Fist Forged in Shadow Torch review


 
Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε ένα λαγό, δεν μας έρχεται η εικόνα ενός σκληροτράχηλου πολεμιστή, που καταστρέφει εκατοντάδες ρομπότ με μία τεράστια mecha γροθιά, σε μία industrial-dieselpunk πόλη. Όμως, η κινέζικη TiGames, σκέφτηκε και μας δίνει ακριβώς αυτό στο Fist: Forged In Shadow Torch, ένα 2.5D metroidvania όπου όλοι οι χαρακτήρες είναι ανθρωπόμορφα ζώα ή μηχανές.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Torch City, μία sci-fi πόλη η οποία βρίσκεται υπό την κατοχή της Machine Legion. Έξι χρόνια νωρίτερα, όταν έγινε η εισβολή, οι κάτοικοι της πόλης προσπάθησαν να πολεμήσουν τις μηχανές, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Ένας από τους μεγάλους ήρωες της αντίστασης ήταν ο λαγός Rayton, ο οποίος πλέον ζει απομακρυσμένος κι απομονωμένος, με την πίκρα της ήττας να τον βαραίνει. Αλλά όταν ο φίλος του, ο Urso, συλλαμβάνεται από τις κατοχικές δυνάμεις, αποφασίζει να τον ελευθερώσει, χρησιμοποιώντας την τεράστια μηχανική γροθιά του. Μην περιμένετε πολλά από την πλοκή. Υπάρχει μία προσπάθεια να φανεί η ιστορία κάπως ενδιαφέρουσα, αλλά αποτυγχάνει, τόσο λόγω των πολλών κλισέ, όσο και από το γεγονός πως σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες είναι αδιάφοροι, με ελάχιστη προσωπικότητα και καμία ανάπτυξη. Επίσης, δεν βοηθά καθόλου η σκηνοθεσία και το μοντάζ στα cutscenes, με κάποιες αμήχανες μεταβάσεις σε flashback και το παρόν. Τουλάχιστον το voice acting επιδεικνύει λίγο περισσότερο μεράκι, χωρίς βέβαια να ξεφεύγει από το μέτριο επίπεδο.

Όπως προαναφέρθηκε, έχουμε να κάνουμε με metroidvania, οπότε η δράση και η εξερεύνηση έχουν τον πρώτο λόγο. Όσο περισσότερο προχωράτε στα βάθη της Torch City, ανακαλύπτετε νέες ικανότητες για τον Rayton, όπως διπλό άλμα,την δυνατότητα να κάνετε parry στις επιθέσεις των εχθρών και άλλα ενδιαφέροντα skills που σας βοηθούν στην μάχη αλλά και στο πώς κινείστε. Η πόλη είναι τεράστια, με πολλά μυστικά για να βρείτε και φυσικά, πολλά καλούδια, όπως αντικείμενα που σας ανεβάζουν τα HP σας, αλλά και την μπάρα SP, που χρησιμοποιείται για τις special κινήσεις των όπλων σας. Υπάρχει επίσης και η μπάρα EP, η οποία αφορά κάποια αντικείμενα περιορισμένης χρήσης, όπως ο καροτυχυμός (Estus για λαγούς) που πίνετε για να αναπληρώσετε την υγεία σας, και η οποία μπορεί επίσης να αναβαθμιστεί. Μεγάλη βοήθεια στην ανακάλυψη των μυστικών σας δίνει και ο χάρτης, ο οποίος μπορεί να μην είναι τόσο λεπτομερής, αλλά συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα. Αν λάβουμε υπόψιν πως αργότερα ξεκλειδώνετε και σημεία fast travel, σύντομα κινείστε με άνεση μέσα στην πόλη και τα περίχωρα της.

Είναι όμορφη η άτιμη η Torch City!

Στο επίκεντρο της μάχης, βρίσκεται η μηχανική γροθιά του ήρωα. Αρχικά έχετε στην διάθεση σας απλές επιθέσεις, δυνατές επιθέσεις και την δυνατότητα να αρπάζετε τους εχθρούς. Καθώς προχωράτε στο παιχνίδι, κερδίζετε χρήματα και θα βρίσκετε data disks, τα οποία χρησιμοποιείτε στο skill tree, όπου μπορείτε να ξεκλειδώνετε νέες επιθέσεις και ικανότητες. Αργότερα, βρίσκετε και δύο άλλες μορφές της γροθιάς, το αργό drill που είναι ένα τεράστιο τρυπάνι που επιτρέπει πολλαπλά χτυπήματα, και το whip που είναι ένα γρήγορο μαστίγιο. Το καθένα από αυτά, όχι μόνο έχει το δικό του skill tree, αλλά επιτρέπει και την πρόσβαση σε περιοχές όπου δεν μπορούσατε να πάτε νωρίτερα. Η μάχη έχει ωραία αίσθηση, με το κάθε όπλο να έρχεται με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Μπορείτε να έχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα αν τα εναλλάσσετε μεταξύ τους, έτσι ώστε να πετύχετε μεγάλα combos και τεράστια ζημιά στους εχθρούς. Μην ξεγελιέστε όμως, οι εχθροί δεν είναι πάντα εύκολοι και μερικοί από αυτούς χρειάζονται συγκεκριμένη αντιμετώπιση για να ξεμπερδέψετε μαζί τους. Μάλιστα, κάποια από τα boss fights ανεβάζουν αρκετά απότομα την δυσκολία και μάλλον χρειάζεται να κάνετε λίγη εξάσκηση εναντίον τους. Κοινώς, μην περιμένετε έναν ευχάριστο περίπατο, καθώς πέρα από τους εχθρούς, και τα ίδια τα περιβάλλοντα έχουν διάφορα εμπόδια, γρίφους αλλά και αρκετό platforming σε κάποιες περιοχές.

Στο PS4 Pro, όπου έγινε το review, το παιχνίδι υποστηρίζει dynamic 4K με 60fps (ενώ στο PS5 είναι native 4K/60 fps). Μπορεί εύκολα να πει κανείς πως ο πραγματικός πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι η Torch City, της οποίας το art design είναι ένας συνδυασμός Blade Runner και Zootopia, αν η Zootopia είχε dieselpunk, industrial επιρροές. Με την δύναμη της Unreal Engine 4, υπάρχουν κάποιες εντυπωσιακες εντυπωσιακές στιγμές, όπου στο background η πόλη δεσπόζει επιβλητική, λουσμένη στους neon φωτισμούς, αλλά και άλλες όπου βρίσκεστε σε πιο underground περιοχές, με ημισκότεινα σοκάκια και ατμούς να αναδύονται. Επισκέπτεστε επίσης τα απόκρημνα, χιονισμένα βράχια, στα περίχωρα της πόλης, εργαστήρια και εγκαταστάσεις όπου κυριαρχεί το μέταλλο και το μηχανικό στοιχείο και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα μέρη. Γενικά, το παιχνίδι, όσον αφορά τον οπτικό τομέα, έχει αρκετά καλή ποικιλία περιβαλλόντων και διαθέτει όμορφες λεπτομέρειες και animations, που προσδίδουν στην συνολική ατμόσφαιρα. Ένα θέμα, το οποίο ίσως υπάρχει μόνο στην έκδοση PS4, είναι πως αρκετές φορές αργεί λίγο να φορτώσει τα γραφικά assets, κάτι που δεν πιστεύω να συμβαίνει στο PS5. Υπάρχουν βέβαια και κάποια περιστασιακά glitch (για να είμαι ειλικρινής, κανένα από αυτά δεν είναι gamebreaking), όμως απ΄ όσο βλέπω η TiGames ενημερώνεται γι αυτά, οπότε λογικά θα λυθούν με patch.

Εισβολή στην ΔΕΗ, τώρα που ακρίβυνε κιόλας.

Το αρκετά καλό soundtrack συνοδεύει πολύ ωραία τόσο την δράση, όσο και την εξερεύνηση και διαθέτει αρκετή ποικιλία. Η μουσική του παιχνιδιού είναι ταιριαστή με τον κόσμο, και συνήθως κινείται σε ηλεκτρονικούς/rock/ορχηστρικούς ρυθμούς με πινελιές κινέζικων μουσικών οργάνων, ειδικά στις μάχες. Δεν λείπουν όμως και οι ήσυχες στιγμές που συνοδεύονται από μερικά πολύ ατμοσφαιρικές μελωδίες

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου