Space Hulk: Tactics Review

Ένα διαστημικό κουφάρι κατευθύνεται προς τον πλανήτη Gorgonum. Μια διμοιρία επίλεκτων terminators των Blood Angels εξερευνάει τους γεμάτους επικίνδυνους εξωγήινους, δαιδαλώδεις διαδρόμους του. Ξεσπούν αψιμαχίες. Η μοίρα ενός ολόκληρου πλανήτη κρέμεται σε μια ριπή stormbolter, ένα χτύπημα power sword. Καλωσήλθατε στο Space Hulk: Tactics!
Tο Space Hulk: Tactics είναι ένα turn-based tactics game, βασισμένο στο ομώνυμο επιτραπέζιο του Warhammer 40K. Κατά το παρελθόν έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες μεταφοράς του στo PC, από το μακρινό 1993 έως σήμερα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι τακτικής μικρής κλίμακας, όπου μια διμοιρία terminators -βλ. δίποδα τανκ- αντιμετωπίζουν επικίνδυνους εξωγήινους genestealers -βλ. alien με έξι χέρια- στους κλειστοφοβικούς διαδρόμους διαστημικών κουφαριών. Μέσα από μια σειρά αποστολών, ανάλογα με ποιο faction αποφασίσετε να ασχοληθείτε, πρέπει να διαχειριστείτε την ομάδα σας και να ολοκληρώσετε ένα από τα δύο ασύμμετρα campaign του παιχνιδιού. Οι tabletop καταβολές του παιχνιδιού είναι αρκετά εμφανείς. Κινήσεις, επιθέσεις και αλληλεπιδράσεις με σημεία του χάρτη κοστίζουν action points, κάτι συνηθισμένο για turn-based tactics game. Κινήσεις, αλλαγές κατεύθυνσης και περιστροφές κοστίζουν, οπότε πρέπει να σκεφτείτε καλά πριν οδηγήσετε την ομάδα σας σε διασταυρώσεις και φαινομενικά ανοιχτούς χώρους. Το μικρό και μερικές φορές κλειστοφοβικό μέγεθος των χαρτών, επιβάλλει ίσως τον μικρό αριθμό action points σε μια προσπάθεια να κρατήσει τον παίκτη υπό έλεγχο και να δώσει την ψευδαίσθηση αγωνίας.
Αυτή η προσέγγιση ίσως προσφέρει αρκετά στην ατμόσφαιρα για τους φαν, αλλά για τον μέσο παίκτη φαίνεται “στριφνή”. Το στοιχείο που σας δίνει την δυνατότητα να παρακάμψετε μέχρι έναν βαθμό την έλλειψη action points είναι μια σειρά από κάρτες. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για συγκεκριμένο σκοπό, όπως για παράδειγμα την αύξηση πιθανοτήτων επιτυχημένης επίθεσης ή να τις μετατρέψετε σε action points. Οι συγκεκριμένες κάρτες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης της ομάδας σας, καθώς μπορείτε να τις αναβαθμίσετε ως μέρος του εξοπλισμού σας. Το κάθε μέλος της ομάδας έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο βάσει του εξοπλισμού του, εμφανές στους terminators. Βαρύς οπλισμός, τραυματιοφορέας και επικεφαλής έχουν τις δικές τους ικανότητες αλλά και περιορισμούς, προσθέτοντας άλλο μια πτυχή διαχείρησης.
Ο χειρισμός απαιτεί λίγο χρόνο να τον συνηθίσετε, ειδικά τα -λογικά- keyboard shortcuts, αλλά δεν προβληματίζει. Αυτό που έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης είναι η νοημοσύνη, καθώς δίνει την εντύπωση ότι σε συγκεκριμένες στιγμές “ροκανίζει το χρόνο” έτσι ώστε να αποτύχετε σε ένα ή όλα τα objectives μιας αποστολής. Επίσης, οι κινήσεις των εχθρών είναι περισσότερο παθητικές και αντιμέτωπες με τις δικές σας -counter tactics- χωρίς ένα συμπαγές “πλάνο” και συνοχή των κινήσεών τους. Τέλος, το πιο εκνευριστικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι ο αμφιλεγόμενος random number generator. Κάθε επίθεση έχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό επιτυχίας που απεικονίζεται με ζάρια στην δεξιά πλευρά της οθόνης. Εμφανές σημάδι game system προορισμένου από επιτραπέζιο. Μερικές φορές κάθε επίθεσή σας έχει 100% επιτυχία, ενώ άλλες ακόμα και μια απλή άμυνα με ποσοστά υπερβολικά υπέρ σας αποτυγχάνει παταγωδώς, όπως και τα επόμενα τρία-τέσσερα actions, με αποτέλεσμα διαλυμένη ομάδα και αποτυχία αποστολής. Κάτι όχι και τόσο “τυχαίο” όσο θα θέλαμε. Το παιχνίδι προσφέρει δύο ξεχωριστά campaign, ένα από τη σκοπιά των terminators κι ένα με τους genestealers, κάτι αρκετά ενδιαφέρον.
Οι δύο πλευρές έχουν εντελώς διαφορετικό gameplay, με τους terminators να είναι πιο αργοκίνητοι και “στατικοί” και τους genestealers να είναι πιο ευέλικτοι, βασίζοντας το playstyle τους σε γρήγορες επιθέσεις από πολλαπλές κατευθύνσεις. Τα δύο campaign δυστυχώς είναι υπερβολικά γραμμικά, αφού αποτελούνται από μια σειρά checkpoints. Αυτά με τη σειρά τους “ξεκλειδώνουν” συγκεκριμένες αποστολές όπως το να “αποστειρώσετε” περιοχές με βαριά φλογοβόλα ή να εκκενώσετε terminators ή ακόμα να εξολοθρεύσετε όλους τους αντιπάλους από το χάρτη. Πριν την κάθε αποστολή, μπορείτε να διαμορφώσετε τους πέντε terminators αλλά και τους genestealers όπως εσείς θέλετε. Τα customization options είναι σχεδόν απεριόριστα. Να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχει multiplayer, αλλά και mission editor, που αυξάνουν το χρόνο ενασχόλησης με το παιχνίδι.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου