Just Cause 3 Review

Η σειρά Just Cause συμπληρώνει αισίως 10 χρόνια ζωής, έχοντας αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό λόγω της αχαλίνωτης δράσης και της αγχολυτικής απόλαυσης που προσφέρει. Το Just Cause 3 ακολουθεί την ίδια πεπατημένη οδό με τους προκατόχους του, χωρίς σημαντικές αλλαγές, με έναν τεράστιο κόσμο, αλλά και πολλές προχειρότητες που εν τέλει στοιχίζουν.
Όπως και στα προηγούμενα Just Cause, έτσι και στο Just Cause 3 το σενάριο υπάρχει απλά για να υπάρχει. Το παιχνίδι σας μεταφέρει 6 χρόνια μετά τα γεγονότα του Just Cause 2 και ξεκινάει με την επιστροφή του πρωταγωνιστή Rico Rodriguez στην γενέτειρα του, το Medici, ένα νησί στην Μεσόγειο. Εκεί συναντάει τον παιδικό του φίλο Mario Frigo και την επιστήμονα Dimah, οι οποίοι τον εντάσσουν στους rebellions. Οι rebellions είναι μια ομάδα με στόχο να ανατρέψει την δικτατορία που έχει εγκαθιδρύσει στο νησί ο στρατηγός Sebastiano Di Ravello, αλλά και να αποτρέψει τα μοχθηρά σχέδια του δικτατορα που έχει επεκτατικές βλέψεις χρησιμοποιώντας το ορυκτό bavarium που υπάρχει σε πλήρη αφθονία στο Medici. Το πρόβλημα με την ιστορία δεν έγκειται τόσο στην εξέλιξη της και τα αναμενόμενα κλισέ, αλλά πολύ περισσότερο εντοπίζεται στην ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ παρωδίας και σοβαρότητας, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να μην είναι ούτε όσο αστείο θα θέλατε είναι, αλλά και στον αντίποδα να μην μπορείτε σε καμία περίπτωση να το πάρετε στα σοβαρά. Επιπλέον και οι χαρακτήρες (συμπεριλαμβανομένου και του συμπαθούς Rico) είναι απίστευτα επίπεδοι, με μοναδική εξαίρεση τον Mario, του οποίου οι ατάκες είναι σε σημεία ξεκαρδιστικές.
Περνώντας στο gameplay του Just Cause 3, τα πράγματα εξαρχής φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά. Ένα παιχνίδι ανοιχτού κόσμου οφείλει να έχει μεγάλη κλίμακα και η κλίμακα του Just Cause 3 είναι ασύλληπτη, αφού μπορείτε να φτάσετε σε οποιοδήποτε σημείο του τεράστιου χάρτη είτε χρησιμοποιώντας τον κλασικό γάντζο, είτε χρησιμοποιώντας οχήματα εδάφους, αέρος και θάλασσας. Ο γάντζος, πέρα από εργαλείο αναρρίχησης, αποτελεί και εργαλείο καταστροφής, αφού όπως και στον προηγούμενο τίτλο, μπορείτε να ενώνετε την μία άκρη με εκρηκτικές ύλες και την άλλη με μία δεξαμενή καυσίμων έτσι ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού να πέφτουν οι εκρηκτικές ύλες πάνω στην δεξαμενή και να γίνεται παρανάλωμα του πυρός, χωρίς να ρίχνετε ούτε μία σφαίρα. Μάλιστα στο Just Cause 3 αναβαθμίζοντας τον γάντζο σας μπορείτε να ενώνετε και περισσότερα από δύο αντικείμενα για να προκαλείτε αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Ο γάντζος είναι το πολυεργαλείο του Rico για τις δύσκολες στιγμές.
Ο γάντζος είναι το πολυεργαλείο του Rico για τις δύσκολες στιγμές.
Πέρα από τον γάντζο, έχετε στην κατοχή σας το wingsuit (φτερά) με το οποίο μπορείτε με τις κατάλληλες κινήσεις είτε να μένετε για περισσότερη ώρα στον αέρα, είτε να ρίχνετε βουτιά από μεγάλο ύψος με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ο γάντζος, το wingsuit και το αλεξίπτωτο είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία για την εξερεύνηση του Medici, τουλάχιστον για μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιείτε και τα οχήματα του παιχνιδιού, επιλογή που δεν ενδείκνυται καθώς ο χειρισμός τους και ιδιαίτερα των αυτοκινήτων και των μηχανών είναι βαρύς και προβληματικός. Δύστροπος είναι και ο χειρισμός του Rico όταν κολυμπάτε στη θάλασσα, με την κάμερα να κάνει τα δικά της, οπότε σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να εξοπλιστείτε με κάποιο όχημα θαλάσσης ή αέρος για να σωθείτε από βέβαιο εκνευρισμό.
Η δομή των αποστολών στο Just Cause 3 σε πρώτη φάση είναι η ενδεδειγμένη για το είδος του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, πέρα από τις βασικές αποστολές, μπορείτε να απελευθερώνετε μικρές πόλεις και βάσεις που κατέχουν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Di Ravello. Αυτές οι μεμονωμένες πόλεις και βάσεις ανήκουν η κάθε μία σε συγκεκριμένη ζώνη μέσα στο χάρτη. Κάποιες από τις βασικές αποστολές απαιτούν την απελευθέρωση συγκεκριμένου αριθμού ζωνών μέσα στο χάρτη, οπότε χρειάζεται να ασχοληθείτε και με αυτές τις παράπλευρες δραστηριότητες. Απελευθερώνοντας κάποια βάση ή πόλη ξεκλειδώνετε challenges, με την ολοκλήρωση των οποίων αποκτάτε mods τα οποία αναβαθμίζουν τον γάντζο σας, τo wingsuit, τη στόχευση των όπλων κτλ. Επιπλέον ξεκλειδώνει σε κάθε περιοχή το parking όπου μπορείτε να σταθμεύετε διάφορα οχήματα που βρίσκετε στο δρόμο σας για να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε σε επόμενες αποστολές, καθώς και flares με τα οποία μπορείτε να τηλεμεταφέρεστε σε διαφορετικά σημεία του χάρτη. Όπως γίνεται κατανοητό, οι δημιουργοί έχουν προσθέσει σοβαρούς λόγους για να ασχοληθείτε και με άλλες δραστηριότητες πέρα από τις βασικές αποστολές και όλο αυτό το περιεχόμενο θα μπορούσε να φέρει την πολυπόθητη απόλαυση, αν υπήρχε η απαιτούμενη προσοχή σε κάθε έναν από τους επιμέρους τομείς. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει αυτό.
Το wingsuit είναι ένα από τα λίγα νέα στοιχεία του παιχνιδιού.
Το wingsuit είναι ένα από τα λίγα νέα στοιχεία του παιχνιδιού.

Συγκεκριμένα οι βασικές αποστολές στην πλειονότητά τους μαστίζονται από μεγάλη επαναληψιμότητα, μικρή διάρκεια και έλλειψη σοβαρής πρόκλησης, με την κατάσταση να βελτιώνεται μόνο σε συγκεκριμένες αποστολές στο τρίτο μέρος του παιχνιδιού. Χωρίς υπερβολή, παραπάνω από τις μισές αποστολές αναλώνονται στο να προστατεύετε κάποιο όχημα ή σύμμαχο και να ακολουθείτε “σωλήνες” που σας οδηγούν σε κάποια εχθρική βάση για να διαλύσετε την εχθρική βάση και να φύγετε. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι το ίδιο το παιχνίδι “διαφημίζει” ότι δεν παίρνει σοβαρά τον εαυτό του, εντούτοις υπάρχει μόλις μία σε σύνολο 25 αποστολών που έχει ξεκάθαρο χιουμοριστικό χαρακτήρα. Στον αντίποδα, οι αποστολές στις οποίες μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των rebellions και τις δυνάμεις του Di Ravello και εσείς τρέχετε να προλάβετε να φτάσετε σε τρία διαφορετικά μέτωπα είναι απολαυστικές, αλλά δεν αρκούν για να σώσουν την παρτίδα.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου