Xenoblade Chronicles X Review

Xenoblade Chronicles: o ανοιχτός κόσμος, η ιστορία με φόντο τους δύο πετρωμένους τιτάνες και η αίσθηση του πόσο μικρός είναι ο παίκτης σε έναν τεράστιο ξένο κόσμο, συνέθεταν μια εμπειρία που δεν συναντάμε συχνά στα βιντεοπαιχνίδια. Ο διάδοχός του, το Xenoblade Chronicles X για το Wii U, είναι εδώ και προσφέρει μία εξίσου μαγευτική εμπειρία.
Η ιστορία του Xenoblade Chronicles X έχει ως εξής: Εν έτει 2054, η ανθρωπότητα βρίσκεται ανάμεσα στα πυρά δύο εξωγήινων πολιτισμών που διεξάγουν έναν γαλαξιακών διαστάσεων πόλεμο. Για να αποφευχθεί η εξαφάνιση του είδους μας δημιουργείται το Project Exodus, όμως στην προσπάθεια των ανθρώπων να αφήσουν τον πλανήτη, τα πράγματα δεν πάνε καλά και τα περισσότερα από τα διαστημόπλοια καταστρέφονται την στιγμή που προσπαθούν να αφήσουν την Γη, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν ελάχιστα. Ένα από αυτά είναι το White Whale, ένα αμερικάνικο σκάφος που ανακαλύπτεται από τους προαναφερθέντες εξωγήινους πολιτισμούς και αναγκάζεται να κάνει απότομη προσγείωση στον άγνωστο πλανήτη Mira. Εδώ μπαίνετε στο παιχνίδι εσείς. Αρκετοί άνθρωποι μέσα στο White Whale είναι σε κρυογονική στάση σε pods και κατά την ανώμαλη προσγείωση του White Whale αυτά τα pods πέφτουν στον πλανήτη. Σε ένα από αυτά βρίσκεστε εσείς. Η Elma, ο πρώτος χαρακτήρας που συναντάτε, σας καλωσορίζει στον πλανήτη Mira που είναι έτοιμος να τον εξευρενήσετε.
Η ιστορία του παιχνιδιού εκτυλίσσεται σε 12 κεφάλαια και έναν πρόλογο. Το σενάριο αναφέρεται στην οργάνωση BLADE η οποία στην ουσία είναι το βασικό οργανωτικό κομμάτι του New LA, της πόλης η οποία αποτελεί μέρος του White Whale. Το βασικό μέλημα των BLADE είναι... τα πάντα. Από την αστυνόμευση του New LA μέχρι την εξερεύνηση, την εγκατάσταση beacons που κάνουν την εξερεύνηση του πλανήτη πιο εύκολη, τη συλλογή και μελέτη υλικών και DNA των μορφών ζωής του πλανήτη, την ασφάλεια της πόλης από πιθανές επιθέσεις και άλλα πολλά. Το πιο βασικό όμως είναι να βρεθεί το Lifehold Core που περιέχει το DNA όλων των μορφών ζωής της γης, έτσι ώστε να μην χαθεί κανένα είδος. Πάντως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα για την ιστορία, αφού αποτελεί μικρό κομμάτι του Xenoblade Chronicles. Ναι, υπάρχει η πολύ σοβαρή κατάσταση του να χαθούν όλοι οι γήινοι οργανισμοί, αλλά το παιχνίδι έχει μια πιο ανοιχτή φιλοσοφία και σας επιτρέπει να επιλέξετε την δική σας περιπέτεια.
"Η Elma είναι ο πρώτος χαρακτήρας που συναντάτε και ίσως ο πιο σημαντικός του παιχνιδιού.
"Η Elma είναι ο πρώτος χαρακτήρας που συναντάτε και ίσως ο πιο σημαντικός του παιχνιδιού.
Μέσα στο New LA υπάρχει ένας μεγάλος πίνακας από τον οποίο τα μέλη της οργάνωσης BLADE παίρνουν τις αποστολές τους. Ανάλογα με το division σας, αλλάζουν και οι αποστολές στις οποίες μπορείτε να πάρετε μέρος. Στο δεύτερο κεφάλαιο έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε το division στο οποίο ανήκετε. Τα divisions δεν αφορούν τις δυνατότητες των χαρακτήρων (που έχει να κάνει με τα arts και τα classes που θα δούμε στη συνέχεια), αλλά με τον ρόλο τους μέσα στα κλιμάκια του BLADE και τις αποστολές που τους δίνονται μέσω του πίνακα. Ανάλογα αλλάζουν και τα perks που απολαμβάνει ο παίκτης. Είναι σαν να λέμε το “επάγγελμά” του. Τα divisions εξυπηρετούν διάφορες ανάγκες του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως η μελέτη του νέου πλανήτη, η συλλογή των συντριμμιών του White Whale, η αστυνόμευση και η ομαλή λειτουργία του New LA, η συλλογή πηγών ενέργειας και πρώτων υλών, η κατασκευή όπλων και η προστασία του NLA από εξωτερικούς κινδύνους. Μπορείτε να αλλάξετε τα divisions του χαρακτήρα σας πληρώνοντας ένα ποσό από in-game χρήμα, αλλά οι ΑΙ χαρακτήρες που βρίσκετε ή στρατολογείτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού παραμένουν ακλόνητοι στα divisions που βρίσκονται εξαρχής.
Το σύστημα μάχης του Xenoblade Chronicles X είναι στην ουσία μετεξέλιξη αυτού του Xenoblade Chronicles. Στην διάρκεια της μάχης κινείστε ελεύθερα και υπάρχει η βασική επίθεση (ranged και melee) η οποία εκτελείται αυτόματα. Όμως τα arts είναι αυτά που καθορίζουν την μάχη. Πρόκειται για δυνατότητες που εκτελείτε και αμέσως μετά χρειάζονται λίγο χρόνο για χρησιμοποιηθούν ξανά. Τα arts τα μαθαίνετε όσο ανεβαίνετε class rank και αλλάζετε classes στην διάρκεια του παιχνιδιού. Τα arts μπορούν να είναι επιθετικά, αμυντικά, να σας δίνουν aggro ή να είναι υποστηρικτικά όπως το να δίνετε διάφορα buffs στα άτομα του party σας ή να μπορείτε να τους γιατρεύετε.
Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που έχω με το όλο σύστημα του παιχνιδιού, είναι το ότι αφενός είναι υπερβολικά περίπλοκο και αφετέρου αυτό δημιουργεί χαοτικά μενού με άπειρες επιλογές που δεν είναι άμεσα κατανοητό τί κάνει το κάθε τι. Υπάρχουν αρκετά tutorials, αλλά επιβάλλεται (και δεν αστειεύομαι) να διαβάσετε το manual. Ναι, το manual! Τις οδηγίες χρήσης! Αυτό το βιβλιαράκι μέσα στο κουτί; Ακόμα και αν πήρατε το παιχνίδι ψηφιακό από το Wii U eshop, το ηλεκτρονικό manual είναι υποδειγματικό και πρέπει να το διαβάσετε αν δεν θέλετε να χάσετε ώρες ψάχνοντας τί είναι το κάθε εικονίδιο. Ειδικά αν θέλετε να φτάσετε να πάρετε ένα από τα skells, τα γιγάντια ρομπότ του παιχνιδιού, όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Στον πλανήτη Mira το τζόγκιγκ είναι υγιεινό, αλλά και λίγο επικίνδυνο.
Στον πλανήτη Mira το τζόγκιγκ είναι υγιεινό, αλλά και λίγο επικίνδυνο.
Όλο αυτό γίνεται διότι υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε, ειδικά με το item crafting, τα όπλα και τις πανοπλίες που μπορείτε να φτιάξετε από τα αντικείμενα που βρίσκετε στις βόλτες σας στις τοποθεσίες του πλανήτη Mira. Η αγορά καινούριων από τα καταστήματα του New LA, τα διάφορα όπλα, οι διάφοροι μηχανισμοί μάχης, οι εχθροί, πώς ξεχωρίζετε τους πιο δύσκολους από τους πιο εύκολους και άλλα ωραία πράγματα. Επίσης, το grinding ποτέ δεν ήταν το φόρτε μου. Δυστυχώς πολλές από τις αποστολές δεν αποτελούν τίποτε άλλο από grinding και ανούσιο ψάξιμο για κάποια αντικείμενα τα οποία μάλιστα πέφτουν και τυχαία σε μια περιοχή του χάρτη. Δυστυχώς χρειάζεστε αρκετό grinding για να μαζέψετε πόρους και XP. Όμως από την στιγμή που καταλάβετε πλήρως το σύστημα μάχης, το leveling και ότι χρειαστεί, τα πάντα δένουν αρμονικά και ποτέ δεν σας δίνεται η εντύπωση ότι παραμένετε στο ίδιο επίπεδο η ότι τα πράγματα βαλτώνουν.

Υπάρχουν άλλα δύο χαρακτηριστικά που ενώ δεν αφορούν συγκεκριμένα κάποιο μέρος του gameplay, βοηθάνε πάρα πολύ στην συνολική εμπειρία που αποκομίζετε. Το πρώτο είναι η αξιοσημείωτη νοημοσύνη των συμμαχητών σας. Μπορείτε να έχετε τον έλεγχο μόνο ενός, κυρίως του χαρακτήρα σας. Οι υπόλοιποι λειτουργούν αυτόματα και... απίστευτα καλά. Ρίχνετε έναν εχθρό από τα πόδια του με μια δυνατή επίθεση και τότε οι συμμαχητές σας συντονίζονται και χρησιμοποιούν τις πιο δυνατές επιθέσεις τους για να τον τελειώσουν πιο γρήγορα. Τραβάτε aggro με κάποιο ανάλογο art και οι συμμαχητές σας συντονίζονται έτσι ώστε να σας υποστηρίξουν και ταυτόχρονα να χτυπήσουν τον εχθρό στο αδύνατό σημείο του που μένει αφύλαχτο. Πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις, η νοημοσύνη είναι υποδειγματική για παιχνίδι του είδους. Δεν είναι ότι πιο έξυπνο ή περίπλοκο, απλά κάνει αυτά που πρέπει.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου