Life is Strange: Before the Storm Review

Μετά την πρώτη γεύση που πήραμε από το Life is Strange: Before the Storm, ήρθε η ώρα για την τελική κριτική του prequel του πολυαγαπημένου Life is Strange. Το παιχνίδι αφήνει στην άκρη τη Max Caufield, με την υπερφυσική ικανότητά της να γυρίζει το χρόνο πίσω και επικεντρώνεται στην επαναστάτρια κολλητή της, Chloe Price. Το Before the Storm είναι μια διαδραστική ιστορία αγάπης, ενηλικίωσης, απώλειας αγαπημένων προσώπων και επιλογής μεταξύ επώδυνης αλήθειας και βολικού ψέματος. 
Ακολουθείτε την ιστορία της ατίθασης έφηβης Chloe Price, ξεκινώντας τρία χρόνια πριν από τα γεγονότα του πρώτου Life is Strange. Παλεύοντας με όλα όσα έρχονται στην εφηβεία και προσπαθώντας να αποδεχθεί όχι μόνο τον ξαφνικό χαμό του πατέρα της αλλά και τον καινούριο άντρα που έχει μπει στην ζωή της μητέρας της, η Chloe βρίσκει παρηγοριά στην αγκαλιά της αριστούχας συμμαθήτριάς της, Rachel Amber. Όταν η Chloe αποβάλεται από το σχολείο, οι δυο τους βάζουν στόχο να φύγουν μακριά από την μικρή πόλη Arcadia Bay και να μη κοιτάξουν ποτέ ξανά πίσω. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω τους τρέχουν πιο γρήγορα από τις επιθυμίες τους. 
Γιατί η Chloe είναι τόσο θυμωμένη με όλους και με όλα; Τί είναι αυτό που φοβάται περισσότερο στη ζωή της; Γιατί η Rachel λατρεύει τόσο πολύ τα αστέρια του ουρανού; Ποιο μυστικό κρύβει η φαινομενικά τέλεια οικογένειά της; Μέσα από τα τρία επεισόδια του Before the Storm, με διάρκεια περίπου τρεις ώρες το καθένα, μαθαίνετε πολλά για τις προσωπικότητες των δύο κοριτσιών. Η χημεία μεταξύ των Rachel και Chloe μπορεί να μην είναι τόσο επιτυχημένη όσο εκείνη μεταξύ των Max και Chloe, όμως είναι αρκετά καλή ώστε να περάσει τα επιθυμητά μηνύματα. Επίσης, το γεγονός ότι δύο τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες συνάπτουν μια δυνατή σχέση αγάπης μέσα σε μόλις λίγες μέρες, είναι ένα μικρό πλήγμα στην αξιοπιστία της ιστορίας, που κατά τα άλλα είναι αρκετά ρεαλιστική. Με τη Max να μη συμμετέχει στην ιστορία, η έλλειψη του υπερφυσικού στοιχείου φέρνει τα πράγματα πιο κοντά στην... γη, κάνοντάς τα όλα πιο ρεαλιστικά, όμως στερεί από το παιχνίδι εκείνη την μαγεία που έκανε το πρώτο Life is Strange αξιομνημόνευτο. Από τη στιγμή που ουσιαστικά δεν υπάρχει σασπένς, αφού γνωρίζετε εκ των προτέρων την εξέλιξη τόσο της σχέσης όσο και της ζωής των δύο κοριτσιών, το σενάριο χρειαζόταν κάτι παραπάνω από μια απλή εξιστόρηση γεγονότων για να γίνει ξεχωριστό. 
Το πρώτο επεισόδιο επικεντρώνεται στο χτίσιμο της σχέσης των δύο κοριτσιών, ενώ το δεύτερο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θέλουν να φύγουν από την Arcadia Bay προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Το τρίτο και τελευταίο επεισόδιο ξεκινάει με μια μεγάλη έκπληξη, θέτοντας την Chloe στο παρασκήνιο για ένα μεγάλο διάστημα. Στην προσπάθειά της να ενώσει όλες τις κουκίδες της ιστορίας, η δημιουργός Deck Nine Games συνδέει όλα όσα συνέβησαν στα δύο πρώτα επεισόδια λίγο πιο βιαστικά από όσο θα έπρεπε, φέρνοντάς ένα φινάλε που λίγο-πολύ αναμένεται από το πρώτο λεπτό του παιχνιδιού. Ο απλός χειρισμός τρίτου προσώπου επιστρέφει από τον προηγούμενο τίτλο, όπως και η περιορισμένη διαδραστικότητα με το περιβάλλον. Η ευαισθησία της κάμερας είναι αυξημένη σε σχέση με πριν κι έτσι πρέπει να κάνετε προσεκτικές κινήσεις ώστε να μην χάσετε όλα τα διαθέσιμα hotspots, που στην πλειοψηφία τους αφορούν αντικείμενα προς εξέταση ή άρθρα. Πολλά μέρη της ιστορίας “μιλούν” μέσα από το περιβάλλον, γι αυτό η εξερεύνηση κάθε αντικειμένου πραγματικά αξίζει το χρόνο. 
Το ψαχούλεμα συρταριών και λάπτοπ σε ξεκλείδωτα δωμάτια της εστίας του Blackwell σας ανταμείβει με πληροφορίες όπως πχ ποιος είναι κρυφά ερωτευμένος με την Chloe και ποιος έχει οικογενειακά προβλήματα, ενώ μια ματιά στα ντουλάπια του σπιτιού όπου είσαστε φιλοξενούμενος μαρτυρά πολλά για την εν λόγω οικογένεια. Οι γρίφοι απουσιάζουν, με τα πιο πολύπλοκα μέρη να έχουν να κάνουν με το πώς θα απομακρύνετε ένα σπουργίτι από έναν ψεκαστήρα, ώστε να τον χαλάσετε με ένα κλικ ή να επισκευάσετε τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Όλα γίνονται με λίγα κλικ και ελάχιστη σκέψη, σχεδόν σαν διάλειμμα μεταξύ των διαλόγων. Κάποια στιγμή παίζετε μερικούς γύρους ενός κλασικού παιχνιδιού ρόλων (DnD), όπου επιλέγετε ανάμεσα σε δύο κινήσεις. Αυτή η ψευδο-DnD εμπειρία είναι ευπρόσδεκτη και διαφορετική, όμως όταν εμφανίζεται για δεύτερη φορά λίγο πριν το φινάλε, τότε απλά δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει μόνο και μόνο για να γεμίσει το χρόνο του παιχνιδιού. Άλλοι τομείς του gameplay είναι η δυνατότητα αλλαγής ρούχων της Chloe, περίπου μία φορά ανά επεισόδιο και το γκράφιτι σε διάφορα σημεία στο περιβάλλον. Τέλος, η Chloe λαμβάνει ένα σωρό SMS από φίλους, γνωστούς, οικογένεια και άλλους, που ενώ αρχικά είναι μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σχέση που έχουν όλοι με την ηρωίδα, φτάνει στο σημείο να γίνεται τόσο συχνά που περισσότερο αποσπάει την προσοχή σας παρά παρέχει ουσιώδεις πληροφορίες. Οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι και αντίστοιχοι αυτών που θα έκαναν μέσοι έφηβοι της εποχής μας, αν και δεν λείπουν οι στιγμές όπου οι χαρακτήρες ξεπερνούν τον εαυτό τους σε ψυχραιμία και ωριμότητα. 
Οι επιλογές των διαλόγων, δηλαδή το κύριο σκέλος του gameplay, επηρεάζουν πολλές λεπτομέρειες, όπως την διακόσμηση του αυτοκινήτου σας και το αν κάποιος θα σας συμπαθήσει αμέσως ή με δυσκολία, όμως εξακολουθούν να μην επηρεάζουν το φινάλε της ιστορίας. Τις περισσότερες φορές καταλήγετε στο ίδιο ακριβώς σημείο ανεξάρτητα από την επιλογή σας. Μπορείτε να προειδοποιήσετε κάποιον ότι κινδυνεύει είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο, όμως η συνέχεια δεν επηρεάζεται από τον τρόπο που θα το κάνετε. Το backtalk challenge είναι μια νέα προσθήκη. Λογομαχείτε με άλλους χαρακτήρες, είτε προσβάλοντάς τους, είτε θέτοντάς τους επιχειρήματα στα οποία δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν. Με αυτόν τον τρόπο ξεφορτώνεστε ανεπιθύμητους σεκιουριτάδες και πείθετε πορτιέρηδες να σας αφήσουν να μπείτε σε απαγορευμένες περιοχές. Το backtalk challenge είναι αρκετά καλοδουλεμένο και απαιτεί την πλήρη προσοχή σας κατά τη διάρκεια των εκάστοτε διαλόγων, όμως δεν εμφανίζεται πολύ συχνά, ενώ ένα λάθος σας στοιχίζει ολόκληρο το challenge, στερώντας σας μια δεύτερη ευκαιρία να μάθετε κάτι καινούριο.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου