Pokemon Sword / Shield review

Μετά τα αμφιλεγόμενα Pokemon Let’s Go, η νέα γενιά Pokemon, με την ονομασία Sword / Shield, έφτασε πλέον στο Switch. Έχουμε να κάνουμε με νέα περιοχή, νέα Pokemon και νέους πρωταγωνιστές, με μία λίγο πιο βαθιά ιστορία από ότι θα περιμέναμε, αλλά και τις απαραίτητες προσθήκες ώστε να αξιοποιηθεί η δύναμη του Switch. Τα παιχνίδια περισσότερο βαδίζουν σε σίγουρα μονοπάτια, παρά προσφέρουν μια εντελώς καινούρια εμπειρία.
Η ιστορία των Sword / Shield διαδραματίζεται στην περιοχή Galar, μία νέα περιοχή βασισμένη στηn Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει την ιδιαιτερότητα να επιτρέπει στα Pokemon να χρησιμοποιούν δύο νέες μορφές: Dynamax και Gigantamax. Ως νέος και επίδοξος εκπαιδευτής Pokemon, παρέα με τον Hop, καλείστε να διαλέξετε ένα από τα τρία αρχικά Pokemon -Grookey (glass type), Scorbunny (fire type) και Sobble (water type)- όχι όμως από την καθηγήτρια Mangolia, αλλά από τον ανίκητο πρωταθλητή (και αδερφό του Hop), Leon. Στη συνέχεια η εγγονή της καθηγήτριας Mangolia, Sonia, εγκαθιστά το Pokedex στο Rotom Phone σας και είστε έτοιμος για περιπέτεια! Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με δύο μέρη της ιστορίας. Από την μία, καλείστε να νικήσετε τους οκτώ αρχηγούς των γυμναστηρίων και να συλλέξετε όλα τα εμβλήματα, κάτι που σας ανοίγει την είσοδο στο πρωτάθλημα Pokemon. Από την άλλη πρέπει να λύσετε το μυστήριο του dynamaxing των Pokemon και να μάθετε τί συνέβη στο παρελθόν στην “πιο σκοτεινή ημέρα” της περιοχής. Θετικό το ότι η ιστορία είναι κάπως ενδιαφέρουσα και με κάποιες ανατροπές, στα αρνητικά όμως συγκαταλέγω τον Hop, που δεν έχω καταλάβει ακόμα αν είναι όντως ανταγωνιστής ή γουστάρει τον ήρωα. Επιπλέον, τα δύο μέρη της ιστορίας συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, οπότε ακόμα κι αν θέλετε πχ να μαζέψετε μόνο τα εμβλήματα και δεν σας ενδιαφέρει το σενάριο, πρέπει να το ανεχτείτε. Πάντως προσωπικά δεν το βρίσκω και τόσο κακό, πόσο μάλλον όταν το πρώτο μου παίξιμο με κράτησε για πάνω από 20 ώρες (γύρω στις 40 για 100% του Pokedex).
Τι είναι όμως τα Pokemon Sword / Shield; Η απάντηση είναι πολύ απλή: κύρια παιχνίδια Pokemon. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό γιατί αρκετοί νόμιζαν πως με τη νέα γενιά στο Switch θα βλέπαμε κάτι εντελώς διαφορετικό, όμως η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία εξέλιξη και όχι για νέα αρχή. Στόχος σας είναι να πιάσετε όλα τα Pokemon και να συμπληρώσετε το Pokedex, να φτιάξετε μία δυνατή κύρια εξάδα για τις turn-based μάχες και να κατακτήσετε τον τίτλο του πρωταθλητή. Η φόρμουλα παραμένει σχεδόν ίδια με τις προηγούμενες γενιές, κάτι όχι απαραίτητα κακό. Πέραν του να πιάσετε ένα Pokemon, πρέπει να προσέχετε τα stats του, τις ιδιαίτερες ικανότητές του, καθώς και τη φύση του, ώστε να μη χρησιμοποιηθεί σε μάχες όπου η φύση του άλλου Pokemon αποτελεί αυτόματα μειονέκτημα (πχ Pokemon φωτιάς εναντίον νερού κτλ). Ένα αρνητικό σε αυτό είναι πως η φύση των Pokemon είναι λίγο πιο σημαντική αυτή τη φορά, καθώς σχεδόν σε όλες τις μάχες που χρησιμοποιείτε επιθέσεις στις οποίες το άλλο Pokemon έχει αδυναμία, σχεδόν πάντα είναι απευθείας faint, χωρίς τα levels να παίζουν και τόσο ρόλο.

Η περιοχή Galar επιτρέπει στα Pokemon να αποκτήσουν Dynamax και Gigantamax μορφές για έως και τρεις γύρους.
Προσωπικά δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να ολοκληρώσω το παιχνίδι, ακόμα και με εξάδα που είχα πιάσει στις πρώτες ώρες. Ο τίτλος είναι αρκετά απλόχερος με τα XP σε σημείο που είχα ήδη φτάσει level 65 την εξάδα μου μέχρι το τέλος της ιστορίας, χωρίς καν να κάνω τόσες μάχες - ίσα ίσα απέφευγα όσες περισσότερες μπορούσα. Επίσης, είναι αρκετά εύκολο να αφήσεt κάποιος το Pokemon του στο daycare και να έχει σε ελάχιστο χρόνο νέο αυγό, που με τη σειρά του χρειάζεται εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα για να εκκολαφθεί. Η μόνη δυσκολία που συνάντησα είναι το EV training, καθώς η τιμή των βιταμινών είναι εξαιρετικά ανεβασμένη. Οπότε ναι, αν περιμένετε τρελή πρόκληση ή έστω την πρόκληση των Sun / Moon, θα απογοητευθείτε.
Αν έχετε παίξει το Final Fantasy 13 θυμάστε πως η ιστορία είναι γραμμική στο σύνολο της, εκτός από ένα σημείο όπου μπορείτε να εξερευνήσετε ελεύθερα, να ανεβείτε level κτλ. Ακριβώς την ίδια φόρμουλα έχουμε και εδώ, με τον κόσμο να είναι κυρίως γραμμικός, εκτός από το Wild Area, μία αρκετά μεγάλη (αλλά όχι και υπερβολικά) περιοχή που προσφέρεται για εξερεύνηση. Εκεί βρίσκετε σχεδόν όλα τα Pokemon που υπάρχουν, αρκετά με ανεβασμένα level, γεγονός που σας δυσκολεύει λίγο στις πρώτες ώρες, αλλά καθώς παίρνετε εμβλήματα και μπορείτε να πιάνετε πιο δυνατά Pokemon σας διευκολύνει αρκετά. Αυτό κυρίως γιατί μετά από ένα σημείο χάνεται λίγο η έννοια του να ανεβάσετε τα δικά σας Pokemon, αφού μπορείτε να πιάσετε πιο δυνατά πολύ πιο γρήγορα. To Wild Area παρέχει και αρκετά ενδιαφέροντα επιπρόσθετα. Ένα από αυτά είναι το camping, όπου μπορείτε να μαγειρέψετε και να παίξετε με τα Pokemon σας, αν και δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Το πιο ουσιώδες στοιχείο του Wild Area είναι τα raid battles, μάχες εναντίον Dynamax ή Gigantamax Pokemon, όπου τέσσερα άτομα, είτε με online παίκτες, είτε με AI χαρακτήρες, αντιμετωπίζετε ένα τέτοιου είδους Pokemon, ενώ αφού το κερδίσετε μπορείτε και να το πιάσετε. Γενικά οι ΑΙ χαρακτήρες δεν είναι και τόσο καλοί συμπαίκτες, περισσότερο υπάρχουν απλά για να αποσπούν τον αντίπαλο, οπότε καλύτερα να προτιμήσετε πραγματικούς παίκτες online. Τέλος, να σημειωθεί πως το Wild Area αλλάζει συνεχώς, με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και τις ώρες της ημέρας να παίζουν σημαντικό ρόλο στο ποια Pokemon συναντάτε.

Tα περισσότερα Pokemon της νέας γενιάς μπορούν να χαρακτηριστούν ως... αστεία.
Το ταξίδι σας από το ένα σημείο στο άλλο γίνεται είτε με τα πόδια, είτε με “ταξί” Pokemon (το παλαιότερο fly), είτε με τη χρήση του ποδηλάτου πουο στα μισά της περιπέτειας αναβαθμίζεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο νερό. Αρνητικό είναι το ότι δεν υπάρχει καμία περιοχή που να σας αναγκάζει να μπείτε σε μάχες με Pokemon, αφού παντού υπάρχουν “δρομάκια” που σας επιτρέπουν να αποφύγετε τα encounters. Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός πως τα Pokemon φαίνονται ξεκάθαρα μπροστά σας, οπότε είναι και εύκολο να τα αποφύγετε, ενώ στους περισσότερους δρόμους είναι συγκεντρωμένα στο γρασίδι, παρά ελεύθερα οπουδήποτε. Όμως, αν αποφασίσετε να περπατήσετε στο γρασίδι τότε υπάρχει περίπτωση να σας εμφανιστούν νέα, μυστηριώδη Pokemon, των οποίων η τοποθεσία δεν είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν συνολικά 405 Pokemon, 85 της νέας γενιάς και τα υπόλοιπα είτε παλαιότερων γενεών, είτε παραλλαγές της περιοχής. Δεν μπορώ να πω πως συγκινήθηκα και τόσο από τα Pokemon της νέας γενιάς, με τα περισσότερα να μου φαίνονται γελοία, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων.
Στα του online και πέραν των raid battles, μπορείτε να ανταλλάξετε Pokemon ή να αντιμετωπίσετε άλλους εκπαιδευτές, με τις δικές μου εντυπώσεις να είναι άκρως θετικές, χωρίς να έχω συναντήσει κάποιο θέμα. Αν θέλετε να ολοκληρώσετε 100% το Pokedex πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε online trade, αφού κάθε μία από τις δύο εκδόσεις έχει δικά της αποκλειστικά Pokemon. Η εξατομίκευση του χαρακτήρα σας είναι ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο, αφού πέραν των ρούχων (κάθε πόλη διαθέτει διαφορετικά ρούχα προς αγορά), μπορείτε να κουρεύεστε ή να βάφετε το μαλλί σας σε ένα κομμωτήριο (ναι, υπάρχουν και για ανθρώπους!). Θετικό επίσης είναι πως πλέον δε χρειάζεται να πάτε σε κάποιο ειδικό σημείο για να αλλάξετε εξάδα, αφού έχετε πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή σε όλο το box με τα Pokemon σας και μπορείτε να πειραματιστείτε ελεύθερα με όλα!

Στο Wild Area μπορείτε να κατασκηνώσετε, να παίξετε με τα Pokemon σας και να μαγειρέψετε, πέραν των άλλων δραστηριοτήτων.

Τεχνικά τα Pokemon Sword / Shield αφήνουν ανάμικτα συναισθήματα. Τα παιχνίδια τρέχουν άριστα όταν το Switch είναι φορητό, όμως παρατηρούνται αρκετές πτώσεις του frame rate όταν το Switch είναι στην τηλεόραση, ειδικά στο Wild Area. Επίσης, παρατηρούνται κάποιες περίεργες παύσεις και κολλήματα στην διάρκεια των μαχών, είτε στην αλλαγή των Pokemon είτε πριν κάποια επίθεση. Γενικά μιλάμε για ένα γνώριμο feeling αλλά σε μοντέρνα εποχή, με τα Pokemon και τους χαρακτήρες να είναι καλοσχεδιασμένοι και με λεπτομέρεια, αλλά τα πρόσωπα να είναι λίγο... τρομακτικά, με χαρακτήρες που έχουν την ίδια έκφραση ότι κι αν κάνουν. Τα τοπία είναι πανέμορφα, με εξαίρεση το Wild Area όπου κάποια στοιχεία, όπως το γρασίδι, μοιάζουν αρκετά πιο “ψεύτικα” από τα υπόλοιπα. Τέλος, έχει γίνει τρομερή δουλειά στα animation των επιθέσεων όπως και στα (ελάχιστα) cutscenes. Ο ήχος από την άλλη δεν έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα. Η μουσική κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτή παλαιότερων τίτλων, με τις απαραίτητες πινελιές “φρεσκάδας” για τη νέα γενιά
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου