Stadia: Δεν είναι το "Netflix για games" δηλώνει η Google.

Τα ερωτήματα για τη game streaming υπηρεσία Stadia συνεχίζουν να είναι πολλά και γι' αυτό η Googleπροσπαθεί να αποσαφηνίσει κάποια πράγματα ανά τακτά διαστήματα απαντώντας απευθείας στις ερωτήσεις των χρηστών.
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Andrey Doronichev, εκ των διευθυντών του project, να απαντήσει σε ερωτήσεις χρηστών στο δίκτυο Reddit και να αποκαλύψει αρκετά ενδιαφέροντα, πλην όμως απογοητευτικά στοιχεία για την υπηρεσία.

Stadia Pro

Ξεκινώντας ανέφερε ότι το Stadia δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους χρήστες ως ένα "Netflix για video games" και έπειτα προχώρησε σε λεπτομέρειες για τη συνδρομή Stadia Pro. Αυτός ο τύπος συνδρομής δεν θα σου δίνει πρόσβαση σε έναν κατάλογο δωρεάν παιχνιδιών, αλλά θα υπάρχουν δωρεάν τίτλοι κάθε μήνα όπως έχουμε συνηθίσει από τα PS Plus και Xbox Live Gold.
Οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν streaming σε ανάλυση 4K HDR, ήχο 5.1, αποκλειστικές εκπτώσεις και πρόσβαση σε μόλις ένα δωρεάν παιχνίδι κάθε μήνα που θα παραμένει στον λογαριασμό τους για όσο διατηρούν τη συνδρομή στο Stadia Pro. Σε περίπτωση που διακόψεις τη συνδρομή και αποφασίσεις να την ξαναρχίσεις μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τα δωρεάν παιχνίδια που είχες αποκτήσεις θα βρίσκονται και πάλι στον κατάλογο σου, αλλά όχι αυτά που προσφέρθηκαν δωρεάν όσο "έλειπες".

Free-to-play

Σε ό,τι αφορά τους free-to-play τίτλους, μια κατηγορία παιχνιδιών που έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια (βλ. Fortnite), το Stadia θα τα υποστηρίζει κανονικά και μάλιστα θα έχουν να μας πουν περισσότερα για αυτά μέσα στους επόμενους μήνες. Δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, αν θα έχουν πρόσβαση σε αυτά όσοι συμμετέχουν στη βασική και δωρεάν έκδοση του Stadia (Stadia Base). Είναι σίγουρο, πάντως, ότι οι Stadia Base χρήστες δεν θα έχουν πρόσβαση στα δωρεάν παιχνίδια του Stadia Pro.

Υποστήριξη του Stadia

Ορισμένοι χρήστες του Reddit εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο σε κάποια φάση να ακυρώσει το Stadia η Google, κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν με μεγάλα projects της εταιρείας, όπως για παράδειγμα το Google+. Ο κ. Doronichev ήταν ξεκάθαρος πως η Google είναι "σούπερ αφοσιωμένη" στο Stadia, αλλά ακόμη και αν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα και παρθεί μια τέτοια απόφαση, οι χρήστες θα μπορούν να "τραβήξουν" τα παιχνίδια που έχουν αγοράσει μαζί με τα saves τους μέσω του Google Takeout, έτσι ώστε να τα μεταφέρουν σε άλλη πλατφόρμα gaming.
Μια άλλη ανησυχία αφορά την κατανάλωση δεδομένων, μιας και πολλοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών προσφέρουν πολύ ακριβά προγράμματα data και οι χρήστς θα ήθελαν να έχουν έναν απόλυτα ξεκάθαρο έλεγχο για τα δεδομένα που καταναλώνουν στο Stadia. Η απάντηση του Doronichev ήταν ίδια με αυτήν που έδωσε και ο Phil Harrison, επικεφαλής του project, πριν από μερικές ημέρες, δηλαδή ότι η Google θα εναρμονιστεί πλήρως με τις νέες ανάγκες των χρηστών. Η εφαρμογή του Stadia θα περιλαμβάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις για να βάζεις όρια στην κατανάλωση δεδομένων, αν και υπάρχει η περίπτωση να μην προσφέρεται αυτή η επιλογή από την αρχή.

Λεπτομέρειες για την πρεμιέρα

Η αρχή του Stadia θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο για όσους αγοράσουν το πρόγραμμα των founders και θα προσφέρονται οι βασικές λειτουργίες, όπως η δυνατότητα να παίζεις σε διάφορες οθόνες, να μην περιμένεις για downloads και patches, πρόσβαση σε social και φυσικά το κατάστημα παιχνιδιών. Δύσκολα θα δούμε από την αρχή την επικοινωνία με τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant.
Στο κομμάτι των social λειτουργιών, θα υπάρχουν τα βασικά, όπως λίστα με φίλους και ομαδικές φωνητικές συνομιλίες, ενώ αργότερα θα δούμε τα achievements. Για τις οικογένειες θα δούμε σίγουρα κέντρο ελέγχου στην πρεμιέρα (parental controls) και αργότερα θα υπάρχει η δυνατότητα "family sharing" για τα παιχνίδια.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι founders θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το username της αρεσκείας τους κατά προτεραιότητα.

Μελλοντικές λειτουργίες και υποστήριξη συσκευών

Ένας άλλος χρήστης του Reddit ρώτησε σχετικά με την υποστήριξη οθονών ultra wide και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι στην αρχή θα υποστηρίζονται μόνο οι κλασικές αναλύσεις, αλλά στην πορεία θα καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες.
Σε ό,τι αφορά τις συσκευές, σκοπός τους είναι να τρέχει το Stadia σε όλες τις συσκευές Android και iOS. Αυτό θα συμβεί...σταδιακά και ειδικά για τις συσκευές iOS ίσως καθυστερήσουν λίγο εξαιτίας της εξάρτησης του Stadia από την τεχνολογία του Chrome.
Δύο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις αφορούσαν πιθανή συνεργασία του Stadia με την πλατφόρμα Steam της Valve, αλλά και την υποστήριξη mods για τα παιχνίδια του Stadia. Αμφότερες σαν ιδέες ακούγονται λίγο τραβηγμένες, αλλά ο Doronichev δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο. Σίγουρα, πάντως, συνεργάζονται με τους developers για να φέρουν μελλοντικά υποστήριξη για τα mods.
Και κάτι για το τηλεχειριστήριο. Η υποστήριξη του Bluetooth Audio θα έρθει λίγο καιρό μετά την πρεμιέρα της υπηρεσίας, άρα το περιμένουμε στις αρχές του 2020.

Το επόμενο Stadia Connect

Ολοκληρώνοντας το AMA στο Reddit, ο Doronichev επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα έχουμε ένα νέο Stadia Connectαπό τη Google, δηλαδή αυτές τις σύντομες ενημερώσεις σε μορφή παρουσίασης όπου αποκαλύπτονται λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας, τα παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο αφορά την υπηρεσία Stadia. Θεωρούμε αρκετά πιθανό το σενάριο αυτό να συμβεί μέσα στον Αύγουστο με αφορμή και την έκθεση Gamescom 2019.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου