Από ότι φαίνεται η Microsoft έβαλε το τελευταίο καρφί στο πλέον μισητό και “intrusive” από τα συστήματα DRM που έχουν παρουσιαστεί.
Δυστυχώς, όσοι έχουν στην κατοχή τους κάποια συλλογή με παλαιότερα παιχνίδια που προστατεύονται με DRM θα έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα για να τα “τρέξουν” στο νέο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας, Windows 10.
Σε μία συνέντευξη του στο Rocket Beans TV (που έχει μεταφραστεί από το Rock, Paper, Shotgun) στην φετινή Gamescom, ο Boris Schneider-Johne της Microsoft εξηγεί ότι τα Windows 10 δεν είναι δυνατό να “τρέξουν” παλαιότερα παιχνίδια που χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες προστασίας SafeDisc και SecuROM. “Όλα όσα έτρεχαν στα Windows 7 θα τρέξουν εξίσου και στα Windows 10” είπε ο Schneider-Johne, αλλά “υπάρχουν δύο αστείες εξαιρέσεις: το λογισμικό antivirus και άλλα πράγματα που είναι βαθιά ενσωματωμένα μέσα στο σύστημα απαιτούν αναβάθμιση -ήδη οι developers κάνουν ότι είναι απαραίτητο- και υπάρχουν και κάποια παλιά παιχνίδια σε CD-ROM που διαθέτουν DRM. Αυτό το DRM είναι βαθιά ενσωματωμένο στο σύστημα, και εκεί είναι που τα Windows 10 λένε “λυπούμαστε δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό, γιατί αυτό ενδεχομένως θα αποτελούσε μία πιθανή είσοδο για ιούς υπολογιστών”.
Ακριβώς για αυτό τον λόγο υπάρχουν μερικά παιχνίδια από το 2003 έως στο 2008 με SecuROM κ.λπ που απλώς δεν τρέχουν χωρίς no-CD patch ή κάτι αντίστοιχο”.
Κάτι τέτοιο βεβαίως για τους περισσότερους χρήστες δεν είναι κακό. Αν και το SafeDisc έχει βρεθεί κατά καιρούς στο προσκήνιο χάρη σε διάφορα ζητήματα ασφαλείας με τα Windows (ευπάθειες και “τρύπες” στον τομέα της ασφάλειας), το SecuROM είναι ενδεχομένως το πιο διάσημο, και το πλέον μισητό λογισμικό DRM που έχει χρησιμοποιηθεί από εταιρείες. Ανεπτυγμένο από την Sony DADC, το SecuROM ήταν μία μάλλον ιδιαίτερα αυστηρή και βαριά προσέγγιση DRM, περιορίζοντας τον αριθμό των εγκαταστάσεων και ενεργοποιήσεων από τους κατόχους των παιχνιδιών, ενώ επιπλέον ζητούσε από τους χρήστες να κάνουν online check-ins για να συνεχίσουν να τρέχουν τα παιχνίδια τους (μάλιστα, με οποιαδήποτε αλλαγή στο hardware του υπολογιστή, απαιτούσε νέα ενεργοποίηση). Και αυτά όταν η τεχνολογίες DRM λειτουργούσαν σωστά. Πολλές φορές, οι διακομιστές ενεργοποίησης ήταν εκτός λειτουργίας ενώ ορισμένες φορές κάποια κλειδιά δεν αναγνωρίζονταν κ.ά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου