Far: Lone Sails Review

Κατά καιρούς βγαίνουν κάποια παιχνίδια που αποδεικνύουν ότι τα videogames είναι τέχνη και μάλιστα η μοναδική διαδραστική στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Πολλές μεγάλες αλλά και μικρές ανεξάρτητες παραγωγές, προσφέρουν απλόχερα κάτι που λίγο-πολύ στην εποχή της μαζικής και εύπεπτης κατανάλωσης έχει ξεχαστεί: ένα ταξίδι σε εικόνες, χρώματα και ήχους που μένει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό. 
Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι το Far: Lone Sails. Το Far: Lone Sails είναι adventure που συνδυάζει δισδιάστατα και τρισδιάστατα γραφικά με κάμερα ανάλογη με αυτή στα side-scrolling games. Βρίσκεστε μόνος σε έναν μεταποκαλυπτικό κόσμο και το μόνο που έχετε στην κατοχή σας είναι ένα υβριδικό όχημα που συνδυάζει χαρακτηριστικά πλοίου, τρένου και αυτοκινήτου, με κίνηση μέσω κατανάλωσης ενέργειας αλλά και τη χρήση του ανέμου. Το gameplay είναι αρκετά απλοϊκό. Σε όλη την διάρκεια της γραμμικής πορείας που κάνετε με το όχημά σας, πρέπει να συλλέγετε διάφορα αντικείμενα τα οποία μετατρέπονται σε ενέργεια για να τροφοδοτείτε το όχημα σας, να λύνετε απλοϊκά μηχανικής φύσης παζλ για μπορέσετε να φτάσετε στο τέλος της διαδρομής και να χρησιμοποιείτε όποτε σας επιτρέπει ο καιρός την δύναμη του ανέμου για εξοικονόμηση ενέργειας. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας αναβαθμίζετε το όχημα με νέες τεχνολογίες όπως αυτόματη συλλογή αντικειμένων, εξοπλισμός πυρόσβεσης και επιδιόρθωσης βλαβών κτλ. 
Η ιδέα είναι αρκετά απλή και τα παζλ δεν δυσκολεύουν ακόμα και αν δεν έχετε εμπειρία σε παιχνίδια με γρίφους. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Far: Lone Sails είναι το ταξίδι. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που δεν επικεντρώνεται στο gameplay, αλλά στην πρόκληση συναισθημάτων μέσα από εικόνες και ήχους. Το οπτικοακουστικό μέρος είναι ένας διαδραστικός σουρεαλιστικός και μεταποκαλυπτικός πίνακας ζωγραφικής. Μεγάλη επιρροή στον σχεδιασμό του παιχνιδιού έχουν τα έργα του Ολλανδού καλλιτέχνη Theo Jansen και του Βρετανού εικονογράφου Stephen Biesty. Αξίζει να τους ρίξετε μια ματιά. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί άριστα και με απόλυτη ισορροπία τη χρωματική παλέτα για να αποδώσει συναισθηματικά σε κάθε επίπεδο κάτι διαφορετικό, αλλά κυρίως να τονίσει την μοναξιά και την καταστροφή ενός ολόκληρου πολιτισμού. Ο συνδυασμός δισδιάστατων και τρισδιάστατων γραφικών με αρκετά από αυτά να είναι ζωγραφισμένα στο χέρι και η άριστη χρήση και εναλλαγή χρωμάτων, κάνουν το Far: Lone Sails έναν συναισθηματικό πίνακα ζωγραφικής μοναδικής ομορφιάς. Δυστυχώς όλα αυτά τα βλέπετε και τα απολαμβάνετε για μόλις τρεις-τέσσερις ώρες. Υπερβολικά μικρή διάρκεια που αφήνει την αίσθηση ότι το παιχνίδι χρειαζόταν λίγο ακόμα περιεχόμενο ώστε να δικαιολογήσει και τη σχετικά υψηλή τιμή του. Το gameplay είναι δευτερεύουσας σημασίας και είναι μόνο η αφορμή για να προχωρήσετε παρακάτω ώστε να απολαύσετε τον επόμενο διαδραστικό πίνακα. 
Ο κόσμος, αν και μεταποκαλυπτικός, είναι καθηλωτικά όμορφος και σχεδιασμένος με απόλυτη συνοχή. Από εγκαταλελειμμένα χωριά που πλέον έχουν κυριευτεί από τη φύση, σε τεράστιας έκτασης έρημα ναυπηγία και εργοστασιακές εγκαταστάσεις, όλα έχουν μια συνοχή και ομορφιά που καθηλώνει. Η συνεχόμενη αλλαγή και σωστή χρήση της χρωματικής παλέτας ανάλογα με το τοπίο και το τί ακριβώς θέλει να τονίσει το παιχνίδι, σας μένει για πάντα στο μυαλό. Ο κύκλος ημέρας νύχτας, τα καιρικά φαινόμενα και η απόλυτη μοναξιά είναι ένας δραματικός συνδυασμός που σας συντροφεύει στο σύντομο αυτό ταξίδι. Η ηχητική επένδυση επίσης είναι από τις καλύτερες που έχετε ακούσει
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου