Lost Words Beyond the Page review


 Πέρα από τις χαρές και τις ευχάριστες στιγμές, η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες και δυσάρεστα γεγονότα που κάθε φορά προσπαθούμε να ξεπερνάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν, μάλιστα, οι δυσκολίες αυτές μας βρίσκουν σε μικρή ηλικία, τότε η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι διπλάσια. Το Lost Words: Beyond the Page είναι ένα platformer που μιλάει στην καρδιά όλων μας, μεταφέροντας τις ανησυχίες και τις στεναχώριες ενός μικρού κοριτσιού σε ένα παραμύθι για όλες τις ηλικίες.

Η Izzy είναι ένα κορίτσι που ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας. Με την ενθάρρυνση της γιαγιάς της, κάνει το πρώτο της βήμα κρατώντας ημερολόγιο. Σε αυτό, όχι μόνο καταγράφει την καθημερινότητά της αλλά δημιουργεί και έναν φανταστικό κόσμο με πρωταγωνίστρια ένα άλλο κορίτσι σαν κι αυτήν. Σύντομα, η πραγματικότητα συγχέεται με το παραμύθι. Όταν έρχεται μια μεγάλη ανατροπή στην ζωή της, το παραμύθι γίνεται πιο σκοτεινό, και το ημερολόγιο γίνεται το μέρος όπου η Izzy εκφράζεται ελεύθερα για όλα, αφού νιώθει πως δεν την καταλαβαίνει κανείς, όπως άλλωστε τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας της. Η ιστορία, αν και παραμυθένια στην αρχή, ίσως να μην είναι για όλους. Περιγραφές ασθενειών, νοσοκομείων και άλλων παρόμοιων θεμάτων δεν είναι ιδανικές για εποχή πανδημίας (ειδικά αν έχετε ήδη περάσει κάτι αντίστοιχο πρόσφατα ή στο παρελθόν). Πέρα από αυτό, η αφήγηση και ο κόσμος που φτιάχνει η Izzy στο ημερολόγιό της διπλώνουν με αριστοτεχνικό τρόπο και μακάρι να δούμε κι άλλη δουλειά από την Rhianna Pratchett, κόρη του πασίγνωστου Terry Pratchett, σε άλλη θεματολογία. Περιγραφές όπως το να βγάζετε τα παπούτσια και τις κάλτσες για να περπατήσετε στο νερό, με τα βότσαλα να λάμπουν κάτω από τα πόδια σας, ταξιδεύουν.

Ο χειρισμός του παιχνιδιού χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο ένα, η Izzy περιγράφει την καθημερινότητά της μέσα στο ημερολόγιο. Χρησιμοποιώντας τα βελάκια, κινείστε μέσα σε αυτό, από τα αριστερά προς τα δεξιά των σελίδων, σκαρφαλώνοντας και τρέχοντας επάνω σε λέξεις και σχέδια καθώς αυτά εμφανίζονται σιγά σιγά στην οθόνη. Αν και όμορφα σχεδιασμένο, το σκέλος αυτό είναι αρκετά απλό, χωρίς καμία δυσκολία, εξυπηρετώντας περισσότερο τον τομέα της εξέλιξης της ιστορίας και λιγότερο του gameplay καθαυτού.

Οι περιγραφές ενισχύουν την ατμόσφαιρα.

Το δεύτερο μέρος του παιχνιδιού αφορά τον φανταστικό κόσμο που δημιουργεί η Izzy. Εκεί βρίσκεται το κυρίως gameplay, όπου η πρωταγωνίστρια (μπορείτε να διαλέξετε το όνομά της από δύο-τρία διαθέσιμα, όπως και το χρώμα του φορέματός της) αγωνίζεται να σώσει τον κόσμο της από ένα μεγάλο κακό. Εδώ έχουμε μια ενδιαφέρουσα προσθήκη, αφού πέρα από το κλασικό 2D platforming (μετακίνηση από αριστερά προς τα δεξιά, σκαρφάλωμα σε προεξοχές, μετακίνηση βράχων, σύρσιμο κάτω από ρίζες δέντρων κτλ), χρησιμοποιείτε μαγικές λέξεις για να προχωρήσετε. Αρκετά νωρίς στο παιχνίδι, αποκτάτε ένα βιβλίο όπου αποθηκεύετε μαγικές λέξεις, όπως “rise” για να κάνετε εμπόδια και ξύλινους ανελκυστήρες να μετακινηθούν προς τα επάνω, ή “repair” για να επισκευάσετε διαλυμένες γέφυρες. Αυτή η προσθήκη είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αξίζει να φτάσετε το παιχνίδι μέχρι το τέλος, ώστε να δείτε όλες τις λέξεις, όμως οι λέξεις αυτές δεν είναι πολλές και δυστυχώς δεν αρκούν από μόνες τους για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον για μαραθώνιο gaming.

Οι γρίφοι περιορίζονται στη χρήση της κατάλληλης λέξης στο κατάλληλο σημείο, που σχεδόν πάντα είναι προφανής, ενώ όλο το υπόλοιπο gameplay πλησιάζει περισσότερο εκείνο ενός απλού walking sim σε στιλ platformer, παρά ενός παιχνιδιού γρίφων. Αν προσθέσουμε σε αυτό το ότι η θεματολογία είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστη, γίνεται προφανές πως το Lost Words δεν είναι ένα παιχνίδι για όλες τις ώρες, ούτε για όλους τους παίκτες.

To περίφημο ημερολόγιο.

Τα καλοδουλεμένα πολύχρωμα γραφικά σας μεταφέρουν στην έρημο, σε σκοτεινές σπηλιές με λάβα, ακόμη και εκατοντάδες μέτρα κάτω από το νερό. Η καλοδεχούμενη ποικιλία στα περιβάλλοντα, σε συνδυασμό με τις λέξεις που προστίθενται κάθε τόσο, αποτελούν τα καλύτερα στοιχεία του παιχνιδιού. Το animation είναι αξιοπρεπές, ενώ λεπτομέρειες όπως σκόνη πίσω σας καθώς τρέχετε και ο τρόπος με τον οποίο ανεμίζουν τα μακριά μαλλιά της πρωταγωνίστριας δίνουν έναν ευχάριστο τόνο σε ένα περιβάλλον με ελάχιστη, κατά τα άλλα, αλληλεπίδραση. Τα πρόσωπα στερούνται λεπτομέρειας -πιθανότατα εσκεμμένα- όμως μαζί με τα παραμυθένια στοιχεία της ιστορίας και τον τρόπο με τον οποίο οι λέξεις “ξεκλειδώνουν” την ιστορία προσφέρουν ένα συνολικά συγκινητικό αποτέλεσμα. Η αραμαϊκή φράση “avra kehdabra” σημαίνει “δημιουργώ καθώς μιλώ” και είναι αυτό ακριβώς που εφαρμόζεται όσον αφορά την αφήγηση, όπου το κορίτσι πρώτα περιγράφει τί συμβαίνει και στη συνέχεια η περιγραφή αυτή παίρνει σάρκα και οστά. Με απαλή φωνή, διαβάζει δυνατά την ιστορία καθώς το κείμενο της αφήγησης παρουσιάζεται στην οθόνη

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου