Αν περιμένετε να μάθετε αν το Call of Duty: Advanced Warfare είναι καλύτερο ή χειρότερο από τα πρόσφατα Call of Duty όπως το Black Ops 2 και το Ghosts, διαβάζετε λάθος review. Αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια είχα χάσει το ενδιαφέρον μου για τη σειρά και ασχολήθηκα ελάχιστα με τα προαναφερθέντα παιχνίδια. Κάτι τέτοιο φαντάζομαι ισχύει και για πολλούς άλλους πρώην φανατικούς του Call of Duty. Ώσπου ήρθε το Call of Duty: Advanced Warfare, το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον με μια σειρά από πρωτιές: είναι το πρώτο παιχνίδι που βγάζει η Sledgehammer Games και πασάρεται όχι μόνο ως το πρώτο πραγματικά νέας γενιάς CοD, αλλά και ως πραγματικά διαφορετικό σε σχέση με τους προκατόχους του.
Οι διαφορές ξεκινούν από την ιστορία και τη θεματολογία. Το Call of Duty: Advanced Warfare διαδραματίζεται 40 χρόνια στο μέλλον, με τη στρατιωτική τεχνολογία να έχει εξελιχθεί και τους παγκόσμιους συσχετισμούς να έχουν αλλάξει. Η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο δεν είναι κάποια χώρα, αλλά η μισθοφορική εταιρεία Atlas, το αφεντικό της οποίας υποδύεται ο Κέβιν Σπέισι. Εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο του Jack Mitchell, ενός Αμερικάνου στρατιώτη που, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε κάποια μάχη, στρατολογείται και “επισκευάζεται” από την Atlas. Μέσα από τα μάτια του ήρωα το παιχνίδι ουσιαστικά αφηγείται την γιγάντωση της Atlas, η οποία αρχικά βοηθάει τις χώρες να αντιμετωπίσουν μια αδίστακτη τρομοκρατική οργάνωση και καταλήγει να ελέγχει τα πάντα. Φυσικά, οι προθέσεις της εταιρείας δεν είναι τόσο αγνές όσο φαίνονται. Η ιστορία έχει κάποιες ανατροπές και εκπλήξεις, αλλά συνολικά είναι προβλέψιμη και κάπως βεβιασμένη. Μπορούσε να είναι καλύτερη και δίνει την αίσθηση χαμένης ευκαιρίας.
Η φουτουριστική τεχνολογία δεν είναι μόνο σεναριακό στοιχείο, αλλά και το πιο σημαντικό παικτικό στοιχείο του Call of Duty: Advanced Warfare. Ο πολυδιαφημισμένος εξωσκελετός, που έχετε δει στα βίντεο και στις εικόνες του παιχνιδιού, κάνει τους στρατιώτες βιονικούς, με περισσότερη δύναμη, γρήγορες κινήσες, διπλά άλματα κτλ. Από κοντά και τα διάφορα φουτουριστικά όπλα και γκάτζετ, με εντυπωσιακές δυνατότητες. Υπάρχουν επίσης εξελιγμένα οχήματα, drones, ακόμα και ρομποτικές στολές που θυμίζουν Titanfall. Κατά τη διάρκεια του single-player campaign χρησιμοποιείτε τα πάντα λιγότερο ή περισσότερο, καθώς αντιμετωπίζετε τρομοκράτες και αργότερα τις ίδιες τις δυνάμεις της Atlas που έχουν τεχνολογία ανάλογη με τη δική σας. Όπως κάθε παιχνίδι Call of Duty, έτσι και το Advanced Warfare διαδραματίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου, από τη Σεούλ μέχρι τη Νιγηρία και από την Αμερική μέχρι και την Ελλάδα μας. Tο campaign είναι γραμμικό και όπως πάντα το παιχνίδι σας παίρνει από το χεράκι για να προχωρήσετε, αφού συνεχώς σας συνοδεύει κάποιος χαρακτήρας. Φυσικά υπάρχουν κάποια QTEs και οι καθιερωμένες εντυπωσιακές σκηνές που θυμίζουν χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ. Ωραία προσθήκη είναι οι αναβαθμίσεις που μπορείτε να κάνετε στον εξωσκελετό πριν και μετά από κάθε επίπεδο. Παρά τα όποια νέα στοιχεία όμως, μιλάμε για κλασικό campaign παιχνιδιού Call of Duty, με τα καλά του και τα κακά του.
Η μεγάλη έκπληξη είναι το multiplayer. Οι διάφορες δυνατότητες που φέρνει ο εξωσκελετός αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεστε και κινείστε στους χάρτες. Ειδικά το διπλό άλμα είναι μια δυνατότητα που χρησιμοποιείτε συνέχεια, καθώς σας επιτρέπει να αποφεύγετε πυρά και να πηγαίνετε όπου θέλετε. Οι μάχες πλέον δεν είναι μόνο “οριζόντιες” αλλά και “κάθετες” και οι 13 χάρτες του παιχνιδιού είναι σχεδιασμένοι με βάση αυτή τη φιλοσοφία. Ο φρενήρης ρυθμός των μαχών, σήμα κατατεθέν των Call of Duty, παραμένει αυτούσιος. Τα φουτουριστικά όπλα και γκάτζετ επίσης δίνουν μια νέα διάσταση στο multiplayer, με τη χρήση τους να εξαρτάται από τα perks και τα scorestreaks που επιλέγετε. Υπάρχουν γνωστά και νέα modes για όλα τα γούστα, local play, LAN party, ranked play, προπόνηση με bots, hardcore modes, αλλά και classic modes στα οποία δεν έχετε εξωσκετελετό και κινείστε συμβατικά (κάτι που δεν ταιριάζει ιδιαίτερα στο παιχνίδι). Οι επιλογές παραμετροποίησης είναι πραγματικά αμέτρητες και εκτείνονται σε κάθε τομέα, από την εμφάνιση του χαρακτήρα σας μέχρι και τις πιο μικρές λεπτομέρειες του εξοπλισμού του. Πέρα από το pvp, υπάρχει και το νέο exo survival co-op, όπου έως τέσσερις παίκτες αντιμετωπίζουν εχθρούς αυξανόμενης δυσκολίας. Ιδανικό για όταν παίζετε με φίλους.
Ως προς τον τεχνικό τομέα, το Call of Duty: Advanced Warfare όντως είναι το πρώτο CoD που παρουσιάζει εμφανή, σημαντική βελτίωση στα γραφικά. Από τους χαρακτήρες μέχρι τα περιβάλλοντα, τα πάντα είναι ένα-δύο επίπεδα πάνω από τα προηγούμενα παιχνίδια, ενώ το frame rate παραμένει σταθερό στα 60 fps. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι πειστικά φουτουριστικός, με όλων των ειδών τον εξοπλισμό, τα οχήματα, τα κτήρια κτλ να φαντάζουν βγαλμένα από ένα πιθανό μεσομακροπρόθεσμο μέλλον και να συνοδεύονται από ωραία εφέ (όπως το αθόρυβο εκρηκτικό). Αρκετά διακοσμητικά περιβάλλοντα καταστρέφονται, χωρίς ουσιαστική αλλαγή στο gameplay. Ο ήχος είναι ακόμα καλύτερος, με τα εφέ των όπλων και εργαλείων να κλέβουν την παράσταση. Ακόμα και το ηχείο του DualShock 4 χρησιμοποιείται για ήχους ξεκλειδωμάτων στο multiplayer. Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι κορυφαίες, τόσο φωνητικά όσο και εκφραστικά και αυτό φαίνεται ειδικά στις CG cutscenes που αγγίζουν το φωτορεαλισμό. Τον πρωταγωνιστή υποδύεται ο Τρόι Μπέικερ που για άλλη μια φορά αποδεικνύει γιατί είναι ίσως ο κορυφαίος voice actor αυτή τη στιγμή. Όσο για τον Κέβιν Σπέισι, η δουλειά του είναι αναμενόμενα καλή, αλλά η παρουσία του δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στο ρόλο του κακού. Δίνεται η εντύπωση ότι επιλέχθηκε κυρίως για λόγους μάρκετινγκ. Το μόνο “θέμα” του ηχητικού τομέα είναι η μουσική, η οποία δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα (μετά το soundtrack του Modern Warfare 2 το χάος).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου