Μπορεί το Switch να αποδειχθεί “όνομα και πράγμα” για τη Nintendo;

Η Nintendo έκανε την ανακοίνωση που όλοι περίμεναν για τη νέα της κονσόλα, μια ανακοίνωση με την οποία είπε πολλά αλλά συνάμα… δεν είπε και τίποτα!
Πέντε μήνες ουσιαστικά πριν το λανσάρισμα της (κρατάμε τον Μάρτιο του 2017 ως παγκόσμια περίοδο λανσαρίσματος), η ιαπωνική εταιρεία μας μίλησε για πρώτη φορά για το Switch (πρώην NX), την κονσόλα με την οποία θα αποπειραθεί να κάνει το ολικό “comeback” και να επανέλθει δριμύτερη στην παγκόσμια αγορά του gaming.

Η αλήθεια είναι ότι από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών δεν μάθαμε και πολλά: η Nintendo δεν αποκάλυψε το παραμικρό (για πρώτη φορά άλλωστε ξέφυγε από το κλασσικό κόνσεπτ του Nintendo Direct όπου τα μεγαλοστελέχη της με προεξέχοντες τους Ιγουάτα και Φιλς-Αϊμέ συνήθιζαν να ανακοινώνουν τα νέα της προϊόντα) ενώ η NVIDIA περιορίστηκε σε κάποιες γενικότητες κι αυτές με το σταγονόμετρο μέσω του blog της. Αν μας αποκάλυψε όμως κάτι αυτή η πρώτη παρουσίαση του
NXSwitch ήταν οι προθέσεις της Ninty αναφορικά με το σύστημα και τη θέση του στην αγορά.


Διάδοχος ναι, αλλά ποιου;

Το Switch λοιπόν έρχεται να διαδεχθεί το Wii U στο γενεαλογικό δέντρο των συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας της Nintendo, φιλοδοξώντας να γίνει ό,τι αυτό δεν έγινε ποτέ, ένας πραγματικός και άξιος “κληρονόμος” του Wii. Δίχως να φέρει πλέον το κουρασμένο “brand name” των δύο προηγούμενων συστημάτων, το Switch στοχεύει να αποτελέσει μια πρόταση ικανή να ανταποκριθεί στον ρόλο τόσο μίας οικιακής κονσόλας, όσο και ενός “handheld”, γεφυρώνοντας για πρώτη φορά αποτελεματικά το χάσμα μεταξύ των δύο κατηγοριών. Βέβαια το βίντεο της παρουσίασής του δεν ήταν αρκετά διαφωτιστικό προκειμένου να καταλάβουμε αν το Switch ως ταμπλέτα παίζει παιχνίδια αυτόνομα ή βασίζεται στο “τμήμα” του που μένει πίσω (οπότε και μιλάμε για streaming”), έστω κι αν το cartridge τοποθετείται στο tablet, ωστόσο τη μεγάλη διαφορά την κάνει το γεγονός ότι στα τριάμισι λεπτά του βίντεο δεν είδαμε πουθενά κάποιο από τα DSi/2DS/3DS.

Αυτή είναι και η δεύτερη όψη του νομίσματος ως προς το ποια κονσόλα διαδέχεται ακριβώς το Switch. Εκτός από το Wii U, βλέπετε, η Nintendo ουσιαστικά αντικαθιστά και τα φορητά της συστήματα: η νέα της κονσόλα μοιάζει να έχει τη δυνατότητα να παίξει σε διπλό ταμπλό χωρίς όμως να κάνει το λάθος του Wii U, τουτέστιν να βασίζεται σε τρίτα συστήματα για ένα φάσμα των λειτουργιών της. Και αυτή η απόφαση ωστόσο έχει το τίμημά της αφού πρακτικά μιλάμε για μια “κονσόλα-transformer” με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο στη στιβαρότητα της κατασκευής της, όσο και στο συνολικό κόστος –πέραν των “γενικών” τιμών που έχουν δώσει οι αλυσίδες λιανικής ανά τον κόσμο δεν γνωρίζουμε ούτε τα περιεχόμενα της συσκευασίας. Επιπλέον, μένει να δούμε και στην πράξη πόσο βολικά θα είναι τα “Joy-Con” χειριστήρια, μόνα τους αλλά και ως “αφτιά” στο σώματου χειριστηρίου ή το tablet της κονσόλας: πόσο βολική θα είναι, ας πούμε, η χρήση τους με τον τρόπο που φευγαλέα βλέπουμε στο βίντεο, αυτόνομα δηλαδή;

Πάντως αντιλαμβάνεστε ότι ένα τέτοιο design δεν μπορεί να είναι φθηνό, κάτι που αναμφισβήτητα θα παίξει τον ρόλο του στην τιμή πώλησης λιανικής της κονσόλας αλλά και το περιθώριο κέρδους που θα έχει η Nintendo –και ακολούθως οι λιανέμποροι.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου