Το Wipeout επέστρεψε...ξανά...περίπου

Στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής παγκόσμιων πωλήσεων του PlayStation, Jim Ryan, σχετικά με το backwards compatibility όπου αναρωτιόταν «γιατί να θέλει κάποιος να παίξει κάτι τέτοιο [παλαιότερα παιχνίδια];» η Sony επανακυκλοφορεί μια μίνι συλλογή της θρυλικής σειράς Wipeout παιχνιδιών του PlayStation Vita (Wipeout 2048, Wipeout HD, Wipeout Fury), η οποία εν μέρει (Wipeout HD, Wipeout Fury) είχε κυκλοφορήσει και στην προηγούμενη οικιακή κονσόλα της, το PlayStation 3. Από την εποχή του πρώτου PlayStation, η σειρά Wipeout συνόδευσε αρκετές κονσόλες της Sony κατά την κυκλοφορία τους, τόσο οικιακές, όσο και φορητές, ενώ κατέκτησε τις καρδιές των κριτικών, χωρίς, ωστόσο, να κερδίσει την ευρεία εμπορική αναγνώριση του αγοραστικού κοινού. Στο τιμόνι της ανάπτυξης της σειράς ήταν η Psygnosis, μετέπειτα γνωστής ως Sony Studio Liverpool, η λειτουργία της οποίας έλαβε τέλος το 2012, που πίσω στο μακρινό 1995 δημιούργησε το πρώτο Wipeout, με τα επαναστατικά για την εποχή 3D γραφικά και το γρήγορο gameplay, υπό την συνοδεία ηλεκτρονικής μουσική γνωστών καλλιτεχνών του χώρου.
Το πρώτο παιχνίδι της σειράς λαμβάνει χώρα στο μελλοντικό 2052, όπου ο παίκτης καλείται να πάρει μέρος στην F3600, ένα πρωτάθλημα αγώνων οχημάτων αντιβαρύτητας, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία φουτουριστική Formula 1, αν επέτρεπαν στον Φέτελ και τον Χάμιλτον να χρησιμοποιήσουν μπαζούκες και οπλοπολυβόλα για να βγάλουν τους αντιπάλους τους εκτός συναγωνισμού και οι πίστες ήταν γεμάτες με speed boosts και power ups. Με το τελευταίο παιχνίδι της σειράς σε οικιακή κονσόλα να είναι το Wipeout Fusion του PS2 (είχε κυκλοφορήσει και το Wipeout HD στο PS3 που αποτελούνταν από ανακυκλωμένο περιεχόμενο των Pure και Pulse του PlayStation Portable) και γενικότερα να είναι το Wipeout 2048, launch τίτλος του PlayStation Vita, το Omega Collection προσπαθεί να γεμίσει το κενό, αφού μια νέα προσθήκη του franchise αποτελεί, πλέον, όνειρο απατηλό.
Υπεύθυνες για την μεταφορά της συλλογής στα PlayStation 4 και PlayStation 4 Pro, η οποία κυκλοφορεί ψηφιακά και σε retail μορφή, είναι οι ομάδες (και θα τις αναφέρω με την σειρά που εμφανίζονται στα credits) Clever Beans, EPOS Game Studios και XDev Studio Europe. Το Omega Collection, λοιπόν, περιλαμβάνει το Wipeout HD, το οποίο είχε κυκλοφορήσει και στο PlayStation 3, το expansion αυτού, Fury, και τέλος ένα remake-remaster του Wipeout 2048, της νεότερης προσθήκης της σειράς που μέχρι τώρα είχε κυκλοφορήσει αποκλειστικά στο PlayStation Vita. Όλα τρέχουν σε Full HD 1080p απεικόνιση και στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο στο απλό PlayStation 4, ενώ γι’ αυτούς που έχουν την Pro έκδοση, παρέχεται και 4Κ ανάλυση με δυνατότητα HDR.
Αναλυτικά στο περιεχόμενο της συλλογής έχουμε, αρχικά, το Wipeout 2048, με 6 διαφορετικά game modes (Single Race, Time Trial, Speed Lap, Combat, Zone, Tournament), 10 διαφορετικούς χάρτες (Altima, Rockway Stadium, Capital Reach, Downtown, Queens Mall, Metro Park, Sol, Unity Square, Subway, Empire Climb), ενώ το campaign του αποτελείται από 3 κύπελλα-διοργανώσεις και στην διάθεσή του ο παίκτης έχει 20 διαφορετικά οχήματα, με διαφορετικά στατιστικά (Speed, Handling, Health, Firepower) το καθένα. Στο περιεχόμενο του HD/Fury έχουμε εκτός των προαναφερθέντων game modes, τα Eliminator, Zone Battle και Detonator. Στις πίστες είναι οι Vineta K, Anulpha Pass, Moa Therma, Chenghou Project, Metropia, Sebenco Climb, Ubermall, Sol 2, Modesto Heights, The Amphiseum, Talo’s Junction, Tech De Ra, και οι reverse εκδόσεις αυτών. Επιπρόσθετα υπάρχουν οι Pro Tozo, Mallavol, Corridon 12, Syncopia αποκλειστικές στο game mode Zone. Εδώ τα διαθέσιμα οχήματα ξεπερνούν τα 90, ενώ τα 2 campaign (του HD και του Fury) αποτελούνται από 8 διοργανώσεις το καθένα. Εκτός των Campaigns, υπάρχουν και το Racebox (custom αγώνες) και το Multiplayer διαδικτυακά και τοπικά, με την δυνατότητα Split Sreen εώς δύο παικτών.
Οι αγώνες απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά, ενώ σε μεγάλες δυσκολίες απομνημόνευση της θέσης των power ups και των speed boosters. Η ανοχή στα λάθη είναι μικρή, καθώς μια στραβοτιμονιά μπορεί να σας φέρει πολύ εύκολα στην τελευταία θέση του αγώνα. Οι πίστες έχουν ικανοποιητική ποικιλία, με αρκετά άλματα και συντομεύσεις, τα οποία είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από αρχάριους, αλλά μπορούν να σας εξοικονομήσουν σημαντικά δευτερόλεπτα Ο χειρισμός είναι άμεσος και δύσκολα θα δώσει αφορμές να κατηγορήσετε τα controls για κάποιο στραβοπάτημά σας. Η ποικιλία των game modes διαφέρει ανά τίτλο, με το 2048 να παρουσιάζει μια ωραία ισορροπία μεταξύ αγώνων ταχύτητας και μάχης, το HD να εστιάζεται σε κλασικούς αγώνες ταχύτητας και το Fury να δίνει περισσότερη έμφαση στους αγώνες με μάχη. Η ενοποίηση των παιχνιδιών δεν είναι και η καλύτερη, και αυτό φαίνεται κυρίως στο multiplayer, όπου καλείστε να επιλέξετε μεταξύ των playlist για το 2048 και το HD ξεχωριστά.
Στα του ήχου, έχουμε προσεγμένα ηχητικά εφέ, ενώ την παράσταση κλέβει η μουσική επένδυση της ηλεκτρονικής μουσικής, σήμα κατατεθέν της σειράς (μεταξύ των κομματιών ακούμε Prodigy, remixes από The Chemical Brothers, Deadmau5 και όχι μόνο). Δυστυχώς απουσιάζει η δυνατότητα να εισάγουμε κάποια δική μας custom playlist, το οποίο εν μέρει αναπληρώνεται με την εφαρμογή PlayStation Music και το Spotify.
Στον τεχνικό τομέα τα πάντα δουλεύουν αψεγάδιαστα και αρτιότατα, δεν παρατήρησα κανένα framedrop ή bug. Παρέχεται ένα όχι πολύ εκτενές, αλλά ούτε και λακωνικό photo mode, για να απαθανατίσετε τα αγαπημένα σας στιγμιότυπα καθώς και pilot assist για νεότερους παίκτες στην σειρά. Η Α. Ι. αν και όχι πολύ επιθετική στα αρχικά επίπεδα δεν χαρίζεται σε καμία περίπτωση, ειδικά στις υψηλότερες δυσκολίες.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου