PES 2017 Review Greek gamer

Στον τομέα των επίσημων αδειών, δυστυχώς για ακόμη μία χρονιά το PES δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια ούτε κατά διάνοια τον ανταγωνισμό. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα ισχύει το ρητό “κάθε πέρυσι και καλύτερα”. Συγκεκριμένα, η Konami έχασε την επίσημη άδεια για το ισπανικό πρωτάθλημα με αποτέλεσμα ακόμα και η Ρεάλ Μαδρίτης να μετονομάζεται σε... MD White. Μάλιστα υπάρχουν ελλείψεις και σε ομάδες κράχτες σε πρωταθλήματα με επίσημες άδειες, όπως είναι η Γιουβέντους η οποία στο PES 2017 ονομάζεται... PM Black White. Θλίψη πραγματικά. Τα προσχήματα τα κρατάνε οι επίσημες άδειες για την Μπαρτεσλόνα, τη Λίβερπουλ, τη Ντόρτμουντ, καθώς και οι επίσημες διοργανώσεις Champions League και Europa League. Πάντως ακόμα και στις διοργανώσεις, πέρα από τα λογότυπα και τις μουσικές, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να σας βάζει στο κλίμα ότι όντως παίζετε σε αυτές και όχι σε κάποιο απλό παιχνίδι πρωταθλήματος. Πολύ λίγα είναι και τα διαθέσιμα επίσημα στάδια (μόλις 14).
Τα αρνητικά συνεχίζονται με την επίσης απερίγραπτη απόφαση της Konami να μην συμπεριλάβει τις μεταγραφές του καλοκαιριού στο παιχνίδι, ούτε με κάποιο patch την ημέρα κυκλοφορίας του και μάλιστα το κάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Έτσι, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα live updates μέσα από το κεντρικό μενού του παιχνιδιού για να συγχρονίσετε τις μεταγραφές, ενώ αν θέλετε να παίζετε με τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό πρέπει να περιμένετε μελλοντικό patch γιατί η Konami δεν αξιώθηκε να βάλει τις συγκριμένες ομάδες στο παιχνίδι. Πραγματικά εν έτει 2016 τόσο κραυγαλέες παραλείψεις δεν συγχωρούνται με τίποτα. Το παρήγορο τουλάχιστον είναι ότι πλέον και μέσα από την κονσόλα μπορείτε να κατεβάσετε αλλαγές που έχουν γίνει σε παίκτες και στάδια από άλλους χρήστες, οπότε έστω και χάρη στις προσπάθειες την κοινότητας το πράγμα εξισορροπείται.
Οι επαφές μεταξύ των παικτών είναι πολύ ρεαλιστικές.
Οι επαφές μεταξύ των παικτών είναι πολύ ρεαλιστικές.
Η μέχρι στιγμής δικαιολογημένη γκρίνια, φεύγει όταν μπείτε στον αγωνιστικό χώρο και ξεκινήσετε να παίζετε, καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει στη ροή του παιχνιδιού και στο animation των παικτών είναι εμφανείς και πηγαίνουν τη σειρά ένα βήμα μπροστά. Μάλιστα, ιδιαίτερα οι γνωστοί παίκτες συμπεριφέρονται απολύτως ρεαλιστικά στο χορτάρι, με κινήσεις που είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Σημαντικές βελτιώσεις σημειώνονται και στην πιο άμεση ανταπόκριση στις εντολές που δίνετε στον παίκτη, τομέας στον οποίο υστερούσαν παραδοσιακά τα PES. Η ροή του παιχνιδιού είναι τόσο ρευστή και απολαυστική, προσανατολισμένη στις arcade καταβολές που είχαν πάντα τα παιχνίδια της σειράς, με αποτέλεσμα να μιλάμε ίσως για το πιο απολαυστικό Pro που έχετε παίξει ποτέ.
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που απογειώνει το gameplay του PES 2017, είναι η καταπληκτική δουλειά που έχει γίνει στη φυσική, τόσο στις επαφές με την μπάλα όσο και στα τζαρτζαρίσματα και τα τάκλιν μεταξύ των παικτών, που είναι άκρως ρεαλιστικά. Οι παίκτες δεν μπερδεύουν τα πόδια τους μεταξύ τους, ούτε μπαίνει ο ένας στο σώμα του άλλου όπως συνέβαινε σε παλιότερα παιχνίδια της σειράς. Είχαμε δει και στο περσινό παιχνίδι σημαντική εξέλιξη σε αυτό το τομέα, αλλά στο φετινό η προσπάθεια πραγματικά αγγίζει ταβάνι. Μάλιστα, σε κάθε δυνατό τάκλιν που δέχεστε ή κάνετε, νιώθετε την δόνηση του χειριστηρίου, μία λεπτομέρεια που δίνει ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση στις κινήσεις σας. Σοβαρές βελτιώσεις είναι εμφανείς και στη φυσική της μπάλας η οποία στο παρελθόν συμπεριφερόταν σαν αερόμπαλα. Ο έλεγχος του σουτ είναι πιο άμεσος και η φυσική της μπάλας στα σουτ που εξαπολύετε πολύ πιο ρεαλιστική.
Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει στη συμπεριφορά των διαιτητών, που επίσης είναι ένας τομέας που είχε πρόβλημα στο PES 2016. Στο PES 2017 όμως δεν αφήνει σχεδόν κανένα παράπονο. Οι διαιτητές στις περισσότερες περιπτώσεις σφυρίζουν πραγματικά ότι βλέπουν και δεν χρειάζεται να... ματώσετε για να πάρετε φάουλ, ενώ σχετικά τίμιοι είναι και στο να αφήνουν το πλεονέκτημα όταν η κατοχή είναι υπέρ του επιτιθέμενου. Άριστη δουλειά για άλλη μια φορά έχει γίνει και στην συμπεριφορά των αντίπαλων παικτών, αφού πιέζουν ασφυκτικά για να πάρουν την μπάλα στην κατοχή τους, τουλάχιστον στο ανώτατο επίπεδο δυσκολίας, ενώ παρατηρείτε ότι οι μικρότερες ομάδες έχουν την τάση να παίζουν με βαθιές μπαλιές από την άμυνα ή να βγαίνουν μόνο στην αντεπίθεση όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα. Ικανοποιητική είναι και η συμπεριφορά των τερματοφυλάκων, αφού σε αντίθεση με το ότι γινόταν στο προηγούμενο παιχνίδι, δεν αποκρούουν την μπάλα στέλνοντας τη στην καρδιά της μικρής περιοχής. Το θέμα με τους τερματοφύλακες στο PES 2017 είναι η αδυναμία τους να κάνουν εξόδους σε κόρνερ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές επικίνδυνες καταστάσεις σε κάθε εκτέλεση.
Οι τερματοφύλακες έχουν βελτιωθεί.
Οι τερματοφύλακες έχουν βελτιωθεί.
Λίγες βελτιώσεις παρατηρούνται στα δύο πιο σημαντικά modes, το master league και το my club, γεγονός που απογοητεύει καθώς και τα δύο χρειάζονται ριζική αναβάθμιση. Στο master league ο εκσυγχρονισμός των μενού συνεχίζεται, καθώς βλέπετε πολλά νέα που αφορούν την ομάδα ή τα πρωταθλήματα που συμμετέχετε, ενώ έχει αναβαθμιστεί η δυνατότητα να ορίζετε συγκεκριμένους ρόλους σε συγκεκριμένους παίκτες που κάνουν την διαφορά (22 διαθέσιμοι ρόλοι σε σχέση με τους 10 του PES 2016). Η πιο σημαντική προσθήκη έχει να κάνει με την μηνιαία αναφορά που μπορείτε να διαβάσετε και περιέχει αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τον τρόπο παιχνιδιού σας, όπως το ποσοστό των επιτυχημένων πασών, τις πλευρές του γηπέδου από τις οποίες συνήθως επιτίθεστε κτλ. Για ακόμη μία χρονιά όμως απογοητεύει το σύστημα μεταγραφών, αφού όλα γίνονται αυτοματοποιημένα και δεν μπορείτε να ορίσετε τιμή αγοράς και πώλησης, ενώ και η χρηματιστηριακή αξία των παικτών είναι στις περισσότερες περιπτώσεις εκτός πραγματικότητας.
Λίγα νέα στοιχεία υπάρχουν και στο my club, με σημαντικότερο στοιχείο την προσθήκη συγκεκριμένων scouts, τους οποίους αν συνδυάσετε μπορείτε να αποκτήσετε πιο συγκεκριμένους στόχους και να μην βασίζεστε στην τύχη. Η συγκεκριμένη προσθήκη πιο πολύ μοιάζει με το να βάζετε χρυσές πετούγιες σε ετοιμόρροπο σπίτι, παρά με κάτι που αλλάζει το επίπεδο του my club, το οποίο είναι πολλά σκαλιά κάτω από τον ανταγωνισμό. Και αυτό γιατί για άλλη μια φορά παίρνετε παίκτες στην τύχη χωρίς να μπορείτε για παράδειγμα να ορίσετε αν ο παίκτες που θέλετε είναι φορ ή πλάγιος επιθετικός, ενώ δεν μπορείτε να πουλήσετε τους παίκτες σας, ούτε να αγοράσετε από άλλα άτομα μέσα από κάποιο auction house. Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι φέτος υπάρχει auction house, όχι όμως με παίκτες, αλλά με scouts! Απορώ τί μπορεί να σκέφτονται στη Konami και δεν μπορώ να το καταλάβω εγώ... Ελάχιστες αλλαγές διακοσμητικού περιεχομένου υπάρχουν και στο become a legend, το οποίο έχει μείνει στάσιμο εδώ και χρόνια και χρειάζεται άμεσα ανανέωση.
Η online εμπειρία του PES 2017 είναι ικανοποιητική, αν και ο χρόνος αναμονής για να βρείτε αντίπαλο μπορούσε να είναι ακόμη μικρότερος. Αν παίζετε με αντιπάλους που έχουν καλή σύνδεση, δεν έχετε θέματα με lag, αν και υπάρχει πάντα μία μικρή καθυστέρηση στην απόκριση των εντολών που δίνετε στον παίκτη σε σχέση με το offline, η οποία όμως δεν επηρεάζει σοβαρά τα ματς. Πέρα από το my club όπου μπορείτε να παίζετε με άλλους, υπάρχει και το online divisions όπου προσπαθείτε να ανεβείτε από τις χαμηλότερες κατηγορίες στην πρώτη κερδίζοντας online αγώνες, φιλικά διπλά μέχρι και 11 εναντίον 11. Μπορείτε να φτιάχνετε και τα δικά σας πρωταθλήματα για να παίζετε με φίλους ή να παίζετε στην ίδια κονσόλα τα δικά σας τουρνουά.
Tα πρόσωπα είναι πιο αληθοφανή από ποτέ.
Tα πρόσωπα είναι πιο αληθοφανή από ποτέ.
Στον τεχνικό τομέα για μία ακόμη χρονιά η Fox Engine κάνει δουλειά. Λεπτομερή μοντέλα ποδοσφαιριστών, τα πρόσωπα όχι μόνο μεγάλων αστέρων αλλά και πιο άσημων παικτών είναι πολύ κοντά στη πραγματικότητα, και οι φωτοσκιάσεις παραμένουν στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Πολύ ρεαλιστικός είναι και ο αγωνιστικός χώρος όταν βρέχει, τόσο οπτικά, όσο και στο gameplay, καθώς η μπάλα κολλάει σε σημεία του γηπέδου κτλ. Ανανεωμένα είναι και τα replays των σημαντικότερων φάσεων, τομέας στον οποίο παραδοσιακά υστερούν τα Pro. Πλέον τα replay είναι πιο κινηματογραφικά και απολαυστικά με προσθήκη συγκεκριμένου φίλτρου, τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα, όσο και στο τέλος όπου μπορείτε να βλέπετε τις σημαντικότερες φάσεις. Στον ήχο λίγα έχουν αλλάξει. Το κοινό έχει ικανοποιητική ζωντάνια και αντιδρά έγκαιρα σε φαλτσοσφυρίγματα ή σε δυνατά μαρκαρίσματα. Δυστυχώς ο ελληνικός σχολιασμός για άλλη μία φορά έχει σοβαρά θέματα, με αδυναμία περιγραφής με ακρίβεια όσα συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο (για παράδειγμα οι σχολιαστές “βλέπουν” τις παράλληλες πάσες που κάνετε ως κάθετες) και συνεχή επανάληψη φράσεων που δεν συνηθίζονται στα ελληνικά και χτυπάνε άσχημα.

Το PES 2017 χάνει την μάχη των εντυπώσεων στις άδειες και την εξέλιξη των modes, αλλά κερδίζει ξεκάθαρα στο gameplay, όντας ίσως το καλύτερο παιχνίδι της σειράς σε αυτό τον τομέα. Αν σας αρκεί αυτό, επενδύστε άφοβα.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου