Puyo Puyo Tetris Review

Πάνε κοντά στα 33 χρόνια που το Tetris, το δημιούργημα του Alexey Patjinov, έκανε την εμφάνισή του στο ευρύ κοινό. Η νέα του εκδοχή είναι το Puyo Puyo Tetris, στο οποίο για πρώτη φορά η φόρμουλα με τα πλακίδια που πέφτουν συναντάει ένα παράγωγο από το είδος που δημιούργησε: το Puyo Puyo. Μπορεί επειφανειακά τα δύο παιχνίδια να είναι εντελώς αταίριαστα, διότι το Tetris βασίζεται σε σχήματα, ενώ το Puyo Puyo βασίζεται σε χρώμα. Όμως τα δαιμόνια μυαλά στη Sega και την Tetris Company, βρήκαν τρόπο να συνδυάσουν αυτά τα παιχνίδια που το μόνο κοινό τους είναι κομμάτια ύλης που υπακούν τους νόμους της βαρύτητας και εσείς καλείστε να τα τοποθετείτε ανάλογα για να κάνετε τα περισσότερα combos και να αναδειχτείτε νικητές.
Ας δούμε τα διαθέσιμα modes, ξεκινώντας από το adventure που είναι στην ουσία μια σειρά από battles και puzzles και ενδιάμεσα μια ελαφριά ιστορία με χαρακτήρες από το σύμπαν του Puyo Puyo, αλλά και νέους χαρακτήρες εμπνευσμένους από τα tetriminos ως μια ομάδα που διαχειρίζεται ένα διαγαλαξιακό σκάφος. Οι διάλογοι δεν είναι οι καλύτεροι, ο τρόπος που οι ηθοποιοί διαβάζουν τις ατάκες δεν είναι και ο πιο πειστικός και το σενάριο κινείται στα πλαίσια σαββατιάτικου παιδικού. Τι παραπάνω μπορεί να ζητήσει κάποιος, βέβαια, από ένα τέτοιο τίτλο; Το single-player δεν προσφέρει μόνο το adventure, αν και περικλείει όλα τα υπόλοιπα μέσα στην ιστορία του. Μπορείτε να παίζετε κάποιο single-player mode ξεχωριστά, όπως το κλασικό Τetris και Puyo Puyo όπου απλά μάχεστε ενάντια στην αυξανόμενη ταχύτητα πτώσης των κομματιών, μπορείτε να παίζετε ενάντια της AI που μπορεί να πάρει το ρόλο μέχρι τριών άλλων παικτών και μάλιστα ο καθένας να παίζει Tetris ή Puyo Puyo. Υπάρχει επίσης το ενδιαφέρον puzzle mode.
Μέχρι τώρα, απ’ όσα ανέφερα, δεν υπάρχει καμιά διαφορά στα κλασικά αυτά παιχνίδια. Το Tetris είναι Tetris και πρέπει να καθαρίζετε τις γραμμές, ιδεατά κατά τετράδες και για να νικήσετε τον εχθρό σας, και το Puyo Puyo που βασίζεται στα combos που δημιουργούνται όταν εξαφανίζονται διαδοχικά τα puyos. Τι γίνεται όμως όταν αυτά τα δύο παιχνίδια υπάρχουν μαζί ταυτόχρονα; Οι επιλογές swap και fusion προσπαθούν να αναδείξουν τα καλύτερα στοιχεία των παιχνιδιών όταν αυτά συνδυάζονται. Το swap mode σας επιτρέπει να έχετε δύο ξεχωριστούς πίνακες, ο ένας με Tetris και ο άλλος με Puyo Puyo, και εναλλάσσονται μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα. Εσείς πρέπει να αλλάζετε στρατηγικές ανάλογα με το τί παίζετε εκείνη τη στιγμή καθώς οι αντίπαλοι στέλνουν τα “σκουπίδια” τους όταν κάνουν σειρές στο Tetris ή combos στo Puyo και στους δύο πίνακες. Είναι ξεκάθαρα το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του Puyo Puyo Tetris και για τους λάτρεις των puzzle games είναι ότι καλύτερο για multiplayer.
Παρά τα προβλήματά του, το fusion είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα modes.
Το fusion συνδυάζει και τα δύο παιχνίδια στο ίδιο board. Puyos και tetriminos εναλλάσονται και πρέπει να συνδυάζετε στρατηγικές έτσι ώστε να κάνετε combos με τα puyos αλλά ταυτόχρονα να καθαρίζετε γραμμές με τα tetriminos. Μπορείτε, σε κάθε περίπτωση να συνθλίβετε puyos με tetriminos αν έχουν βρεθεί σε λάθος μέρος, κάτι που κάνετε αναπόφευκτα, αλλά αυτό καθυστερεί την εμφάνιση το επόμενου κομματιού και σας χαλάει τον μετρητή combo που σας δίνει περισσότερα points. Το fusion είναι ίσως το πιο ρηξικέλευθο κομμάτι του Puyo Puyo Tetris και ταυτόχρονα το πιο προβληματικό λόγω της φύσης του. Δυσκολεύεστε αρκετά να καταλάβετε τί ακριβώς παίζει και μέχρι τότε, ίσως να έχετε αρκετές ήττες ενάντια στην ΑΙ ή άλλους παίκτες που έχουν εξασκηθεί αρκετά. Παρόλα αυτά, είναι μια ασυνήθιστη συνταγή.
Εκεί που το Puyo Puyo Tetris λάμπει είναι στο multiplayer και γι αυτό το Switch είναι ίσως η προτιμότερη πλατφόρμα για το παιχνίδι, παρά το καπέλο στην τιμή του. Μπορείτε να παίζετε όλα τα modes (πλην του adventure) σε multiplayer μέχρι τέσσερις παίκτες είτε τοπικά, είτε online. Φανταστείτε λοιπόν πόσο γρήγορα δύο παίκτες μπορούν να αρχίσουν να παίζουν Puyo Puyo με τα Joycons, οπουδήποτε. Δεν είναι τυχαίο που τα best sellers των δύο αυτών σειρών βρήκαν σπίτι σε φορητά συστήματα που είναι ευκολότερο δύο παίκτες να συνδέονται και να παίζουν. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το Switch που βασίζεται σε αυτήν την λογική. Και δεν είναι και δύσκολο να βρείτε συμπαίκτες. Το Tetris είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στην δυτική κουλτούρα που οι περισσότερες μανάδες είχαν τα παροπλισμένα Game Boy των παιδιών τους για να το παίζουν. Οπότε τουλάχιστον ένας παίκτης αρκετά εξοικειωμένος με το Tetris βρίσκεται πιθανότατα κάτω από την ίδια στέγη με εσάς. Επίσης, το όλο πακέτο βρίθει από περιεχόμενο. Έξι challenge modes και το adventure έχει 100 διαφορετικές πίστες και μπόλικες επιλογές για multiplayer είτε online είτε offline. Πρόκειται για ένα χορταστικότατο τίτλο puzzle.
Η παρουσίαση του Puyo Puyo Tetris είναι πολύχρωμη και ξεκάθαρα 2D. Αυτό λειτουργεί περισσότερο υπέρ του, αφού δεν υπάρχουν προβλήματα στην μεταφορά του στο Switch. Επίσης δείχνει υπέροχο τόσο στην τηλεόραση, όσο και στην οθόνη του Switch. Οι χαρακτήρες, 25 στον αριθμό, είναι αρκετά πολύχρωμοι και έχουν αρκετά αστείες εκφράσεις, αλλά το animation τους είναι περιορισμένο. Συνήθως τους βλέπετε να συζητάνε αλλάζοντας στατικές πόζες, ενώ τα animations νίκης και ήττας είναι λίγο πιο δυναμικά, αλλά και πάλι κινούνται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Όμως είναι προτιμότερο από το Puyo Pop Fever όπου οι χαρακτήρες ήταν απλά gif που κινούνταν στην οθόνη. Το Puyo Puyo Tetris έχει πολύ πιο ωραία παρουσίαση.
Το swap είναι πιο ισορροπημένο καθώς κρατάει τα puyos και τα tetriminos ξεχωριστά.

Όσο για τον ήχο, η μουσική “ντύνει” την όλη δράση, αν και δεν είναι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη, εκτός από τις στιγμές που γίνεται πιο έντονη γιατί έχετε φτάσει αρκετά ψηλά και είστε έτοιμοι να χάσετε. Υπάρχουν μερικά μουσικά θέματα από το Tetris όπως το κλασικό korobeiniki σε ένα λίγο πιο χαρούμενο remix. Ίσως το πιο ενοχλητικό θέμα του ήχου είναι ότι οι χαρακτήρες λένε διάφορες λέξεις όπως “go” και “clear” ακόμα και όταν κάνετε απλούς συνδυασμούς όπως να καθαρίζετε μια μοναχική γραμμή στο Tetris. Μπορεί να γίνει ενοχλητικό αλλά όχι κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο. Το voice acting σε γενικές γραμμές δεν θα το έλεγα ικανοποιητικό, αλλά δεδομένης της περιορισμένης ιστορίας ας μην έχουμε μεγάλες απαιτήσεις.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου