέθους. Παράλληλα μπορείτε να συνεργαστείτε με τις δύο δευτερεύουσες φατρίες αποκτώντας πρόσβαση σε επιπρόσθετες ανταμοιβές ανάλογα με την συχνότητα των συναλλαγών σας με αυτές. Οι παραγγελίες της βασικής φατρίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές και καλό είναι να δίνετε προτεραιότητα σε αυτές, αφού αν αποτύχετε να τις ολοκληρώσετε έγκαιρα η warband σας δέχεται σοβαρότερες κυρώσεις. Τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες είναι αρκετές ώστε να αποσύρει πλήρως την υποστήριξη της, γεγονός που με απλά λόγια σας οδηγεί σε αμετάκλητο game over.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου