The Sims 4 Review γιατί θέλουμε παρέα...

Τα λόγια είναι περιττά για την περίπτωση των παιχνιδιών The Sims. Πρόκειται για μια σειρά με τεράστια απήχηση, κυρίως σε casual κοινό. Για την EA και την Maxis το μεγάλο στοίχημα ήταν να κάνουν το The Sims 4 καλύτερο από το The Sims 3, που είναι το πιο δημοφιλές παιχνίδι της σειράς μέχρι τώρα. Δυστυχώς αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα του The Sims 4. Η Maxis άλλαξε τον προσανατολισμό του παιχνιδιού αφήνοντας τις λεπτομέρειες και δίνοντας έμφαση στη λειτουργικότητα και την ευκολία. Πολλά από τα χαρακτηριστικά που περιμέναμε να είναι εκεί από τον προηγούμενο τίτλο, απλά λείπουν ή έχουν πετσοκοπεί και κρυφτεί πίσω από νέα, πιο καλοσχεδιασμένα μενού.
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το πρώτο πράγμα που βλέπετε ξεκινώντας το Sims 4 είναι το create a sim (CAS) στο οποίο φτιάχνετε τον πρώτο σας sim. Μπορείτε πλέον να ρυθμίσετε σχεδόν όλες τις λεπτομέρειες του sim σας απλά κάνοντας κλικ σε συγκεκριμένο σημείο του σώματός του και κουνώντας δεξιά ή αριστερά το ποντίκι. Μπορείτε να ρυθμίσετε από το πόσο παχύς ή λεπτός θέλετε να είναι, μέχρι τις λεπτομέρειες στο πρόσωπό του όπως τα ζυγωματικά και τα μάτια. Εφόσον δεν υπάρχουν οι διάφορες μπάρες, η λειτουργία είναι πολύ πιο απλή και άμεση, αφού έχετε πλήρη έλεγχο στην μορφολογία του sim σας. Στον ίδιο editor αλλάζετε μαλλιά, ορίζετε προσωπικότητα, ηλικία, αλλά και animation που έχει ο sim σας όταν περπατάει. Από το CAS βέβαια λείπει το create a style του Sims 3, πράγμα που σημαίνει ότι στα ρούχα του sim σας έχετε πολύ πιο περιορισμένες επιλογές. Μπορείτε μόνο να αλλάξετε το χρώμα των ρούχων από μια συγκεκριμένη παλέτα. Ξεχάστε δε εντελώς την αλλαγή μοτίβων και σχεδίων. Μια νέα προσθήκη είναι το gallery, όπου μπορείτε να προσθέσετε sims και διάφορα άλλα καλούδια που έχουν φτιάξει οι άλλοι παίκτες εύκολα και γρήγορα.
Το αμέσως επόμενο μέρος του παιχνιδιού είναι το build mode και εδώ οι ελλείψεις κάνουν πάρτι. Πρώτα απ' όλα, ο κόσμος του παιχνιδιού εμφανώς είναι μια σταλιά. Τα διαθέσιμα lots είναι ελάχιστα και σχετικά μικρά, ενώ το πρώτο πράγμα που λείπει είναι οποιαδήποτε επιλογή terraforming. Οπότε το έδαφος που χτίζετε είναι πάντα επίπεδο. Μπορείτε, αν βαριέστε, να βάλετε έτοιμα επιπλωμένα δωμάτια από μια γκαλερί, ταιριάζοντάς τα σαν κομμάτια από παζλ και να φτιάξετε ένα σπιτάκι γι αρχή. Φυσικά, μπορείτε να ξεκινήσετε από τα βασικά, βάζοντας δωμάτια σε διάφορα σχήματα, αλλάζοντας το μέγεθός τους και το ύψος τους. Το user interface έχει δεχτεί βελτιώσεις και πλέον τα πάντα βρίσκονται μερικά κλικ μακριά. Τα αντικείμενα ταξινομούνται ανά δωμάτιο ή ανά χρήση, ενώ μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε θέλετε ψάχνοντας στη μπάρα αναζήτησης ή κάνοντας κλικ σε διάφορα μέρη ενός μικρού σπιτιού το οποίο σας βοηθάει να βρείτε αυτό που θέλετε με καθαρά οπτικό τρόπο. Υπάρχουν αρκετά έπιπλα για να φτιάξετε τα δωμάτιά σας όπως και πληθώρα χρωμάτων και ταπετσαριών για τους τοίχους. Το ίδιο πρόβλημα όμως που υπάρχει στο create a sim υπάρχει και εδώ. Οι επιλογές χρωμάτων είναι περιορισμένες, όλα από συγκεκριμένες παλέτες που σας προσφέρονται ξεχωριστά για το κάθε αντικείμενο. Δεν είναι ότι δεν έχετε αρκετές ελευθερίες στην δημιουργία του χώρου σας, το αντίθετο μάλιστα. Απλά και πάλι το Sims 3 παρείχε μεγαλύτερη ποικιλία.
Η μικρή Μιρέλα το ήξερε ότι τα μαθήματα ζωγραφικής δεν θα απέδιδαν...
Η μικρή Μιρέλα το ήξερε ότι τα μαθήματα ζωγραφικής δεν θα απέδιδαν...
Αφού φτιάξετε τον sim έρχεται η ώρα να τον βάλετε στο σπίτι και να “ζήσει” στο live mode. Πλέον ο sim σας συμπεριφέρεται πιο φυσικά και μπορεί να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, μπορεί να τρώει και να ακούει μουσική ταυτόχρονα ή να συμμετέχει σε ομαδικές συζητήσεις με άλλους sims, έχοντας έτσι αρκετά πιο φυσική συμπεριφορά. Ακόμα και αν δώσετε εντολή να πάει να κάτσει κάπου ο sim σας ενώ μιλάει, το κάνει χωρίς να χάσει τη συζήτηση, εκτός αν απομακρυνθεί πολύ. Οι εντολές που δίνετε μπαίνουν στην actions queue έτσι ώστε να μην διακόπτεται αμέσως ότι έκανε προηγουμένως, αν και έχετε την επιλογή να σβήσετε ή να ακυρώσετε αν αλλάξετε γνώμη.
Η διάθεση του sim σας αλλάζει κάθε φορά, ανάλογα με τις ανάγκες του ή το τί του συμβαίνει. Για παράδειγμα, μπορεί να νευριάσει από μια κακή συζήτηση με κάποιον άλλο χαρακτήρα και έχετε τις επιλογές είτε να τον βάλετε να ηρεμήσει μπροστά από έναν καθρέφτη ή να την πληρώσει κάποιος φίλος μιλώντας του άσχημα. Έτσι, οι επιλογές διάδρασης με αντικείμενα και άλλους sims εξαρτώνται κατά πολύ από την διάθεση του sim που παίζετε. Επίσης, υπάρχουν οι επιθυμίες του sim σας, που εμφανίζονται σαν thought bubbles πάνω από την μικρογραφία του κάτω δεξιά. H μία πάντα αλλάζει ανάλογα με τη διάθεσή του, ενώ οι άλλες δύο απορρέουν κυρίως από την προσωπικότητά του.

Μπορείτε φυσικά να ελέγχετε παραπάνω από έναν sim, είτε δημιουργώντας έναν καινούριο από το CAS, είτε αν μετακομίσει κάποιος φίλος/η ή γκόμενος/α του sim σας στο σπίτι. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι οι sims δεν είναι πλέον άβουλα όντα, οπότε δεν χρειάζεται να αγχώνεστε και πολύ για το τί κάνουν οι άλλοι sims, αν δεν θέλετε να έχετε πολλά στο κεφάλι σας. Αυτό που σας αγχώνει, και μάλιστα χωρίς λόγο, είναι ότι στις κοινωνικές εκδηλώσεις που οργανώνετε, έχετε συγκεκριμένους στόχους έτσι ώστε να θεωρηθεί η εκδήλωση πετυχημένη. Για παράδειγμα, αν οργανώσετε κάποιο πάρτι γενεθλίων, αντί να βάλετε λίγα μπαλόνια και να καλέσετε διάφορους sims για να το γιορτάσετε, πρέπει να πετύχετε στόχους όπως καλό ντεκόρ, φαγητό για όλους, ποτά και τρόπους να διασκεδάσετε τους καλεσμένους.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου