Η σειρά Forza Horizon γεννήθηκε ως ένα arcade spin-off πείραμα του Forza Motorspo


 Η σειρά Forza Horizon γεννήθηκε ως ένα arcade spin-off πείραμα του Forza Motorsport, όμως από την αρχή διέθετε τις βάσεις για να γίνει επιτυχία. Έχοντας αρχικά σαν σημείο αναφοράς το πολύ μπροστά από την επόχή του Burnout Paradise και αναπτύσοντας σταδιακά τις δικές της ιδέες που συνδυάζουν ξέφρενη οδήγηση, ποικιλία οχημάτων και διαφορετικούς τύπους αγώνων, πλέον έχει ξεπεράσει σε δημοτικότητα ακόμη και το μεγάλο “αδελφάκι” της. Το Forza Horizon 5 έρχεται με τα φρένα σπασμένα όχι μόνο για να δώσει μία νέα πνοή στα arcade racing, αλλά και για να αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς του είδους για τα επόμενα χρόνια.

Το Forza Horizon 5 σας μεταφέρει στο Μεξικό όπου αρχικά καλείστε να πάρετε μέρος στο μεγάλο φεστιβάλ αγώνων ταχύτητας. Η αρχική σεκάνς μέχρι να φτάσετε στο μέρος του διαδραματίζεται το φεστιβάλ είναι το καλύτερο πρόγευμα γι αυτό που ακολουθεί, καθώς αλλάζετε διαφορετικά αυτοκίνητα, μεταφέρεστε από οδήγηση στην άσφαλτο, σε λίμνες γεμάτες λάσπες, εκτελείτε απίθανα ακροβατικά κτλ. Πραγματικά στο πρώτο αυτό 15λεπτο μένετε με το στόμα ανοιχτό από την κλίμακα των αγώνων και την ομαλότητα με την οποία αλλάζετε διαφορετικά οχήματα και περιβάλλοντα. Στόχος σας στο παιχνίδι είναι αφενός να πάρετε μέρος και να κερδίσετε όλα τα φεστιβάλ που ξεκλειδώνονται σταδιακά στον χάρτη, και αφετέρου να ολοκληρώσετε και story missions όπου εξερευνάτε διαφορετικά σημεία του Μεξικό ανακαλύπτοντας αυτοκίνητα, αντικείμενα από αρχαιούς πολιτισμούς, βγάζοντας φωτογραφίες με φόντο ηφαίστειο κτλ. Όπως και σε προηγούμενα Forza Horizon, φτιάχνετε τον δικό σας χαρακτήρα. Δυστυχώς όμως και εδώ οι επιλογές εμφανισιακής παραμετροποίησης είναι αρκετά περιορισμένες για τα σημερινά δεδομένα.

Σε αντίθεση με ότι ισχύει στον προκάτοχό του, στο Forza Horizon 5 είναι πιο ξεκάθαρο το πώς θα μπορέσετε να ξεκλειδώσετε σταδιακά το βασικό campaign του παιχνιδιού και δεν χάνεστε στα αμέτρητα events. Έτσι ο βασικός σας στόχος είναι να ξεκλειδώσετε σταδιακά όλα τα horizon adventure chapters ώστε να προχωρήσει η ιστορία του παιχνιδιού. Για να ξεκλειδωθούν αυτά χρειάζεται να αποκτήσετε accolade points που αποκτάτε παίρνοντας μέρος σε αγώνες ταχύτητας, μεγαλύτερα φεστιβάλ, κάνοντας συγκεκριμένα objectives, ξεπερνώντας τα όρια ταχύτητας, μπορείτε να οδηγήσετε σε μεγάλες διαδρομές, αγώνες επίδειξης και δεκάδες πραγματικά δραστηριότητες που σας δίνουν τα accolade points που χρειάζεστε για να προχωρήσετε παρακάτω. Μάλιστα, η πρώτη θέση δίνει ξεχωριστά accolade points, οπότε είναι ίσως η πρώτη φορά σε Forza Horizon που επιβραβεύεται και όχι απλά η συμμετοχή σας στο εκάστοτε event. Βέβαια σε ένα ακόμη Horizon εκνευρίζει η προσπάθεια που κάνει το παιχνίδι συνεχώς να σας επιβραβεύει για το οτιδήποτε κάνετε στο κόσμο του, ενώ και τα αυτοκίνητα κερδίζονται πολλές φορές χωρίς κόπο, με νίκη απλά σε ένα event και γυρνώντας ένα τροχό. Με αυτό το τρόπο δεν νιώθετε πραγματική εξέλιξη και δεν καταφέρνετε να ταυτιστείτε με κανένα αυτοκίνητο γιατί όλα σας έρχονται χωρίς κόπο. Επίσης από κάποια στιγμή ξεκλειδώνοντας όλο και περισσότερα φεστιβάλ, τα αμέτρητα “σημαιάκια” στον χάρτη σίγουρα θα σας “πνίξουν”, αλλά όπως προαναφέρθηκε τα accolade points είναι ένας καλός μπούσουλας που σας βοηθάει να μένετε προσηλωμένοι στο στόχο σας.

To Μεξικό βράδυ είναι μαγευτικό.

Ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο Forza Horizon 5 δεν είναι άλλος από το ίδιο το Μεξικό, το οποίο έχει τέτοια ποικιλομορφία στα περιβάλλοντα του που πραγματικά νιώθετε ότι παίζετε σε μία ολόκληρη ήπειρο και όχι απλά στα όρια μιας χώρας. Η οδήγηση μέσα σε ζούγκλες γεμάτες βλάστηση και λίμνες, η κατάβαση και η ανάβαση σε βουνά, οι πανέμορφοι παραλιακοί δρόμοι, η ζωντάνια της κυρίως πόλης με τα ζωντανά χρώματα που περιβάλλουν κάθε σπιθαμή είναι κάποια μικρά παραδείγματα για να μπορέσω να αποτυπώσω σε λέξεις αυτά που βιώνετε. Δεν είναι όμως μόνο η ποικιλομορφία στα περιβάλλοντα που κάνει την διαφορά. Το Μεξικό είναι μία χώρα όπου δικαιολογούνται απόλυτα οι απότομες κλιματολογικές αλλαγές μέσα στην μέρα, οπότε είναι φοβερές οι εναλλαγές από καταρρακτώδεις βροχές και τροπικές καταιγίδες, σε αμμοθύελλες και μετά σε καταγάλανο ουρανό που σας χαλαρώνει. Είναι απλά και ξεκάθαρα ο καλύτερος κόσμος που έχει υπάρξει ποτέ σε racing.

Από πλευράς gameplay, το Forza Horizon 5 κρατάει τις arcade καταβολές των προγόνων του με απολαυστική οδήγηση και εξαιρετική αίσθηση της ταχύτητας. Μπορείτε να διακρίνετε σημαντικές διαφορές στην οδηγική συμπεριφορά όχι μόνο από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο, αλλά και απλά παραμετροποιώντας το όχημα που ήδη έχετε. Οι επιλογές παραμετροποίησης είναι πολλαπλές θυμίζοντας αρκετά παλιότερα Need for Speed, ενώ οι επεκτάσεις που βάζετε είναι πλέον ξεκάθαρα εμφανείς και με γυμνό μάτι στην εξωτερική εμφάνιση των οχημάτων. Μάλιστα, στον εθισμό της οδήγησης συμβάλλει και το χειριστήριο που “καταλαβαίνει” και την παραμικρή λακούβα και δονείται με τον τρόπο και την ένταση που πρέπει κάθε φορά. Προσωπικά προτείνω να απενεργοποιήσετε οποιαδήποτε οδηγική βοήθεια και να πειράξετε λίγο τα sliders για να νιώσετε την απόλυτη εμπειρία Forza Horizon, ώστε να παλατζάρει άψογα μεταξύ arcade και sim.Αντιφατικά είναι τα πράγματα στο μοντέλο ζημιών, καθώς από την μία φαίνονται πολύ ρεαλιστικά τα τρακαρισμένα σημεία του αμαξώματος, αλλά από την άλλη μοιάζουν να μην παίζουν κανένα ρόλο στην οδηγική συμπεριφορά των οχημάτων. Καταλαβαίνω ότι το παιχνίδι έχει κατά βάση arcade καταβολές, αλλά προσωπικά με “χαλάει” λίγο να βλέπω απίστευτες συγκρούσεις που δεν επηρεάζουν μηχανικά το εκάστοτε όχημα. Αρκετά καλή είναι και η νοημοσύνη των ΑΙ οδηγών τουλάχιστον στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας. Η συμπεριφορά τους είναι αρκετά ρεαλιστική, αφού υπάρχουν και στιγμές που κάνουν και λάθη και σας δίνουν μία ψευδαίσθηση ότι δεν είναι bot-άκια που υπάρχουν απλά για να υπάρχουν στον αγώνα.

Η ποικιλία στους τύπους αγώνων είναι από τα μεγάλα ατού του παιχνιδιού.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που κάνουν το παιχνίδι τόσο απολαυστικό, είναι οι διαφορετικοί τύποι αγώνων που προσδίδουν τρομερή ποικιλία είτε παίζετε solo, είτε είστε online στον κοινό κόσμο του παιχνιδιού. Έτσι, είτε σας αρέσουν οι off-road διαδρομές προτιμώντας να πάρετε μέρος σε dirt racing και cross country events, είτε είστε περισσότερο λάτρης της κλασικής οδήγησης σε άσφαλτο προτιμώντας street ή road events ή ακόμη κι αν λατρεύετε τις οver-the-top εμπειρίες οδήγησης που προσφέρουν τα expeditions, υπάρχει πραγματικά κάτι για σας που σας κρατάει για ώρες στο κόσμο του παιχνιδιού. Υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές για διασκέδαση με άλλους παίκτες, είτε στους ίδιους τύπους αγώνων που υπάρχουν και στο single-player αλλά μέσω co-op, είτε σε αποκλειστικά multiplayer τύπους αγώνων. Έτσι μπορείτε να παίξετε τα minigames του Horizon Arcade και να συμμαχήσετε με άλλους παίκτες κερδίζοντας πόντους, κάνοντας ακροβατικά κτλ, να χωριστείτε σε δύο ομάδες και να κερδίζετε πόντους για την ομάδα σας τερματίζοντας στις πρώτες θέσεις στο Horizon Tour, να συμμετάσχετε σε ένα ιδιόμορφο battle royal μέσα από το Eliminator mode κτλ. Αν και η εμπειρία στο online περιβάλλον είναι απροβλημάτιστη όταν παίζετε αγώνες, εντούτοις μου έτυχε πολλές φορές να αποσυνδεθώ από τους servers ακόμη κι όταν απλά ήμουν σε free roam και τριγυρνούσα για να μπω σε κάποιο event.

Αξιομνημόνευτη είναι και η ποικιλία των οχημάτων που ξεπερνούν τα 500, ενώ αναμένονται ακόμη περισσότερα μέσω DLC. Από εντυπωσιακά supercars, μέχρι χαριτωμένα buggy για off-road διαδρομές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πάντα σε οποιονδήποτε τύπο αγώνα, αν και το ίδιο το παιχνίδι πολύ σωστά σας προτείνει κάθε φορά ποια μοντέλα είναι τα πιο κατάλληλα για τον εκάστοτε αγώνα. Κάθε μοντέλο έχει πάρα πολλές λεπτομέρειες που γίνονται ακόμη περισσότερο αντιληπτές όταν χρησιμοποιήσετε την κάμερα από τη θέση του οδηγού και θαυμάσετε και το καλοσχεδιασμένο εσωτερικό του.

Το Forza Horizon 2 υπήρξε για μένα ένα από τα πρώτα παιχνίδια που πραγματικά με έκαναν να καταλάβω ότι αλλάξαμε τότε γενιά και τώρα το Forza Horizon 5 με κάνει να ξανανιώθω το ίδιο συναίσθημα. Η λεπτομέρεια στα περιβάλλοντα είναι πραγματικά συγκλονιστική, αφού κάθε τί στον κόσμο του παιχνιδιού έχει ξεχωριστή οντότητα, το κάθε δέντρο, τα φύλλα, οι πέτρες όλα είναι ξεχωριστά κομμάτια του σκηνικού που μπορείτε να θαυμάσετε, ιδιαίτερα όταν δεν κινείστε. Τα καιρικά φαινόμενα επίσης ρίχνουν σαγόνια, αφού αντικρύζετε ίσως την πιο ρεαλιστική βροχή που έχει υπάρξει ποτέ σε παιχνίδι, ενώ και τα αυτοκίνητα γυαλίζουν από το φως του ήλιου εξίσου εντυπωσιακά. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο είναι και οι λεπτομέρειες σε κάθε αυτοκίνητο και ιδιαίτερα στο εσωτερικό του. Μοναδικό ψεγάδι, σε ένα ακόμη Forza, είναι οι χαρακτήρες, με απότομα animation και εκφράσεις που δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με το υπόλοιπο οπτικό υπερθέαμα. Επίσης υπάρχουν και φαινόμενα pop-in όταν τρέχετε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες σε μεγάλες ευθείες ή αναβάσεις/καταβάσεις βουνών. Να σημειωθεί ότι στα Xbox Series X/S μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο quality mode που είναι 30fps με περισσότερα εφέ και γυαλάδες και το performance mode που είναι 60fps και κατ' εμέ αποτελεί μονόδρομο.

Η εσωτερική κάμερα αναδεικνύει το επίπεδο λεπτομέρειας κάθε οχήματος.

Ο ηχητικός τομέας επίσης βρίσκεται στο ίδιο υψηλό επίπεδο με τα γραφικά. Ο ήχος των αυτοκινήτων επιτέλους είναι ρεαλιστικός σε σχέση με προηγούμενα Horizon και αρκετά διαφορετικός από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο. Εξίσου αξιομνημόνευτη είναι και η μουσικη που ακούγεται στο μενού του παιχνιδιού που σας ταξιδεύει πραγματικά και ταιριάζει γάντι στο χαρακτήρα του, αλλά και τα κομμάτια που ακούγονται μέσα από τους έξι διαφορετικούς σταθμούς καθώς οδηγείτε και ποικίλουν από ποπ και ροκ ακούσματα, μέχρι electro κτλ.

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου