Metro 2033 Redux Review

Όταν το Metro 2033 κυκλοφόρησε το 2010, ταρακούνησε για τα καλά την gaming κοινότητα. Βασισμένο στο βιβλίο του Dmitry Glukhovsky, κατάφερε αυτό που λίγα παιχνίδια πρώτου προσώπου μπόρεσαν να κάνουν: να παγιδεύσει τον παίκτη σε έναν κόσμο που κάλυπτε το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων. Η 4A Games σας προσκαλεί άλλη μια φορά να ακολουθήσετε τα βήματα του Artyom σε μια αναβαθμισμένη έκδοση του παιχνιδιού με το Metro 2033 Redux.
Το εφιαλτικό σενάριο μιας πυρηνικής καταστροφής γίνεται πραγματικότητα το 2013 στη Ρωσία. Η ραδιενέργεια καθιστά αδύνατη την επιβίωση στην επιφάνεια, οδηγώντας τους λιγοστούς επιζώντες στα υπόγεια τούνελ του μετρό της Μόσχας. Τα χρόνια περνούν και η ασφάλεια των υπόγειων οικισμών απειλείται, αυτή τη φορά από μεταλλαγμένα και όχι μόνο πλάσματα. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο του 20χρονου Artyom, ενός ορφανού “μοσχοβίτη”, με σκοπό να ζητήσετε βοήθεια από το σταθμό Polis. Το σενάριο δεν έχει αλλάξει καθόλου αλλά ο τρόπος παρουσίασης έχει εμπλουτιστεί με σημειωματάριο και κατ' επέκταση με σημειώσεις, που βρίσκονται σκόρπιες στον κόσμο του παιχνιδιού. Σημειώσεις που εξιστορούν γεγονότα του παρελθόντος, σκέψεις του χαρακτήρα, προβληματισμούς, πατρικές διδαχές κτλ.
Οι αλλαγές στο Metro 2033 Redux, είναι εμφανείς από τα αρχικό κιόλας μενού. Ξεκινώντας το παιχνίδι, σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να βιώσετε τα γεγονότα του παιχνιδιού, προσαρμόζοντας τα έως ένα βαθμό στο στιλ που εσείς θέλετε. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ survival, όπου με περιορισμένο αριθμό προμηθειών πρέπει να σκέφτεστε καλά πριν πράξετε οτιδήποτε, και spartan αν θέλετε ασταμάτητη δράση. Οι συγκεκριμένες επιλογές ειναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες, καλύπτοντας τα γούστα όλων. Ίσως αρκετοί να αποθαρρυνθήκατε από τους σχετικά αργούς ρυθμούς του αρχικού παιχνιδιού, τώρα όμως σας δίνεται η επιλογή για περισσότερη δράση χωρίς να αλλοιώνεται σε κανένα σημείο η ατμόσφαιρα. Στις νέες προσθήκες που γίνονται αμέσως αντιληπτές είναι και η ομαλότερη κίνηση και ανταπόκριση του χαρακτήρα. Το σχεδόν μηχανικό γρήγορο βάδην, έχει αντικατασταθεί από ομαλή κίνηση στο χώρο, δίνοντας την αίσθηση βάρους σε ένα σώμα που υπόκειται στους βασικούς τουλάχιστον νόμους της φυσικής.
Η πρώτη επαφή με τον έξω κόσμο προκαλεί δέος και θλίψη.
Η πρώτη επαφή με τον έξω κόσμο προκαλεί δέος και θλίψη.
Η νοημοσύνη των συντρόφων σας όχι μόνο έχει υποστεί ριζικές αλλαγές αλλά κινείται σε υψηλά επίπεδα, κάνοντας τους πολεμικές μηχανές στις μάχες. Η παθητική στάση που είχαν στο αρχικό παιχνίδι, έχει αντικατασταθεί από αξιόμαχους μαχητές που κυριολεκτικά είναι ικανοί να καθαρίσουν ένα ολόκληρο επίπεδο μόνοι τους. Αλλαγές θα δείτε και στους εχθρούς, ειδικά στη νοημοσύνη των ανθρώπων που πλέον κινούνται πιο...ανθρώπινα. Στο Metro 2033, η παραμικρή λάθος κίνησή σας ήταν αρκετή για να “ενεργοποιήσει” όλους τους εχθρούς του επιπέδου, ειδικά σε κλειστούς χώρους όπου δια μαγείας όλοι ήξεραν ακριβώς πού είστε. Στο Metro 2033 Redux, η συμπεριφορά των εχθρών όχι μόνο ειναι ρεαλιστική αλλά και πιο αποτελεσματική. Αυτό γιατί πλέον κινούνται με στρατηγικό τρόπο, καλύπτοντας χωρισμένοι σε ομάδες μεγαλύτερη έκταση του χώρου, πλησιάζοντας κατά προσέγγιση την περιοχή που υποψιάζονται ότι βρίσκεστε. Με αυτό τον τρόπο τα περιθώρια διαφυγής και ελιγμών που έχετε στενεύουν, κάνοντας τις μάχες κάτι παραπάνω από απολαυστικές. Μάχες στις οποίες έχετε στη διάθεση σας όλα τα όπλα που έχουν παρουσιαστεί στη σειρά Metro, συμπεριλαμβανομένων και των DLC του Last Light. Η παραμετροποίηση των όπλων μεταφέρεται αυτούσια από το Last Light στο Metro 2033 Redux δίνοντας βάθος στο gameplay.
Ένα gameplay του οποίου η ροή του μοιράζεται μεταξύ δράσης, στελθ προσέγγισης, εξερεύνησης αλλά και στιγμών ανακούφισης σε ασφαλή υπόγεια καταφύγια από την βαριά, αποπνικτική ατμόσφαιρα. Πολλές φορές αισθάνεστε ότι το Metro 2033 Redux σφίγγει μια θηλιά γύρω από το λαιμό σας, βάζοντας σας απέναντι σε καταστάσεις που σας κάνουν να νιώσετε άβολα. Η βαριά ανάσα του χαρακτήρα μέσα από μια αντιασφυξιογόνο μάσκα, η υπενθύμιση ότι τα φίλτρα αέρα έχουν περιορισμένο χρόνο που παράσχουν καθαρό οξυγόνο, σκιές που περιφέρονται γύρω σας κτλ, σας υπενθυμίζουν διαρκώς πόσο λεπτή είναι η γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου. Ακόμα και στους αμπαρωμένους, υπόγειους οικισμούς, ο θάνατος έχει τρυπώσει για τα καλά, άλλοτε με την μορφή αφήγησης ενός ένδοξου παρελθόντος από τους γηραιότερους και άλλοτε με λόγια παρηγοριάς σε ένα παιδί που άδικα περιμένει να επιστρέψει η μητέρα του. Η αποτύπωση και απόδοση συναισθημάτων ήταν από τα δυνατά χαρτιά του αρχικού παιχνιδιού, κάτι που στο Metro 2033 Redux με τις αναβαθμίσεις στον οπτικοακουστικό τομέα απογειώνεται κυριολεκτικά.

Νέα τρισδιάστατα μοντέλα χαρακτήρων, νέες υφές υψηλότερης ανάλυσης, νέοι φωτισμοί και εφέ, συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα παιχνίδια που έχουν βγει ποτέ. Μια ομορφιά που πηγάζει από την αποτύπωση ενός κόσμου και συγκεκριμένα μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού, που δείχνει να χάνει την μάχη, μη μπορώντας να προσαρμοστεί απέναντι στα νέα δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει. Ο ανανεωμένος φωτισμός σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κλέβει την παράσταση, με νέες πηγές φωτός να ξεπροβάλλουν από παντού και το εφέ lens flare να δίνει όγκο στον “άψυχο” φωτισμό του αρχικού τίτλου. Μην σας ξεγελάσει όμως αυτό. Η βαριά, αποπνικτική ατμόσφαιρα όχι μόνο παραμένει αναλοίωτη, αλλά ενισχύεται ακόμα περισσότερο με τα βελτιωμένα γραφικά του Metro 2033 Redux.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου