Το Dead Island 2 είναι ένα τα αργοπορημένα παιχνίδια στη σύγχρονη ιστορία του gaming

 


Η ιστορία του παιχνιδιού ακολουθεί τα γεγονότα του πρώτου Dead Island, με τον ιό που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε ζόμπι να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τις κυβερνήσεις να θέτουν σε αυστηρή καραντίνα και αποκλεισμό τις πόλεις. 
Η υπόθεση λαμβάνει χώρα στο άλλοτε κοσμοπολίτικο Λος Άντζελες και στο Σαν Φραντσίσκο, τα οποία έχουν μεταμορφωθεί σε άγονη γη όπου κυριαρχούν οι απέθαντοι. Οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού είναι επιζώντες που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» και επιχειρούν να διαφύγουν μέσω αέρα από την πόλη του θανάτου, όμως τα σχέδιά τους δεν στέφονται με επιτυχία. Στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν, έρχονται σε επαφή με όλη την πρώην αφρόκρεμα του Χόλιγουντ και της αβάν-γκαρντ αισθητικής, μπλέκουν σε θεότρελες περιπέτειες και αναζητούν με ελπίδα την θεραπεία για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

Η ιστορία, πέρα από τα απαραίτητα παραδοσιακά κλισέ, αποτελεί πραγματικά έκπληξη με το χιούμορ και τους χαρακτήρες της. Παρόλο που συνήθως σε τέτοιου είδους παιχνίδια δράσης η αφήγηση και το ξεδίπλωμα μιας ιστορίας αποτελεί απλώς αφορμή για σφαγή άπειρων ζόμπι, εδώ χτίζεται με ενδιαφέρον τρόπο η σχέση μεταξύ των πρωταγωνιστών. Σε αυτό βοηθάει πολύ το στιλ του παιχνιδιού, που παρουσιάζει την αποκάλυψη και το τέλος του κόσμου ανάλαφρα, με πολλές δόσεις χιούμορ. Η προσήλωση σε αναφορές στην ποπ κουλτούρα με πολλά easter eggs, αλλά και το ξεμπρόστιασμα όλων των ανομολόγητων αδυναμιών ενός επιφανειακού star system που βασίζεται στο ψέμα, την υπερβολή και τον νεοπλουτισμό, παρουσιάζεται με γλαφυρή κωμική ματιά που αγγίζει πολλές φορές τα όρια της σάτιρας. Αυτό βέβαια έχει και την αρνητική του πλευρά, καθώς όλη αυτή η ελαφρότητα εμποδίζει το χτίσιμο μιας τρομακτικής ατμόσφαιρας. Παρόλο που το παιχνίδι ξεχειλίζει από ζόμπι και πραγματεύεται το τέλος των πάντων, δεν θεωρείται τρομακτικό, κυρίως αν συγκριθεί και με άλλους παρόμοιους θεματικά τίτλους. Παρόλα αυτά έχει τις στιγμές του, κυρίως στις υπόγειες κλειστοφοβικές σκηνές.

Το Dead Island 2 είναι παιχνίδι δράσης και επιβίωσης πρώτου προσώπου που διαδραματίζεται σε μια εναλλακτική εκδοχή του Λος Άντζελες. Ξεκινώντας επιλέγετε έναν από έξι πρωταγωνιστές, ο καθένας με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, δυνάμεις και αδυναμίες. Η κεντρική ιστορία δεν αλλάζει με βάση την επιλογή σας, απλά ο κάθε χαρακτήρας έχει την δική του προσωπικότητα, κάτι που μεταφράζεται σε μοναδικούς διαλόγους και τρόπο σκέψης σε κάθε περίσταση. Δεν υπάρχει επιλογή δυσκολίας άρα ξεκινάτε με το προεπιλεγμένο επίπεδο το οποίο σε γενικές γραμμές είναι εύκολο, κυρίως μετά το κομβικό σημείο όπου ξεκλειδώνετε πλήρως το οπλοστάσιό σας. Ο χαρακτήρας σας διαθέτει το βασικό ρεπερτόριο κινήσεων που περιλαμβάνει ελαφριά και βαριά επίθεση για μάχες σώμα με σώμα, άμυνα και αποφυγή. Αν καταφέρετε μια τέλεια άμυνα ή μια τέλεια αποφυγή πατώντας το σχετικό κουμπί την κατάλληλη στιγμή, ο εχθρός μένει ανοιχτός για μια εντυπωσιακή εκτέλεση που εστιάζει σε κοντινό πλάνο στον εχθρό και τον τεμαχίζει εντυπωσιακά. Ενώ η αποφυγή δουλεύει άψογα, η άμυνα θέλει καλό συντονισμό και εξάσκηση γιατί οι εχθροί έχουν αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και έρχονται σε κύματα προσπαθώντας να σας αποσυντονίσουν, οπότε είναι προτιμότερο να ελίσσεστε παρά να προσπαθήσετε να αμυνθείτε. Με κάθε χτύπημα που κάνετε καταναλώνετε και μέρος της αντοχής σας, η οποία αναπληρώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Το παιχνίδι είναι ένα απέραντο λούνα παρκ θανάτου και τα απαραίτητα πολεμοφόδια για να διασκεδάσετε σε αυτό σας δίνονται με δομημένο και σταδιακά προοδευτικό τρόπο. Υπάρχει ένα πλούσιο σύνολο από όπλα κοντινής απόστασης με ποικιλία που δεν αφήνει κανένα παραπονεμένο. Τσεκούρια, μαχαίρια, ρόπαλα, σπαθιά και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε είναι διαθέσιμο για να σπείρετε τον όλεθρο. Κάθε όπλο έχει την δική του μοναδική τελική κίνηση, τα δικά του χαρακτηριστικά (ζημιά, δύναμη κρούσης, αντοχή) και σπανιότητα. Υπάρχουν πέντε κατηγορίες σπανιότητας (με κάποια όπλα μάλιστα να έχουν και ονοματεπώνυμο) και η ανώτατη είναι τα σπανιότατα θρυλικά όπλα που αποτελούν συνήθως ανταμοιβές από endgame περιεχόμενο ή κρυφές δευτερεύουσες αποστολές.

Το παιχνίδι βέβαια «παίρνει φωτιά» όταν ξεκλειδώσετε τα όπλα για μάχες από απόσταση που είναι πραγματικά απόλαυση. Καραμπίνες, ρεβόλβερ, ημιαυτόματα, όπλα μεγάλου διαμετρήματος που διαπερνάνε τους εχθρούς και πολλά ακόμα, διευρύνουν το gameplay και έρχονται την κατάλληλη στιγμή για να το απογειώσουν. Κάθε όπλο μπορεί να επιδιορθωθεί και να τροποποιηθεί με διάφορες αναβαθμίσεις σε ειδικούς πάγκους. Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν στοιχεία της φύσης αλλά και πλήθος άλλων παραμετροποιήσεων, όπως να ζαλίσετε τους εχθρούς ή να τους κάνετε να αιμορραγούν. Η τελική μορφή του αγαπημένου σας όπλου όταν τελειώσετε με τις αναβαθμίσεις του σας αφήνει με ένα γλυκό μειδίαμα στα χείλη, καθώς πχ μαζεύετε όλη σας την δύναμη κραδαίνοντας ένα τεράστιο σφυρί σφυρηλατημένο με φωτιά, ενάντια στα φουκαριάρικα ζόμπι. Αργότερα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μέλη από πετσοκομμένους εχθρούς για ειδικές αναβαθμίσεις που προσφέρουν έξτρα μπόνους στα όπλα.

Αν πάλι αγαπήσετε πολύ ένα όπλο και δεν μπορείτε να το αποχωριστείτε, μπορείτε (με ένα γενναίο χρηματικό ποσό) να το ανεβάσετε level ώστε να ακολουθεί την δική σας πρόοδο και να αυξάνει τα στατιστικά του ανάλογα με το level που έχετε εσείς. Το παιχνίδι είναι αρκετά γενναιόδωρο με το προσωπικό σας inventory. Μπορείτε να κουβαλάτε πολλά όπλα ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας όποιο εσείς θέλετε ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την περίσταση. Πέρα από το βασικό οπλοστάσιο, έχετε στην διάθεσή σας συμπληρωματικό πολεμικό εξοπλισμό που αναπληρώνεται αυτόματα με την πάροδο του χρόνου. Χειροβομβίδες, βόμβες φωτιάς, κροτίδες, και πολλά άλλα πολεμοφόδια που ξεκλειδώνετε σταδιακά βρίσκοντας ή αγοράζοντας τα ειδικά σχεδιαγράμματα κατασκευής τους από εμπόρους. Ο συμπληρωματικός εξοπλισμός σας ξελασπώνει αρκετές φορές από δύσκολες καταστάσεις, καθαρίζοντας μαζικά το τοπίο από εχθρούς. Δυστυχώς όμως μπορείτε να έχετε το πολύ δύο πολεμοφόδια εξοπλισμένα κάθε στιγμή. Σαν κερασάκι στη τούρτα των δυνάμεών σας, με κάθε kill γεμίζετε σταδιακά ένα μετρητή οργής που όταν γεμίσει σας επιτρέπει εξαπολύσετε με γροθιές την μανία σας στους άμοιρους εχθρούς.

Αυξάνετε το level σας με την κλασικό μέθοδο της ολοκλήρωσης αποστολών και της συνολικής σας αποτελεσματικότητας στην μάχη. Η διαφορά εδώ είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο δέντρο ικανοτήτων. Το σύστημα αναβάθμισης του χαρακτήρα περιλαμβάνει ένα απλό ταμπλό με κάρτες, χωρισμένο σε τέσσερις κατηγορίες: τις βασικές ικανότητες, την ικανότητα επιβίωσης, την αποτελεσματικότητα σας στη μάχη και την «θεϊκή φύση» σας. Κάθε κατηγορία έχει συγκεκριμένο αριθμό υποδοχών όπους μπορείτε να εξοπλίσετε κάρτες και να διαμορφώσετε τον χαρακτήρα σας. Όσο ανεβαίνετε level ξεκλειδώνετε περισσότερες υποδοχές και κάρτες, ενώ αν είστε ενδελεχής με την εξερεύνηση του χάρτη ανακαλύπτετε και μυστικές κάρτες που δίνουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην μάχη. Τα χαρακτηριστικά κάθε κάρτας ποικίλλουν, από απλές δυνατότητες όπως πχ ελαφριά αύξηση ζημιάς με κάθε εκτέλεση ζόμπι, μέχρι πιο προηγμένες όπως ανάκτηση υγείας με κάθε τέλεια αποφυγή ή εκτέλεση.

Υπάρχει και μια ειδική κατηγορία καρτών με μια νεκροκεφαλή που ξεκλειδώνει νέες δυνάμεις και ενεργοποιεί τον δείκτη αυτοφαγίας σας. Οι συγκεκριμένες κάρτες προσφέρουν πολλά οφέλη αλλά πάντα με ένα αρνητικό αντίτιμο. Αν εξοπλιστείτε με πολλές ταυτόχρονα ανεβαίνει ο δείκτης αυτοφαγίας σας αλλάζοντας το gameplay του παιχνιδιού, καθώς πχ κάνετε περισσότερη ζημιά, αλλά η αναπλήρωση υγείας σας είναι ελάχιστη έως μηδαμινή. Οι ιδιότητες των καρτών δουλεύουν και συνδυαστικά μεταξύ τους καθώς η μία μπορεί να συμπληρώνει την άλλη και να σας προσφέρουν τα μέγιστα οφέλη από μια συγκεκριμένη ικανότητα, άρα ενδείκνυται η δοκιμή και ο συνδυασμός διάφορων καρτών για να πάρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα που ταιριάζει στο δικό σας στιλ παιχνιδιού. Είναι μια πρωτότυπη ιδέα που δεν κουράζει και σας επιτρέπει αβίαστα να δοκιμάζετε πολλαπλούς συνδυασμούς ικανοτήτων χωρίς κάποια «τιμωρία», ώστε να επικεντρωθείτε στην ουσία που είναι η δράση και το μακελειό.

Μιλώντας για ουσία, σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι οι μάχες του παιχνιδιού είναι μακράν το καλύτερο χαρακτηριστικό του. Υπάρχει μια συνεχής ροή και «τροφοδοσία» εχθρών στις πίστες έτσι ώστε να μη βαριέστε ποτέ και να μη νιώθετε ότι περιπλανιέστε σε ένα άδειο κόσμο. Τα περιβάλλοντα είναι στημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να σας δελεάσουν να σκεφτείτε την στρατηγική εκμετάλλευσή τους, να χρησιμοποιήσετε το νερό με το ρεύμα για να ψήσετε τους εχθρούς ή να ανατινάξετε τα εύφλεκτα βαρέλια μπροστά σας παρατηρώντας με ικανοποίηση δεκάδες άμυαλα ζόμπι να καίγονται και να πέφτουν λίγα μέτρα πριν σας πλησιάσουν. Με τις αναβαθμίσεις των όπλων και την αυξανόμενη δύναμη πυρός το παιχνίδι απογειώνεται. Με μια σφαίρα από το όπλο σας ανατινάζετε ολόκληρα κορμιά ή προκαλείτε κύμα εκρήξεων που εξαπλώνεται από εχθρό σε εχθρό, καταλήγοντας σε εύφλεκτο περιβάλλον και σε μια αλληλουχία εκρήξεων και σφαγής και προσφέροντας ένα απίστευτο θέαμα διαμελισμένων σωμάτων και την γλυκιά ικανοποίηση της νίκης.

Έχει γίνει εκπληκτική δουλειά στην αποτύπωση της ζημιάς που προκαλείτε, η οποία ξεπερνάει ακόμα και την άμεση αποτελεσματικότητα ενός headshot. Αν επικεντρωθείτε στα πόδια του εχθρού, αυτός σέρνεται ανάπηρος και αργά κατά πάνω σας προσφέροντας σας πολύτιμο χρόνο αντίδρασης, ενώ αν τον χτυπήσετε στο σαγόνι, το βλέπετε να κρέμεται με αηδιαστικό τρόπο από το πρόσωπο του ενώ ο εχθρός συνεχίζει την επίθεση του. Η ζημιά είναι εμφανής στα ζόμπι ακόμα όταν καίγονται ζωντανά με μαύρα εγκαύματα ή όταν λιώνουν οι σάρκες τους από τοξικά απόβλητα και απομένει ένας λιωμένος σκελετός. Φανταστική λεπτομέρεια που συμβάλλει τα μέγιστα στην δημιουργία βίαιης ατμόσφαιρας και σας κάνει να νιώθετε με την αληθοφάνεια της πραγματικός δυνάστης και τιμωρός των νεκροζώντανων.

Τα ζόμπι είναι το κυρίως θέαμα στην ενασχόληση σας με το παιχνίδι και ευτυχώς σε μεγάλο βαθμό δεν βαριέστε να τα βλέπετε. Μια μεγάλη γκάμα εχθρών με διαφορετικές ικανότητες, σωματότυπο και ρουχισμό κατακλύζει την οθόνη σας, μαρτυρώντας μια αξιέπαινη προσπάθεια ρεαλιστικής προσέγγισης και αποφεύγοντας φαινόμενα επανάληψης που πάντα είναι επίφοβα σε παιχνίδια ανοιχτού κόσμου. Δεν είναι όλα άψογα βέβαια, καθώς μερικές φορές τυχαίνει να βρεθούν την ίδια στιγμή δύο πανομοιότυποι κλώνοι για να πολεμήσετε ή το χειρότερο -λόγω της συνεχούς προσπάθειας του παιχνιδιού να σας κρατάει σε εγρήγορση- εμφανίζονται ζόμπι ξαφνικά μπροστά σας «από τον αέρα». Πάντως σε γενικές γραμμές η ποικιλία και η συμπεριφορά των εχθρών είναι από τις πληρέστερες που έχουμε δει σε τέτοιου είδους παιχνίδι. Προς το τέλος κάνουν την εμφάνιση τους και ειδικές κατηγορίες εχθρών που όμως δεν αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση, καθώς έχετε γίνει ήδη ένας «μικρός θεός». Όμως η πρώτη τους εμφάνιση, υπό μορφή κινηματογραφικής σκηνής, είναι ευπρόσδεκτη και προσφέρει κάτι φρέσκο σε στιγμές που το παιχνίδι το χρειάζεται. Τα μεγάλα boss έχουν πανομοιότυπο σχεδιασμό με τους απλούς εχθρούς με μερικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά την δυναμική τους, αλλά η παρουσίασή τους είναι ιδιαίτερη και μερικές φορές (σε συνδυασμό με τις καυστικές ατάκες του πρωταγωνιστή) άκρως χιουμοριστική.

Το παιχνίδι προσφέρει πολύ περιεχόμενο (πάνω από 40 ώρες συνολικά αν ασχοληθείτε με τα πάντα) για να βγάλετε το άχτι σας ενάντια στους απέθαντους, απλά μερικές φορές δεν το κάνει με σωστό τρόπο. Καταρχήν η κύρια αποστολή είναι ξεκάθαρη και αν θελήσετε να ασχοληθείτε αμιγώς με αυτή δεν αντιμετωπίζετε κανένα πρόβλημα, καθώς υπάρχει πάντα μια έντονη κίτρινη υπόδειξη στον χάρτη με τον προορισμό σας. Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε μεγάλες υπο-περιοχές με πολύ έδαφος προς εξερεύνηση και όλες συνδέονται μεταξύ τους. Η γρήγορη μεταφορά από περιοχή σε περιοχή ξεκλειδώνεται αρκετά αργότερα από όσο θα θέλαμε, ενώ πολλές δευτερεύουσες αποστολές θέλουν ψάξιμο για να τις ανακαλύψετε και δεν φαίνονται κατευθείαν στο χάρτη. Ο χάρτης δεν βοηθάει και πολύ στην κατανόηση των περιοχών καθώς είναι ένας γενικός τουριστικός χάρτης της περιοχής, με πολλές σημαντικές πληροφορίες να αφήνονται επίτηδες αόριστες και γενικές (υπό μορφή ερωτηματικού) έτσι ώστε να σας ενθαρρύνουν να τις ανακαλύψετε.

Το χειρότερο όμως είδος αποστολών είναι οι lost and found, οι οποίες δεν εμφανίζονται ποτέ στον χάρτη και πρέπει να τις ανακαλύψετε εσείς και να διαλευκάνετε το μυστήριό τους, μέσω επισημασμένων κόκκινων σημειώσεων που τσεκάρετε στο ημερολόγιο σας. Δεν είναι όλες στο ίδιο επίπεδο δυσκολίας, αλλά κάποιες πραγματικά σας κάνουν να τριγυρνάτε άσκοπα στις περιοχές ψάχνοντας οδούς και καταστήματα, εξαντλώντας χωρίς λόγο τα πυρομαχικά και την υπομονή σας. Επίσης μερικές αποστολές μου κλείδωναν και δεν ήταν δυνατή η ολοκλήρωσή τους γιατί πχ κάποιο ζόμπι που έπρεπε να εμφανιστεί σε μια προκαθορισμένη θέση δεν εμφανίστηκε ποτέ, αλλά ευτυχώς με ένα load σε προηγούμενο σημείο η αποστολή ξεκολλούσε και ολοκληρωνόταν κανονικά. Μικρά bugs που ευχόμαστε να διορθωθούν κάποια στιγμή. Τέλος να σημειωθεί η δυνατότητα να παίξετε οποιαδήποτε αποστολή συνεργατικά με φίλο ή κάποιον άγνωστο. Δυστυχώς δεν βρήκα άλλον παίκτη, καθώς λάβαμε το παιχνίδι για review πριν την κυκλοφορία του.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πανέμορφα και σε αυτό βοηθάει πολύ το σκηνικό στο οποίο διαδραματίζεται. Έχετε την ευκαιρία από πρώτο χέρι να δείτε πώς ζουν (η μάλλον ζούσαν) οι μεγιστάνες του πλούτου και το λαμπρό καλπάζον star system του Λος Άντζελες μέσα από περιβάλλοντα που μαγεύουν με τη χλιδή και τη λεπτομέρειά τους. Επισκέπτεστε βίλες με πισίνες που εκτείνονται σε απέραντα εκτάρια, πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών με στούντιο ηχογραφήσεων, game rooms, αίθουσες bowling, πανέμορφες κοσμοπολίτικες παραλίες κτλ. Αν πάλι έχετε όρεξη για κινηματογραφικές παραγωγές σας περιμένουν ολόκληρα θεματικά στούντιο αφιερωμένα σε μεγάλες ταινίες με ειδικά εφέ και περίτεχνα σκηνικά προς εξερεύνηση. Αν σκεφτείτε ότι όλα αυτά τα περιβάλλοντα είναι γεμάτα από κάθε λογής απέθαντους που σας περιμένουν με ανοικτές αγκάλες να σας κατασπαράξουν, καταλαβαίνετε τις διαστάσεις της εμπειρίας που ζείτε. Τα μοντέλα των βασικών χαρακτήρων έχουν λεπτομέρειες που λένε πολλά για την προσωπικότητά τους αν και ο σχεδιασμός τους αποπνέει μια αίσθηση κόμικ καρικατούρας.

Η μουσική έχει τις στιγμές της, αν και η αλήθεια είναι ότι την θέλαμε πιο «σκληροπυρηνική» με περισσότερο σκληρό ροκ για να συνοδεύει τις μάχες με ένταση όπου απαιτείται. Τα ηχητικά εφέ είναι πολύ πειστικά, με κάθε χτύπημα από το τσεκούρι και το όπλο σας να σκάει σαν ωστικό κύμα στα κορμιά των εχθρών, ενώ το λιώσιμο των κρανίων τους κάτω από το βαρύ σας πόδι προκαλεί ρίγος ικανοποίησης. Οι ερμηνείες των ηθοποιών συνοδεύουν με χιούμορ και ρυθμό την ιστορία και σας βάζουν στο κλίμα, αν και το lip-sync θα μπορούσε να είναι καλύτερο.

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου