Το The Gunk κέντρισε το ενδιαφέρον από τη στιγμή που ανακοινώθηκε


 Το The Gunk κέντρισε το ενδιαφέρον από τη στιγμή που ανακοινώθηκε, για διάφορους λόγους. Είναι το νέο πόνημα της Image and Form, δημιουργού της πολυαγαπημένης σειράς SteamWorld. Επίσης είναι αποκλειστικότητα Xbox, με ουσιαστική υποστήριξη και προώθηση από την ίδια την Microsoft. Γενικώς, το The Gunk αποτελεί τον ορισμό του λεγόμενου AA παιχνιδιού, δηλαδή ένα project μεγαλύτερης κλίμακας από τα περισσότερα indie αλλά μικρότερης από τις ΑΑΑ παραγωγές. Καλώς ή κακώς, η ποιότητά του είναι ακριβώς ανάλογη των “κυβικών” του.

Το The Gunk διαδραματίζεται σε ένα μέλλον όπου η ανθρωπότητα μπορεί πλέον και ταξιδεύει άνετα στο διάστημα. Πρωταγωνιστές είναι η Rani (την οποία ελέγχετε) και η Becks, “διαστημικοί ρακοσυλλέκτες” που μαζεύουν πολύτιμους πόρους από διάφορους πλανήτες και τους πουλάνε για χρήματα. Αυτό σκοπεύουν να κάνουν και όταν φτάνουν σε έναν μυστηριώδη και φαινομενικά νεκρό πλανήτη, καλλυμένο από μια περίεργη γλίτσα την οποία αποκαλούν “gunk”. Οι δύο συνεργάτες και φίλες αποφασίζουν να εξερευνήσουν τον πλανήτη, με στόχο να βρουν κάποια πηγή ενέργειας που μπορεί να τις κάνει πλούσιες, αλλά και να ανακαλύψουν τί είναι το gunk και από πού προέρχεται. Έτσι, καταλήγουν να ζουν μια απρόσμενη περιπέτεια που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ζωή τους, αλλά και την μεταξύ τους σχέση. Η ιστορία του παιχνιδιού δεν είναι για... Όσκαρ, αλλά κάνει την δουλειά της, με σταδιακές αποκαλύψεις και ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Το παιχνίδι είναι 3D περιπέτεια τρίτου προσώπου με έμφαση στην εξερεύνηση. Ως Rani, προχωράτε, εξερευνάτε και επιδίδεστε στη βασική σας ασχολία στο παιχνίδι: ρουφάτε την γλίτσα με το ειδικό μηχανικό γάντι σας (όπως πιθανόν έχετε δει στα trailer). Με το που ρουφήξετε όλη την γλίτσα που υπάρχει στον εκάστοτε περιβάλλοντα χώρο όπου βρίσκεστε, αυτός “ζωντανεύει”, αλλάζει οπτικά αλλά και ουσιαστικά επηρεάζοντας το gameplay. Τα πάντα αποκτούν χρώμα και φως, εμπόδια εξαφανίζονται, διάφορα φυτά ανθίζουν και σε πολλές περιπτώσεις γίνονται πλατφόρμες που σας επιτρέπουν να φτάσετε απομακρυσμένα σημεία. Μπορεί σαν περιγραφή να φαίνεται μονότονος μηχανισμός, αλλά παικτικά είναι ανέλπιστα ικανοποιητικός και συνδυάζεται με περιβαλλοντικούς γρίφους που πρέπει να λύσετε για να προχωρήσετε. Kατά τ' άλλα, υπάρχουν πινελιές platforming και κάποιες στοιχειώδεις μάχες με εχθρούς (και ορισμένα boss) που μάλλον κουράζουν παρά συναρπάζουν.

Ο πραγματικός πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ο κόσμος του. Επισκέπτεστε διάφορα μέρη του άγνωστου αυτού πλανήτη, όπως ζούγκλες, ερείπια, σπηλιές, κήπους, ερήμους, αλλά και πιο “βιομηχανικές” περιοχές. Παντού υπάρχουν απομεινάρια ενός αρχαίου εξωγήινου πολιτισμού, για τον οποίο η Rani (και κατ' επέκταση εσείς) θέλει να μάθει περισσότερα. Όσο προχωράτε, όμως, παρατηρείτε όλο και περισσότερη μυστηριώδη τεχνολογία – κάτι ή κάποιος απομυζεί την ενέργεια και την ζωή του πλανήτη. Το περιβάλλον σας προσφέρει και διάφορων ειδών πόρους από φυτά κτλ, τους οποίους μαζεύετε (επίσης ρουφώντας τους) και εν συνεχεία στο σκάφος σας ξοδεύετε για να αναβαθμίζετε το γάντι. Πάντως, οι περισσότερες αναβαθμίσεις είναι προαιρετικές και δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο, πέρα από κάποιες συγκεκριμένες που χρειάζεστε για να προχωρήσετε (πχ η δυνατότητα να ρίχνετε βολές ενέργειας σε απομακρυσμένους διακόπτες για να τους ενεργοποιήσετε). Τα επίπεδα είναι γραμμικά, αλλά έχουν και κάποια κρυφά σημεία με περισσότερους πόρους προς συλλογή.

Ο κόσμος κλέβει την παράσταση και οπτικά με την άγρια ομορφιά του. Τα περιβάλλοντα είναι ωραία και με ικανοποιητική ποικιλία, με τα διάφορα είδη φυτών να κυριαρχούν. Δυστυχώς η εξωγήινη πανίδα είναι ελάχιστη. Τα εφέ επίσης είναι από τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού. Η υφή, η κίνηση και το ρούφηγμα της γλίτσας αποδίδονται εξαιρετικά. Η δε μετάβαση του περιβάλλοντος από μουντή νέκρα σε ζωή με πλούσια χρώματα είναι κι αυτή πολύ εντυπωσιακή, προκαλώντας σας μια αίσθηση αγαλλίασης κάθε φορά που τη βλέπετε. Το ίδιο και οι φωτισμοί, ειδικά στα αρκετά σκοτεινά σημεία του παιχνιδιού όπου η Rani ανάβει τον φακό της (δυστυχώς αυτόματα, δεν το ελέγχετε εσείς αυτό). Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων ακολουθεί το οπτικό μοτίβο των περιβαλλόντων, θυμίζοντας platformer της Nintendo. Στα του ήχου, η εξαιρετική μουσική συμβάλλει τα μέγιστα στην ατμόσφαιρα και το μυστήριο του παιχνιδιού. Οι Fiona Nova (Rani) και Abigail Turner (Becks) έχουν καλή χημεία και με της ερμηνείες τους αναδεινύουν τις αλλαγές στη σχέση των δύο ηρωίδων κατά την διάρκεια της περιπέτειας. Τέλος, ως προς τα εφέ, η λειτουργία του γαντιού και η αναγέννηση του περιβάλλοντος ξεχωρίζουν και ηχητικά.

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου