Dune II σαν την παλιά καλή εποχή

Εμπνευστής του Dune είναι ο Frank Herbert, ο οποίος δημιούργησε το ομώνυμο βιβλίο το 1965, κερδίζοντας δύο βραβεία καλύτερης νουβέλας την αμέσως επόμενη χρονιά, το πρώτο Nebula Award κι ένα από τα πρώτα Hugo Awards. Έκτοτε ο Herbert συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό, χαρίζοντάς μας άλλες πέντε νουβέλες μέχρι και τον θάνατό του σε ηλικία 65 ετών. Πρόλαβε ωστόσο να δει το δημιούργημά του να παίρνει σάρκα και οστά στη μεγάλη οθόνη με την ταινία Dune το 1984, η οποία παρά το cult στοιχείο της εποχής και το φτωχό cast, διακρίθηκε λόγω της βαρύτητας του ονόματός της. Το έργο του Frank Herbert συνέχισε μετά θάνατον ο γιος του, Brian, με νέες νουβέλες στις οποίες επικεντρώθηκε στο να μας παρουσιάσει τον πλανήτη Dune, τις φυλές που τον αποικούν, καθώς και ότι άλλο μπορούμε να συναντήσουμε σε αυτόν. Βέβαια, η οικογένεια Herbert δεν φανταζότανε ποτέ ότι από τα βιβλία και το cinema το έργο τους θα ήταν ο λόγος που θα δημιουργούνταν σήμερα αυτό που ονομάζουμε "real-time strategy".
"I must not fear. Fear is the mind-killer."
Σύμφωνα με την υπόθεση η οποία διεξάγεται στο μακρινό μέλλον, ο Dune είναι ένας ερημικός πλανήτης ο οποίος αντί για χώμα έχει στο έδαφός του μόνο άμμο. Οι κλιματικές συνθήκες επιτρέπουν την ζωή, αλλά λόγω της απουσίας χώματος και θάλασσας είναι αδύνατο για τους ανθρώπους να καταφέρουν να βρουν εύκολα τροφή και νερό. Ειδικά το τελευταίο είναι είδος υπό εξαφάνιση, πωλείται ακριβά, ενώ το να φτύσεις κάποιον, έστω και εχθρό σου, αποτελεί ύψιστη τιμή καθότι θα έχεις μόλις ξοδέψει το σάλιο σου! Σε αυτό τον αφιλόξενο πλανήτη κατοικούν δύο φυλές. Οι ευγενείς Atreides, οι επίσης ευγενείς αλλά μοχθηροί Harkonnen. Είναι μια μάχη του καλού με το κακό, στην οποία εμπλέκονται ακόμη οι πρώτοι κάτοικοι του πλανήτη, οι Fremen (που έχουν μια αρχέγονη αλλά πρωτοποριακή τεχνολογία), καθώς και τα sandworms, ογκώδη και τεράστια σκουλήκια εκατοντάδων μέτρων, τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν από την άμμο όποτε θέλουν, καταπίνοντας ομάδες ανθρώπων ή ακόμα και οχήματα. Επειδή όμως οι μάχες σε κάθε πλανήτη δίδονται για τα "καλά φιλέτα" που διαθέτει, όπως η γη έχει το πετρέλαιο, έτσι αντίστοιχα ο Dune ξεχωρίζει για το spice melange. Πρόκειται για ένα συστατικό το οποίο είναι περιζήτητο σε επίπεδο που να υποκαθιστά κατά μία έννοια ακόμα και τον χρυσό στις συναλλαγές των ανθρώπων. Βρίσκεται μέσα στην άμμο και αν αξιοποιηθεί σωστά (και όχι σε μεγάλες δόσεις) δίνει μεγαλύτερη κύκλο ζωής στον ανθρώπινο οργανισμό. Μόλις λοιπόν οι δύο φυλές αντιληφθούν τη σπουδαιότητά του τότε αρχίζουν τον πόλεμο μεταξύ τους για το ποια θα επικρατήσει.
  Η εξέλιξη σε strategy
H Virgin Interactive εξασφάλισε τα δικαιώματα του franchise για να το μεταφέρει στα video games, εμπιστευόμενη την νεοσύστατη γαλλική Cryo Interactive. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός Adventure με ελάχιστα στοιχεία στρατηγικής, το οποίο δεν ενθουσίασε τους fans της σειράς. Το Dune μπορεί να κυκλοφόρησε το 1992, αλλά μόλις λίγους μήνες αργότερα ήρθε η σειρά του Dune II: Battle for Arrakis.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου