Penny’s Big Breakaway review: Run, Penny, Run περιπέτεια!

 


Η Penny είναι ένας διασκεδαστής και θέλει να πάρει μέρος σε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα κάνει τον βασιλιά να γελάσει περισσότερο. Η ίδια δεν έχει ιδιαίτερο ταλέντο. Όμως, πηγαίνοντας προς το διαγωνισμό ανακαλύπτει σε ένα σοκάκι ένα γιογιό που έχει δικιά του ζωή και θυμίζει περισσότερο ένα άτακτο σκυλάκι. Βλέποντας όμως ότι με το συγκεκριμένο μαραφέτι μπορεί να κάνει καλύτερα κόλπα αποφασίζει να πάρει μέρος. Έτσι, κάνοντας και λίγο την έξυπνη και περνώντας μπροστά στη σειρά του διαγωνισμού, βρίσκεται μπροστά στον βασιλιά. 

Το σόου που κάνει είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό. Όμως, το συγκεκριμένο γιογιό αποφασίζει ότι ο αυτοκράτορας έχει πάρα πολύ ωραία ρούχα και του επιτίθεται για να τα φάει. Με τον βασιλιά γυμνό και το κοινό αποσβολομένο, η Penny ξεκινάει να τρέχει για την ζωή της αφού ο έξαλλος μονάρχης εξαπολύει μία στρατιά πιγκουίνων εναντίον της. Η ιστορία σε γενικές γραμμές δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω. Είναι μια πολύ απλή ιστορία, τυπική για τα παιχνίδια του είδους. Μπορεί να υπάρχουν μερικές ανατροπές δεξιά και αριστερά, όμως σε γενικές γραμμές είναι κάτι πάρα πολύ cute και ταυτόχρονα αρκετό για να ξεκινήσει η περιπέτεια.

Οι πίστες του τίτλου είναι σχετικά γραμμικές και γενικότερα δεν υπάρχουν ανοιχτές περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ξεχωριστά μονοπάτια, αλλά σε γενικές γραμμές, ο σκοπός σας είναι να πάτε απο την αρχή στο τέλος της πίστας. Πως το κάνετε αυτό; Ελέγχοντας την Penny με το μαγικό γιογιό της. Το παιχνίδι δίνει τεράστια σημασία στην κίνηση του χαρακτήρα. Η Penny διαθέτει μια μεγάλη γκάμα κινήσεων και τρικ που καλείστε να χρησιμοποιήσετε για να περάσετε μέσα απο τις πίστες. Διπλά άλματα, dash, ακόμα και καβάλημα του γιογιό για λίγα μέτρα. Οι κινήσεις ρέουν πολύ όμορφα κατά την μετάβασή από την μία στην άλλη. Γι αυτό, όσο μένετε στον αέρα, υπάρχει μετρητής combo που σας βαθμολογεί. Γενικότερα ο σκοπός σας είναι να είστε όσο πιο γρήγορος και στιλάτος καθώς διασχίζετε τις πίστες και ασχολείστε με τα εμπόδιά τους ή να ολοκληρώνετε τις διάφορες προσκλήσεις που σας δίνουν οι ΑΙ χαρακτήρες που συναντάτε.

Ταυτόχρονα έχετε να μαζέψετε πράγματα όπως τα show pieces (που είναι τρία σε κάθε πίστα), αλλά και να εξυπηρετήσετε διάφορους χαρακτήρες που μπορεί να σας δώσουν διάφορες αποστολές ονόματι dilemmas. Αυτές μπορεί να αφορούν μεταφορά αντικειμένων απο το ένα σημείο στο άλλο, καταστροφή διάφορων πραγμάτων μέσα στην πίστα ή να φτάσετε σε συγκεκριμένα σημεία μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Στο τέλος κάθε πίστας, υπάρχουν κυκλικές πλατφόρμες που μοιάζουν με στόχο και πρέπει να προσγειωθείτε σε αυτές όσο πιο κεντρικά γίνεται. Με το που το κάνετε, ξεκινάει ένα mini-game όπου πρέπει να κάνετε διάφορα κόλπα για να ευχαριστήσετε το πλήθος που μαζεύεται τριγύρω. Όσες περισσότερες εξυπηρετήσεις έχετε κάνει στους ΑΙ χαρακτήρες στις πίστες και όσο μεγαλύτερο σκορ αποκτήσετε, τόσος περισσότερος κόσμος μαζεύεται στο τέλος της πίστας και όσο κάνετε σωστά το mini-game τόσο αυτό το σκορ αυξάνεται.

Ο χειρισμός της Penny έχει δύο επιλογές, μία πιο απλοποιημένη και μία πιο πλήρη. Σίγουρα οι πιο έμπειροι θα χρησιμοποιήσουν τον πλήρη χειρισμό, αλλά και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται λίγη συνήθεια. Η Penny στην αρχή θα σας φανεί λίγο... δύσκολη, όχι τόσο ως προς τον χειρισμό, όσο ως προς το οτι η ταχύτητα του platforming βασίζεται στο πόσο καλά εκτελείτε τις κινήσεις. Το παιχνίδι γενικότερα είναι η χαρά του speed running. Για να «ολοκληρώσετε» τις πίστες πρέπει να τις παίξετε πολλαπλές φορές. Απο την μία θα θέλετε να μαζέψετε τα collectables, από την άλλη θα θέλετε να τελειοποιήσετε το run σας όσο περισσότερο γίνεται για το μέγιστο δυνατό σκορ. Τέλος, οι πίστες φροντίζουν πάντα να έχουν κάτι καινούριο για να ασχοληθείτε. Υπάρχουν διάφορα «κόλπα» που κρατάνε το ενδιαφέρον και κανένα τους δεν παραμένει παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται, δίνοντας ταυτόχρονα και μια καλή ροή στο παιχνίδι που ποτέ δεν γίνεται βαρετό.

Οι κύριοι αντιπάλοί σας είναι οι πιγκουίνοι και αποτελούν μια ενδιαφέρουσα ιδέα για το πώς λειτουργούν οι εχθροί σε ένα παιχνίδι. Δεν βρίσκονται παντού, παρά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία και έρχονται κατά πάνω σας σε ορδές. Η Penny δεν έχει κάποια μπάρα υγείας ή hit points, αλλά οι πιγκουίνοι γραπώνονται πάνω της και την καθυστερούν. Μπορείτε να τους απωθήσετε κάνοντας ακροβατικά, αλλά είναι πάρα πολύ εύκολο να σας καθηστερήσουν τόσο και εν τέλει να σας πιάσουν. Τα boss βέβαια είναι μια άλλη ιστορία. Οι μάχες με αυτά είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικές, αφού πραγματικά θυμίζουν κάτι απο χαμένο τίτλο του Sega Saturn. Επιπλέον, για να νικήσετε κάποια απο αυτά πρέπει να γνωρίζετε καλά τις κινήσεις και τις δυνατότητες της Penny. Μερικά ίσως σας φανούν λίγο δύσκολα στην αρχή, αλλά δοκιμάζοντας ξανά και ξανά, δεν θα σας δυσκολέψουν ακραία. Τέλος, να σημειωθεί πως κάθε πίστα που ολοκληρώνετε μπαίνει στο Time Attack ώστε να βγάλετε όλα τα speedrun γούστα σας.

To παιχνίδι είναι ένα από τα πιο όμορφα platformers των τελευταίων ετών. Σίγουρα τα γραφικά του δεν είναι τεχνικά περίπλοκα, αλλά δεν χρειάζεται κιόλας. Πρόκειται για έναν οπτικό συνδυασμό Nights into Dreams, Dynamite Headdy και Ristar που θα σας κερδίσει, ακόμα και αν δεν γνωρίζετε κανένα από αυτά τα ονόματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια επιπλέον γλυκάδα στους χαρακτήρες, οι οποίοι είναι γεμάτοι με στιλ και συναίσθημα, παρότι δεν έχουν ούτε μια συλλαβή από voice acting. Οι πίστες είναι αρκετά διαφορετικές η μία από την άλλη, χωρίς να σας υπερφορτώνουν με οπτική πληροφορία, κρατώντας έτσι την ωραία αισθητική και το χρώμα αλλά και δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα στην κάθε τοποθεσία. Στην μουσική, ο Tee Lopes για ακόμη μια φορά κάνει καταπληκτική δουλειά (αν και το Sonic Mania παραμένει το magnum opus του), με υπέροχες μελωδίες που θέτουν τον θεότρελο τόνο του τίτλου, εξαιρετικές συνθέσεις για τα boss κτλ.

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου