F1 2017 Review για τους φίλους της ταχύτητας

Με το φετινό πρωτάθλημα Formula 1 να είναι το πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών, η όρεξη για παιχνίδι F1 επίσης είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι η σειρά F1 της Codemasters αποτελεί σταθερή αξία, με κάθε νέο παιχνίδι να είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Αυτό ισχύει και για το F1 2017, το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία racers της χρονιάς.
Όπως σε κάθε παιχνίδι F1, έτσι και στο F1 2017 το “ζουμί” είναι το career mode. Φτιάχνετε τον οδηγό σας (για πρώτη φορά μπορείτε να είστε και γυναίκα) και στη συνέχεια επιλέγετε όποια ομάδα θέλετε. Όσο καλύτερη είναι η ομάδα τόσο πιο απαιτητικοί είναι οι στόχοι σας, πχ αν επιλέξετε Mercedes πρέπει να πάρετε το πρωτάθλημα. Προσωπικά βρίσκω πολύ πιο απολαυστική πρόκληση την επιλογή κάποιας μικρομεσαίας ομάδας και την εξέλιξή της σε κορυφαία. Όσο καλύτερα τα πάτε, όχι μόνο στους αγώνες, αλλά και στα ελεύθερα και χρονομετρημένα δοκιμαστικά, τόσους περισσότερους πόντους αναβάθμισης κερδίζετε. Με αυτούς ξεκλειδώνετε διάφορες αναβαθμίσεις για το μονοθέσιό σας, μέσω ενός εκπληκτικού skill tree που θυμίζει... RPG. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές, από τον κινητήρα μέχρι το σασί και την αεροδυναμική και πρέπει να σκέφτεστε στρατηγικά, έχοντας υπόψη όχι μόνο ποιες αναβαθμίσεις είναι καλύτερες, αλλά και πόσους πόντους κοστίζουν και σε πόσο καιρό θα είναι έτοιμες. Μάλιστα κάποιες φορές οι αναβαθμίσεις που έχετε κανονίσει αποτυγχάνουν στο εργοστάσιο και καθυστερούν να υλοποιηθούν. Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέχετε είναι η φθορά της μηχανής και του κιβωτίου ταχυτήτων. Όπως και στην πραγματικότητα, όταν φθαρούν πολύ πρέπει να τα αλλάζετε κατά την διάρκεια της σεζόν.
Το εξαιρετικά challenges στα ελεύθερα δοκιμαστικά επιστρέφουν με ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία. Καλείστε λοιπόν να εκπληρώνετε προγράμματα εκμάθησης της πίστας, οικονομίας στα καύσιμα, προσομοίωσης αγώνα κλπ, αλλά και μικρότερους στόχους όπως πχ να κάνετε έναν καθαρό γύρο, για να κερδίζετε πόντους αναβάθμισης. Στη συνέχεια πρέπει να εκπληρώνετε τους στόχους της ομάδας στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά και βέβαια στον αγώνα. Όταν έρθει η ώρα του αγώνα, μπορείτε να κάνετε τον γύρο σχηματισμού, καθώς και χειροκίνητη εκκίνηση για ακόμα μεγαλύτερο ρεαλισμό. Παράλληλα σας απασχολεί και η αντιπαλότητα με τον ομόσταυλό σας κατά την διάρκεια της σεζόν, με στόχο να γίνετε εσείς ο πρώτος οδηγός της ομάδας, απολαμβάνοντας σχετικά οφέλη. Σημαντική προσθήκη στο career είναι και τα διάφορα ειδικά events με παλαιότερα μονοθέσια F1, η εκπλήρωση των οποίων σας ανταμείβει με διάφορους τρόπους, όπως πχ να υλοποιούνται πιο γρήγορα οι αναβαθμίσεις.
H δράση του παιχνιδιού είναι άκρως... τηλεοπτική.
Το F1 2017 παίζεται όπως οι προκάτοχοί του, χωρίς ιδιαίτερες διαφορές, παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των φετινών μονοθεσίων. Ο χειρισμός κυμαίνεται στα υψηλά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Codemasters και εξαρτάται από παράγοντες όπως οι ρυθμίσεις του αυτοκινήτου, η φθορά των ελαστικών, οι ζημιές και ο καιρός. Τα περισσότερα από 10 κλασικά μονοθέσια από τις δεκαετίες του '80, του '90 και του 2000 που περιλαμβάνει το παιχνίδι έχουν διαφορετικό χειρισμό και είναι εξίσου απολαυστικά στην οδήγηση. Όπως πάντα, υπάρχουν πολλές επιλογές και βοήθειες για να φέρετε τον χειρισμό στα μέτρα σας. Το ίδιο ισχύει και για την δυσκολία του παιχνιδιού, με τη νοημοσύνη των αντίπαλων οδηγών καλύτερη από ποτέ (αν και όχι τέλεια), γεγονός που σας επιτρέπει να δίνετε ομηρικές μάχες στην πίστα, χωρίς να ανησυχείτε για το αν κάποιος θα σας χτυπήσει από το πουθενά. Οι αντίπαλοι οδηγοί επίσης μάχονται μεταξύ τους, μπλοκάρουν τους τροχούς όταν βρίσκονται υπό πίεση, αλλάζουν γραμμή κλπ. Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα νοημοσύνης του παιχνιδιού αφορά τους μηχανικούς σας, οι οποίοι συχνά αργούν εξοργιστικά να σας αφήσουν να φύγετε από τα πιτ όταν έχει κίνηση, δηλαδή περιμένουν να τελειώσουν τα πιτ στοπ των άλλων οδηγών που είναι κοντά πίσω σας και μετά σας αφήνουν, καταστρέφοντας τον αγώνα σας. Για δύσκολες καταστάσεις υπάρχει το κλασικό rewind (που όπως γνωρίζετε απεχθάνομαι), αλλά και δυνατότητα να κάνετε save ανά πάσα στιγμή.
Σημαντικό ρόλο στον αγώνα παίζει βέβαια η στρατηγική με τα διάφορα είδη ελαστικών. Μπορείτε να φτιάχνετε την δική σας στρατηγική ή να χρησιμοποιείτε την έτοιμη στρατηγική που προτείνει η ομάδα. Υποτίθεται είναι σημαντικό να προσέχετε τα ελαστικά σας, αν και προσωπικά οδηγώντας συνέχεια στο φουλ (βέβαια χρησιμοποιούσα και λίγο traction control) δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερο πρόβλημα. Σημαντική είναι και η ποσότητα καυσίμων που κουβαλάτε, καθώς μπορείτε να ανεβοκατεβάζετε την λειτουργία της μηχανής ανάλογα με τις ανάγκες σας κατά την διάρκεια του αγώνα. Το απλό και εύχρηστο σύστημα ρυθμίσεων του μονοθεσίου επιστρέφει από τα προηγούμενα παιχνίδια, ενώ μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές, πχ στην μπροστινή αεροτομή και κατά την διάρκεια του αγώνα. Στρατηγική χρειάζεται και στις μάχες σας με τους άλλους οδηγούς, καθώς πρέπει να έχετε υπόψη την απόλυτα ρεαλιστική δυναμικότητα των ομάδων. Για παράδειγμα, τα μονοθέσια με κινητήρα Mercedes είναι ταχύτατα στις ευθείες, οπότε πρέπει να αλλάζετε γραμμή για να αμυνθείτε. Φυσικά, ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα και να προκαλέσει αυτοκίνητο ασφαλείας, αλλάζοντας τα δεδομένα στην κατάταξη και τη στρατηγική. Ως συνήθως, σε κάποιους αγώνες βρέχει και τότε, πέρα από τον πιο δύσκολο χειρισμό, πρέπει να έχετε το νου σας και στο αν ταιριάζουν καλύτερα τα ενδιάμεσα ή τα βρόχινα ελαστικά.
H προσοχή στη λεπτομέρεια εντυπωσιάζει.
Ένα από τα μεγάλα ατού του F1 2017 σε σχέση με τους προκατόχους του είναι ότι προσφέρει πολλά άλλα πράγματα να κάνετε πέρα από το career. Υπάρχουν τα κλασικά grand prix και time trial, ενώ νέα προσθήκη είναι το championships όπου μπορείτε να παίζετε πάρα πολλά πρωταθλήματα διαφόρων ειδών, όπως πχ πρωτάθλημα που περιλαμβάνει μόνο τις πίστες δρόμου. Υπάρχει επίσης το event, όπου καλείστε να εκπληρώσετε διάφορα ειδικά σενάρια με συγκεκριμένους στόχους, βασισμένα σε πρόσφατους αγώνες του φετινού πρωταθλήματος Formula 1 - πχ ως Raikonen να κερδίσετε θέσεις στους 10 τελευταίους γύρους της Monza. Τα σενάρια αυτά είναι προσωρινά και αλλάζουν συχνά, οπότε έχετε κίνητρο να ασχολείστε συνεχώς. Τέλος, το multiplayer δίνει δυναμικό παρών, με υποστήριξη 20 παικτών και δυνατότητα να κάνετε ακόμα και ελεύθερα και χρονομετρημένα δοκιμαστικά πριν τον αγώνα. To multiplayer δουλεύει καλά, τόσο ως προς το matchmaking, όσο και ως προς τους αγώνες. Δυστυχώς βλέπω να μην έχει και πολύ κόσμο.
Τεχνικά το F1 2017 ικανοποιεί, αν και όχι απόλυτα. Στο PS4 Pro το παιχνίδι πιάνει 4K (μέσω checkerboard reconstruction, όχι native) και τρέχει στα 60fps. Τo frame rate παραμένει σταθερό και η αίσθηση ταχύτητας είναι εξαιρετική, αλλά υπάρχει καραμπινάτο screen tearing. Τα μονοθέσια και τα περιβάλλοντα των 20 πιστών είναι ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένα. Το μοντέλο ζημιών είναι το γνωστό, με αεροτομές και τροχούς να σπάνε, αλλά όχι κάτι περισσότερο. Κάποιες φορές μετά από συγκρούσεις μένουν θραύσματα στην πίστα, τα οποία μάλιστα μπορούν να τρυπήσουν το λάστιχό σας.Υπάρχουν ωραία εφέ όπως σπίθες που βγαίνουν όταν το κάτω μέρος των αυτοκινήτων έρχεται σε επαφή με την άσφαλτο. Όσο για τις πίστες, είναι γεμάτες με λεπτομέρειες όπως οι υπεύθυνοι της πίστας που παρακολουθούν για τυχόν περιστατικά, οι αρχηγοί των ομάδων στις θέσεις τους απέναντι από τα πιτ, μηχανικοί, εικονολήπτες και κοπελιές γύρω από τα μονοθέσια πριν την εκκίνηση και βέβαια θεατές, οθόνες, κάμερες κλπ. Τα πιτ στοπ όπως πάντα είναι πλήρως animated. Υπάρχουν επίσης ωραία τηλεοπτικά πλάνα από τα πιτ, με τους οδηγούς να συζητάνε με τους μηχανικούς πριν τον αγώνα, αν και κάποια επαναλαμβάνονται από το F1 2016. Κάτι ακόμα που επαναλαμβάνεται είναι τα μέτρια πρόσωπα των οδηγών, τα οποία μπορούσαν και έπρεπε να είναι καλύτερα. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι φάτσες των αρχηγών των ομάδων όπως ο Newey και ο Arrivabene δείχνουν καλύτερες από των οδηγών.
Ferrari εναντίον McLaren σε μια μάχη από τα παλιά.

Ο ηχητικός τομέας κυμαίνεται σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο. Κάθε ένας από τους τέσσερις υπάρχοντες κινητήρες -Mercedes, Ferrari, Renault, Honda- έχει τον δικό του χαρακτηριστικό, ρεαλιστικό ήχο. Το ηχητικό σύνολο συμπληρώνεται από στοιχεία όπως οι φωνές των θεατών όταν περνάτε κοντά από τις κερκίδες. O μηχανικός σας μιλάει συνεχώς κατά την διάρκεια του αγώνα, δίνοντάς σας πληροφορίες για πολλά και διάφορα θέματα, προτείνοντας πιθανή διαφορετική στρατηγική, συστήνοντας τί να κάνετε όταν βγαίνει αυτοκίνητο ασφαλείας κλπ. Αν δεν θέλετε να σας μιλάει συχνά, μπορείτε να του πείτε να το... βουλώσει. Όπως σε κάθε racer του PS4, έτσι και εδώ η ομιλία του μηχανικού ακούγεται από ηχείο του DualShock 4, δίνοντας μία ακόμα πινελιά ρεαλισμού. Τέλος, αν και η μουσική δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε ένα τέτοιο παιχνίδι, αξίζει μια αναφορά. Η μουσική που ακούγεται στα μενού του παιχνιδιού είναι φανταστική, τόσο καλή που μπορεί να κάθεστε για ώρα στα μενού ώστε να την απολαμβάνετε. Δυστυχώς, ο συνθέτης του F1 2017, Mark Knight, έφυγε πρόσφατα από την Codemasters. Ελπίζουμε ο διάδοχός του να κάνει εξίσου καλή δουλειά στο F1 2018.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου