Το Scars Above, sci-fi action-adventure shooter γεμάτο δράση και μυστήριο

  


Το Scars Above της Mad Head Games είναι ένα τέτοιο παιχνίδι, sci-fi action-adventure shooter τρίτου προσώπου το οποίο ισορροπεί με χάρη ανάμεσα στην δράση και το μυστήριο, με φόντο έναν αφιλόξενο πλανήτη. Ας δούμε αν έχει την κατάλληλη δυναμική για να διασκεδάσει και να προσφέρει στο κοινό μια ξεχωριστή εμπειρία επιστημονικής φαντασίας.

Ελέγχετε την Kate Ward, μια πολυπράγμων επιστήμονα η οποία είναι μέλος της ειδικής ομάδας Scar με αποστολή την μελέτη και εξερεύνηση του σύμπαντος. Κατά την διάρκεια μιας αναγνωριστικής έρευνας ενός αγνώστου ταυτότητας αντικειμένου σε τροχιά γύρω από την Γη, το διαστημόπλοιο της Kate μαζί με ολόκληρο το πλήρωμα εξαφανίζονται ξαφνικά. Η πρωταγωνίστρια ξυπνάει αργότερα τελείως μόνη και χαμένη σε έναν μυστηριώδη ξένο πλανήτη, χωρίς μνήμη από τα γεγονότα και χωρίς να γνωρίζει τί απέγινε το διαστημόπλοιο με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας της. Μέσα από την εξερεύνηση και την περιπλάνηση στον πλανήτη ανακαλύπτει την μοίρα του πληρώματος, έχει στενές επαφές τρίτου τύπου και ξεκλειδώνει μυστικά που βάζουν σε διακύβευση την μοίρα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Το παιχνίδι χειρίζεται με αριστοτεχνική μαεστρία την ροή της ιστορίας και διαφοροποιείται αρκετά σε σύγκριση με παρόμοιους τίτλους. Δεν επικεντρώνεται από την αρχή αμιγώς στην δράση αλλά σας αφήνει να αισθανθείτε την εγκατάλειψη, την απομόνωση και την μοναξιά της πρωταγωνίστριας. Αυτός ο τρόπος αφήγησης αποδίδει τα μέγιστα στην δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας γιατί συντηρεί το μυστήριο και θέτει συνεχώς ερωτήματα που συνοδεύουν τις σκέψεις σας, φροντίζοντας βέβαια να μην παραμελεί τις απαραίτητες στιγμές δράσης. Αν και το τελευταίο μέρος του παιχνιδιού είναι πιο αδύναμο (κυρίως μετά τις μεγάλες αποκαλύψεις), σε γενικές γραμμές η εξέλιξη της ιστορίας ικανοποιεί πλήρως. Το δε γλυκόπικρο τέλος που αφήνει υπόνοιες για συνέχεια δημιουργεί προσδοκίες και καταφέρνει το σκοπό του, δηλαδή να σας ιντριγκάρει για περισσότερο.

Οι περιοχές του παιχνιδιού είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένες και σας προτρέπουν να ανακαλύψετε το άγνωστο. Κάθε πίστα έχει την δική της θεματική και περιλαμβάνει συνήθως και κάποιο ειδικό χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξετε, πχ βαρυχειμωνιά ή θανατηφόρα χλωρίδα και πανίδα. Δεν υπάρχει χάρτης αλλά έχετε πάντα οπτική υποβοήθηση για το πού βρίσκεται η επόμενη σας αποστολή και ειδικό ραντάρ για να ανακαλύπτετε τα σημεία ενδιαφέροντος. Απούσα δυστυχώς είναι και η δυνατότητα fast-travel μεταξύ των περιοχών, αν και λόγω της φύσης του παιχνιδιού είναι περιττό. Επίσης δεν υπάρχουν δευτερεύουσες αποστολές. Όλα τα πισωγυρίσματα που κάνετε γίνονται για να εξυπηρετήσουν το σκοπό του βασικού σεναρίου και καταλήγουν να ξεκλειδώνουν καινούριο περιεχόμενο σε περιοχές που ήδη επισκεφτήκατε. Η πλήρης αναπλήρωση των πυρομαχικών, των εφοδίων σας (αλλά και των εχθρών) γίνεται αυτόματα με την ανακάλυψη ειδικών πυλώνων οι οποίοι έχουν την λογική των γνωστών μας σημείων επαναφοράς, μετά από κάποιο θάνατο. Οι πυλώνες, παρόλο που είναι μετρημένοι σε αριθμό, είναι στρατηγικά τοποθετημένοι και γίνονται πιο εύκολα προσβάσιμοι λόγω της δομής των περιοχών με τις έξυπνες παρακάμψεις και τις «κερκόπορτες».

Περνώντας στο «κυρίως πιάτο», έχουμε ένα παιχνίδι με έντονες μάχες που απαιτούν στρατηγική και γρήγορη σκέψη, χωρίς να βασίζονται πλήρως στο «τυφλό» πιστολίδι. Η Kate έχει στην διάθεσή της οπλισμό προηγμένης τεχνολογίας χρησιμοποιώντας πυρομαχικά εμπλουτισμένα με δυνάμεις από στοιχεία της φύσης όπως πχ φωτιά, πάγος και ηλεκτρισμός. Κάθε όπλο από τα τέσσερα συνολικά είναι αναβαθμίσιμο, ενώ μερικά από αυτά ξεκλειδώνουν και ένα εναλλακτικό, πιο θανατηφόρο τρόπο λειτουργίας με βολές κατά ριπάς. Η εναλλαγή των όπλων είναι άμεση και επιβάλλεται να γίνεται τάχιστα, καθώς σχεδόν κάθε εχθρός έχει αδύνατα σημεία που απαιτούν συνδυασμό των στοιχείων της φύσης για να του επιφέρετε την μέγιστη ζημιά. Πέρα από τον βασικό σας οπλισμό, υπάρχει πλήθος ειδικού φόρτου και πολεμοφοδίων που σας βγάζουν από δύσκολες καταστάσεις άπειρες φορές και σας χαρίζουν πολύτιμα δευτερόλεπτα επιβίωσης. Βόμβες βαρύτητας και φωτιάς, ολογράμματα αντιπερισπασμού, ενέσεις υγείας και αρκετά άλλα, αποτελούν σημαντικά βοηθητικά εφόδια. Θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι τόσο σαρωτικά αυξανόμενη η αναβάθμιση του εξοπλισμού της Kate, που διαταράσσει την ισορροπία του παιχνιδιού, με τον βαθμό δυσκολίας να παρουσιάζει διακυμάνσεις (κυρίως από την μέση και έπειτα), κάνοντας τις μάχες πολύ πιο εύκολες και τη συνολική εμπειρία πιο βατή.

Το παιχνίδι ακολουθεί μια παράδοξη τακτική βελτίωσης level και ικανοτήτων της Kate. Δεν παίρνετε πόντους εμπειρίας από τις μάχες και από την εξόντωση εχθρών. Η ηρωίδα ανεβαίνει level σταδιακά αναπτύσσοντας το ερευνητικό της έργο και αποκτώντας γνώση. Αυτό επιτυγχάνεται βρίσκοντας εξωγήινο εξοπλισμό (με την μορφή μικρών μωβ μπαλών) ή μεταφράζοντας (μέσω scan) εξωγήινες έρευνες και αδυναμίες εχθρών. Κάθε φορά που κερδίζετε level αποκτάτε και ένα πόντο για να βελτιώσετε τον χαρακτήρα σας. Οι ικανότητες της Kate χωρίζονται σε δύο επιμέρους skill trees ανάλογα με την επιστημονική της κατάρτιση και ποικίλλουν από παθητική αύξηση ζημιάς και άμυνας στον οπλισμό της, μέχρι αυξημένη αντοχή στο δηλητήριο και γρήγορο γέμισμα όπλων.

Κατά την διάρκεια της περιπέτειας συναντάτε πολλούς εχθρούς που επιχειρούν να σας σταματήσουν. Σχεδόν ολόκληρο το εξωγήινο ζωικό βασίλειο είναι εχθρικό απέναντί σας, με την τάση να εμφανίζονται αιφνιδιαστικά μπροστά σας και σε μικρές ομάδες εφόδου. Πρόκειται για ένα μίγμα τεράτων, αραχνοειδών και ιπτάμενων αρπακτικών που έχουν πολύ ωραίο σχεδιασμό, αλλά προβλέψιμες επιθέσεις. Σχεδόν κάθε εχθρός έχει ένα τρωτό σημείο (υπό την μορφή μεγάλης φούσκας) με χρωματισμό που ποικίλλει ανάλογα με το στοιχείο της φύσης στο οποίο είναι ευάλωτο και στο οποίο πρέπει να συγκεντρώσετε τα πυρά σας. Τα μεγάλα boss απαιτούν ταχύτητα και στρατηγική και εντυπωσιάζουν τόσο με τον όγκο τους όσο και με την ταχύτητά τους. Όταν καταλάβετε όμως τον τρόπο εξουδετέρωσής τους, δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς υπάρχει συνεχής ροή πυρομαχικών και πλήθος εφοδίων για να επικρατήσετε.

Τα γραφικά του Scars Above είναι προσεγμένα και κάνουν την δουλειά τους ως προς αυτό που θέλει να μεταφέρει ο τίτλος στον παίκτη. Απέραντες βαλτώδεις εκτάσεις, παγωμένες τούνδρες και λιβάδια γεμάτα με εξωγήινη βλάστηση απλώνονται μπροστά σας και σας καλούν να τα εξερευνήσετε. Οι εσωτερικοί χώροι των διαστημοπλοίων και των εξωγήινων βάσεων είναι υπέρ του δέοντος πειστικοί με τον σχεδιασμό τους και τους απόκοσμους φωτισμούς τους, ενώ η κλειστοφοβική διαρρύθμισή τους που παραπέμπει σε λαβύρινθο τεστάρει τα νεύρα σας. Όλα αυτά κάτω από ένα μεγαλειώδες πρίσμα ουράνιας ένωσης αστεριών και φεγγαριών που σας αγχώνει και ταυτόχρονα σας εντυπωσιάζει κάθε φορά που κοιτάζετε ψηλά. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στα μοντέλα των χαρακτήρων, τα οποία όμως ενώ έχουν λεπτομέρειες, στερούνται συναισθήματος. Το νεκρό βλέμμα και η απάθεια του προσώπου της Kate σε κάθε συζήτηση ή κινηματογραφική σκηνή «βγάζει μάτια» και είναι ενοχλητικό

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου