Observer Review γιατί αξίζει

Τα δημιουργήματα του κυβερνοπάνκ κινήματος ανέκαθεν εξήπταν την φαντασία μας. Από τον πολυβραβευμένο Νευρομάντη του συγγραφέα Willian Gibson, έως το καλτ κινηματογραφικό αριστούργημα Blade Runner ή ακόμη σαν Adam Jensen μέσω της εμβληματικής σειράς Deus Ex, δηλώνουμε πάντα πρόθυμοι να παρασυρθούμε σε σκοτεινούς και σκληροτράχηλους υποκόσμους, οι οποίοι λυμαίνονται από την ανηθικότητα του παράνομου εμπόριου, των συμμοριών και των ναρκωτικών. Να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα μέλλον δυστοπικό όπου η πολιτική διαφθορά ακμάζει, στο οποίο όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται, τόσο τα κοινωνικά χάσματα αμβλύνονται. Εκεί που η εξέλιξη παύει να λειτουργεί σαν εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών και μετουσιώνεται σε μοχλό χειραγώγησης στα χέρια απρόσωπων πολυεθνικών εταιριών που ασκούν τεράστια επιρροή στην παρηκμασμένη πλέον ανθρωπότητα.
Το Observer σας μεταφέρει σε μια τεχνολογικά εξελιγμένη εκδοχή της Κρακoβίας εν έτει 2084. Τα chip ενίσχυσης των ανθρώπινων δυνατοτήτων επικράτησαν στις τελευταίες δεκαετίες, για όσους ήταν διατεθειμένοι φυσικά να καταβάλουν το αρκετά υψηλό οικονομικό τίμημα για την απόκτηση τους. Μέσω αυτών ο ανθρώπινος πολιτισμός κατάφερε να φτάσει στο απόγειο του. Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την έλευση του Nanophage. Ο ψηφιακός λοιμός σάρωσε τον πλανήτη, σκοτώνοντας μιλιούνια τεχνολογικά ενισχυμένων ψυχών. Το κόστος για την επέμβαση στο νου και το σώμα των ανθρώπων αποδείχτηκε βαρύ. Ως επακόλουθο της κρίσης, σύντομα ήρθε ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος για να αποδεκατίσει τα δύο στρατόπεδα της ανατολής και της δύσης. Μοναδικός νικητής αναδείχτηκε ο τεχνολογικός κολοσσός της Chiron. Η εταιρία άδραξε την ευκαιρία για να σφυρηλατήσει και να εγκαθιδρύσει πραξικοπηματικά την κυβέρνηση της Πέμπτης Πολωνικής Δημοκρατίας. Η ανθρωπότητα δεν δύναται πλέον να εναντιωθεί στην γιγάντια αυτοκρατορία αίματος και στάχτης, αλλά συνεχίζει να υπομένει. Αναμενόμενα, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, όσο οι φτωχοί σαπίζουν σε ετοιμόρροπες τρώγλες ψάχνοντας απεγνωσμένα τρόπους για να αποδράσουν από την θλιβερή πραγματικότητα.
Μέσα σε αυτό το καθημαγμένο σύμπαν αναλαμβάνετε τον ρόλο του Daniel Lazarski, ενός neural detective ή αλλιώς observer, που μπορεί να μπαίνει στο μυαλό υπόπτων για να συλλέγει στοιχεία. Στα μάτια των πολιτών είστε ένα εταιρικό εργαλείο καταδυνάστευσης. Ένα σιχαμερό παράσιτο που έρπεται στα όνειρα τους και τρέφεται από τις φοβίες τους, ώστε να κυριέψετε την ύπαρξη τους με σκοπό να ανασύρετε στην επιφάνεια οτιδήποτε κρύβεται στις σκοτεινές γωνίες του νου και να συγκεντρώσετε πληροφορίες.
Τα περιβάλλοντα ακτινοβολούν ένα σαγηνευτικό φως από πολύχρωμες λάμπες neon.
Μια συνηθισμένη, όπως κάθε άλλη, βραδιά βρίσκετε τον εαυτό σας στο εταιρικό σας αυτοκίνητο να έχει αποκοιμηθεί υπό τον χαλαρωτικό ήχο της νυχτερινής βροχής. Η φωνή μιας συναδέλφου σας αφυπνίζει για να σας ενημερώσει για μια, αδιευκρίνιστων λοιπών στοιχείων, έκρηξη στην πόλη, η οποία επεκτάθηκε σε ένα ολόκληρο τετράγωνο. Πριν όμως ολοκληρώσει την περιγραφή της, μια αλλόκοτη αλλά ταυτόχρονα γνώριμη αντρική φωνή παρεισφρέει στην συχνότητα. Είναι ο γιος σας Adam ή τουλάχιστον ό,τι απέμεινε από εκείνον. Οι σχέσεις σας μετά τον θάνατο της μητέρας του έχουν διαταραχθεί με αποτέλεσμα να έχει αποκόψει κάθε επαφή με εσάς τα τελευταία χρόνια. Μέσα από την σύντομη επικοινωνία σας μαθαίνετε ότι δουλεύει για ένα μυστηριώδες project ικανό να ωθήσει την ανθρωπότητα στο επόμενο επίπεδο εξέλιξης. Η σύνδεση χάνεται, όμως καταφέρνετε να βρείτε τις συντεταγμένες της τοποθεσίας του. Καθώς κατευθύνεστε από τα εναπομείναντα ίχνη του Adam, μεταφέρεστε στο συγκρότημα κατοικιών της συνοικίας Stacks, όπου επιβιώνουν πολίτες της γ΄ κατηγορίας, συναντώντας το ένα στυγερό έγκλημα μετά το άλλο.
Όπως ήδη πιθανότατα υποθέτετε, το σύμπαν που έχει δημιουργήσει η Bloober Team είναι πλούσιο, φιλόδοξο και θέτει γερά θεμέλια για την εξέλιξη μιας νέας, πολλά υποσχόμενης, σειράς. Μέσα από τη σταδιακή αποκάλυψη του εγχειρήματος του Adam αντιλαμβάνεστε, φτάνοντας σε οποιοδήποτε από τα δύο εναλλακτικά τέλη, πως συχνά ακόμη και οι καλύτερες προθέσεις δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μια ολέθρια κατάληξη. Επιπρόσθετα, το Observer εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν όταν η γνώση δεν συμβαδίζει με τους στοιχειώδεις κανόνες της ηθικής, τα οποία δεν αποκλείεται να βρούμε μπροστά μας στα χρόνια που έπονται. Όταν το κουτί της Πανδώρας ανοίξει, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κλείσει, οπότε οφείλουμε να χειριστούμε το δίκοπο μαχαίρι της τεχνολογίας με σύνεση στο μέλλον.
Το Observer στον πυρήνα του είναι ένα αφηγηματικό παιχνίδι. Αν και υπάρχουν αρκετές στιγμές όπου φλερτάρει με τον όρο του walking simulator, τελικά καταφέρνει να διανθίσει το gameplay του με μηχανισμούς που ενισχύουν την απορρόφηση σας στον κόσμο του. Το βασικό χαρακτηριστικό που προσελκύει το ενδιαφέρον δεν είναι άλλο από την παραβίαση των εγκεφάλων των υποκειμένων μέσω ενός εμφυτεύματος που διαθέτει ο ήρωας, με την ονομασία dream eater. Μέσα στις αναμνήσεις των ανθρώπων έρχεστε αντιμέτωποι με σουρεαλιστικές σκηνές που αποπνέουν ένα είδος ψυχολογικού τρόμου, ελαφρώς διαφοροποιημένου από αυτόν που έχουμε συνηθίσει να συναντάμε σε παιχνίδια του είδους. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους αυτά τα παιχνίδια είναι σχεδιασμένα με γνώμονα την επιβίωση. Κάποιος ή κάτι προσπαθεί να σας σκοτώσει και καλείστε να επιζήσετε χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε όπλο είναι διαθέσιμο, από απλά μαχαίρια έως αντιαρματικά ρουκετοβόλα. Στο Observer το gameplay και η ιστορία περιστρέφονται γύρω από το θέμα της παροιμιώδους μάχης ανάμεσα στον άνθρωπο και τις μηχανές που ο ίδιος δημιούργησε.
Σουρεαλιστική ατμόσφαιρα τρόμου.
Σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι να ταράξει, μέσα από επιφανειακά jump scares, αλλά να ενεργοποιήσει τις κρυμμένες φοβίες που φωλιάζουν στην ανθρώπινη ψυχή και να οδηγήσει στην απελευθέρωση μέσω της αριστοτελικής κάθαρσης. Το Observer σας εξαναγκάζει να έρθετε αντιμέτωποι με αυτές τις φοβίες, ώστε να σας βοηθήσει, κοιτάζοντας τες κατάματα, να τις ξορκίσετε. Έχοντας την δυνατότητα να κάνετε τις επιλογές σας στον κόσμο του, αλληλεπιδράτε με τον τρόμο με έναν βιωματικό τρόπο, που λειτουργεί πιο άμεσα σε σχέση με τη θέαση μιας κινηματογραφικής ταινίας. Εισβάλλετε στις αναμνήσεις τοξικομανών, ώστε να έρθετε σε επαφή με σκηνές που αναπαριστούν τα σίδερα της πνευματικής φυλακής που οι ίδιοι δημιούργησαν για τον εαυτό τους. Τα δεσμά της εξάρτησης που αναστέλλουν την προσωπική τους εξέλιξη.
Στο παιχνίδι ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι αν αυτό που βλέπετε υφίσταται στον πραγματικό ή τον εσωτερικό κόσμο του χαρακτήρα σας. Η δεκτικότητα του οργανισμού σας στα εμφυτεύματα είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σε καταστάσεις έντονου stress ακουστικά και οπτικά παράσιτα που μειώνονται με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία αποκτάτε μέσω της εξερεύνησης. Επιπρόσθετα, έχετε να αντιμετωπίσετε τη Chiron που συχνά αλλοιώνει την αντίληψη σας σε μια προσπάθεια να σας χειραγωγήσει διαμέσου του dream eater, ώστε να αναχαιτίσει την αποστολή σας. Έτσι, συχνά έρχεστε αντιμέτωποι με ένα θηριώδες augmented φρικιό, το οποίο σύντομα αντιλαμβάνεστε πως έχει γεννηθεί από τις τύψεις σας σχετικά με γεγονότα του παρελθόντος. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλείστε να φτάσετε απαρατήρητοι στον στόχο σας, αποφεύγοντας να βρεθείτε εντός του κώνου όρασης του τέρατος, καθώς μία μόλις επίθεση του αρκεί για να σας στείλει στο προηγούμενο checkpoint. Συχνά οι δύο διαστάσεις συγκρούονται μεταξύ τους και έτσι ενώ βλέπετε τον εαυτό σας σε ένα αχανές δάσος, παράλληλα στο περιβάλλον σκιαγραφείται το δωμάτιο που υφίσταται το φυσικό σας σώμα. Έτσι, αλληλεπιδρώντας με πραγματικά αντικείμενα, όπως συρτάρια, αντιστέκεστε και διαλύετε τις παραισθήσεις.

Εξερευνώντας το δαιδάλωδες συγκρότημα κατοικιών, μπορείτε να συνομιλείτε μέσω των θυροτηλέφωνων με τους ενοίκους μαθαίνοντας πληροφορίες που εμπλουτίζουν το lore του παιχνιδιού. Στην γειτονιά Stacks ο ρυθμός της ζωής συνεχίζει να κυλά, παρά τις αντίξοες συνθήκες επιβίωσης. Ορισμένοι κάτοικοι εξακολουθούν να θρηνούν τα αγαπημένα πρόσωπα που έχασαν από το Nanophage. Άλλοι, συνειδητοποιώντας το επάγγελμα σας, αρνούνται τρομοκρατημένοι την οποιαδήποτε επικοινωνία. Κάποιοι τυχαίνει να έχουν γίνει άθελα τους μάρτυρες κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Οι επιλογές διαλόγων σάς παρέχουν την δυνατότητα να διαλέγετε τη σειρά των ερωτήσεων κατά την διάρκεια μιας ανάκρισης. Αν θέλετε, εκμεταλλεύεστε την επαγγελματική σας ιδιότητα, ώστε να εκμαιεύσετε ευκολότερα πληροφορίες, όμως ρισκάρετε να εκνευρίσετε ή να τρομάξετε τον μάρτυρα, με αποτέλεσμα να έρθετε σε ρήξη μαζί του και η συνομιλία να διακοπεί απότομα. Μπαίνοντας σε ένα διαμέρισμα βλέπετε υπολογιστές που εμπεριέχουν από ενδιαφέροντα mails με κείμενα που σχετίζονται με τους ένοικους, μέχρι arcade videogames που μπορείτε να παίζετε σε πραγματικό χρόνο. Ακόμη και η μορφή του HUD που ενημερώνει για την κατάσταση της υγείας σας, τα διαθέσιμα χάπια και τον αριθμό των κεντρικών ή παράπλευρων αποστολών, εμφανίζεται ως ολόγραμμα μέσω των εμφυτευμάτων σας, ώστε να έχει νόημα στον κόσμο του παιχνιδιού και να ενισχύει την απορρόφηση σας σε αυτόν.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου