2017: Δυο κονσόλες και τα νέα παιχνίδια της χρονιάς

Για το 2017, το “μενού” είναι ελαφρώς διευρυμένο αφού ναι μεν το σύστημα της Ninty αποτελεί… σταθερή αξία, ωστόσο πλάι του έχει προστεθεί πια και το “Scorpio” της Microsoft, η κονσόλα που υπόσχεται πως πρώτη θα προσφέρει native 4gaming”. Όσο για τους τίτλους, μετά από μια χρονιά που οι περισσότερες εταιρείες έκαναν κράτει (το 2016 άλλωστε είχαμε αρκετές καλές κυκλοφορίες αλλά ελάχιστες που πραγματικά να ξεχώρισαν), όλα δείχνουν πως το ’17 θα έχουμε “all in”.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η Nintendo αλλάζει

Η αλήθεια είναι ότι το κατώφλι του 2017 μας βρίσκει κατά τι σοφότερους όσον αφορά στη νέα κονσόλα της Nintendo: πέρυσι τέτοια εποχή σπεκουλάραμε για το NX”, φέτος έχουμε μια πρώτη εικόνα του Switch, της κονσόλας που αν όλα πάνε κατ’ ευχή θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο. Περισσότερα στοιχεία βέβαια αναμένεται να αποκαλυφθούν στις 12 Ιανουαρίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση της κονσόλας, ωστόσο ήδη τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αρκετά και ενδιαφέροντα –χωρίς πάντως να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το κατά πόσο ισχύουν.

Ουσιαστικά το Switch έρχεται να αποτελέσει μια υβριδική πρόταση, ικανή να διαδεχθεί τόσο τις οικιακές όσο και τις φορητές κονσόλες της Nintendo. Η “κονσόλα-transformer” της τελευταίας δείχνει ικανή να καλύψει το κενό τόσο του Wii U όσο και των 3DS/2DS και μάλιστα δίχως να βασίζεται σε τρίτα συστήματα για τη λειτουργία της. Το αν θα τα καταφέρει και σε ποιον βαθμό θα το διαπιστώσουμε εν καιρώ, αφού υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν, από το πόσο βολικά θα είναι τα Joy-Con” χειριστήριά της, μέχρι την υποστήριξη που θα έχει από τις third-party εταιρείες, μια πληγή που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τη Nintendo.

Η ιαπωνική εταιρεία φρόντισε το 2016 να κάνει το “buzz” που χρειαζόταν, αρχικά με το Pokemon GO –ωφελώντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις των Pokemon Sun & Moon- και εν συνεχεία με το Super Mario Run. Κυκλοφορώντας σε mobile πλατφόρμες, αμφότερα προσέγγισαν κοινό που ενδεχομένως να μην είχε ποτέ στην κατοχή του κονσόλα ή να είχε “αποσυρθεί” από το “άθλημα” χρόνια πριν. Χάρη στην αγαπημένη της “συνήθεια”, η Nintendo προσέγγισε ξανά κοινό που ίσως να μην είχε ποτέ, σε μία κίνηση την οποία σαφέστατα ευελπιστεί να εξαργυρώσει στο λανσάρισμα του Switch. Το αν θα καταφέρει με τη βοήθεια του τελευταίου να κάνει το “restart” που τόσο πολύ έχει ανάγκη, θα το μάθουμε...

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η Microsoft ετοιμάζεται να “τσιμπήσει”

Εν αντιθέσει με τη Sony που λάνσαρε πέρυσι την καινούρια εκδοχή του PS4 της, η Microsoft προτίμησε να κάνει υπομονή και να διαθέσει το νέο, ισχυρότερο Xbox One φέτος προς τα τέλη του χρόνου. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης E3 μάθαμε πως αυτό θα είναι εφοδιασμένο με οκταπύρηνο επεξεργαστή, μνήμη με μεγαλύτερο bandwidth και κάρτα γραφικών με ισχύ teraFLOPS, ωστόσο όλα τα λεφτά θα είναι η παρουσία της Microsoft στην επόμενη, αυτή που θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουνίου στο Λος Άντζελες, καθώς εκεί είναι που η εταιρεία από το Ρέντμοντ θα προχωρήσει με κάθε επισημότητα στα αποκαλυπτήρια του συστήματός της.

Βέβαια αν και λεπτομέρειες ακόμα δεν μας έχει πει, η Microsoft δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να διαλαλεί από τώρα πως το Scorpio” θα είναι η ισχυρότερη κονσόλα που υπήρξε ποτέ και παράλληλα η μόνη που θα είναι σε θέση να προσφέρει πραγματική 4Κ ανάλυση (native” κατά το κοινώς λεγόμενο), σε μια προσπάθεια να… προλάβει όλους εκείνους τους “early adopters” που θαμπώθηκαν από τα κάλλη του PS4 Pro.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο “σκορπιός” της Microsoft θα… τσιμπάει από πλευράς χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων. Θα πρέπει να δούμε βέβαια σε τιμή θα βγει στην αγορά, με τι θα το “προικίσει” η εταιρεία, ακόμα και τις κινήσεις του αντίπαλου δέοντος (βλ. Sony και PS4) για να εκφέρουμε άποψη σχετικά με το αν θα είναι σε θέση να αναστρέψει την κατάσταση στη μάχη PlayStation – Xbox ή θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι την επόμενη αναβαθμισμένη εκδοχή των δύο πλατφορμών –Sony και Microsoft άλλωστε δείχνουν να υιοθετούν μια προσέγγιση που παραπέμπει στην αγορά των… smartphones.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Οι τίτλοι του 2017

Κι αν τη χρονιά που μας αποχαιρέτησε πριν μερικά 24ωρα είχαμε πολλά και καλά παιχνίδια, αυτή που μόλις μπήκε έχουμε να περιμένουμε… μπόλικο πράγμα! Τα στούντιο του χώρου άλλωστε φέτος, καλούνται όχι απλά να πιάσουν τον στόχο της ποσότητας αλλά να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα των προϊόντων τους, αφού πλέον έχουν να ικανοποιήσουν το κοινό που επένδυσε στο PS4 Pro, να πειραματιστούν με το VR και τις πλατφόρμες του και βέβαια να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους το Scorpio” μιας που σε λίγους μήνες θα είναι κι αυτό κανονικά στην αγορά –ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν απέναντι στο Switch.

Οι ΑΑΑ παραγωγές φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και η λίστα που συνθέτουν, είναι μακρά και ενδιαφέρουσα. Αν ξεχωρίζουμε κάποια; Εσείς τι λέτε;

Mass Effect Andromeda
πρώτο τρίμηνο | PS4, Xbox One
Το Mass Effect Andromeda ήταν το δεύτερο στη λίστα μας για το 2016, μέχρι που η EA μετέθεσε την ημερομηνία κυκλοφορίας του για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, απογοητεύοντας όλους όσοι περίμεναν το νέο πόνημα της BioWare. Από την άλλη όμως, εξασφάλισε επιπλέον χρόνο στο στούντιο της Σαμάνθα Ράιαν, χρόνος που άπαντες ελπίζουμε πως θα επενδυθεί σωστά προκειμένου να πάρουμε ένα παιχνίδι αντάξιο των προσδοκιών –και, κυρίως, χωρίς προβλήματα! Από τα ελάχιστα που ξέρουμε για το Andromeda, δεν θα σχετίζεται επ’ ουδενί με την πρώτη τριλογία, οι παίκτες θα παίζουν με χαρακτήρα αρσενικού ή θηλυκού γένους ενώ η μηχανή γραφικών Frostbite 3 εγγυάται για έναν καθ’ όλα εντυπωσιακό κόσμο.



The Legend of Zelda: Breath of the Wild
μαζί με το Switch Switch, Wii U
Το περιμέναμε αρχικά για το 2016, όμως η Nintendo είχε άλλα σχέδια γι’ αυτό. Το The Legend of Zelda: Breath of the Wild θα κυκλοφορήσει εν τέλει φέτος κι αυτό διότι δεν θα το δούμε μόνο στο Wii U, όπως υπολογίζαμε αλλά και στο Switch, το οποίο και θα συνοδέψει στα πρώτα του βήματα στην αγορά. Ένα παιχνίδι ανοιχτού κόσμου, πιστό στις αρχές της σειράς, με εκπληκτικό βάθος στο gameplay (οι νέες κινήσεις δείχνουν το κάτι άλλο), ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τεχνητή νοημοσύνη και απίστευτα περιβάλλοντα που εύκολα θα μπορούσε να εξελιχθεί στο καλύτερο Zelda όλων των εποχών, το Breath of the Wild κερδίζει εύκολα τον τίτλο του πιο αναμενόμενου τίτλου για φέτος!



Red Dead Redemption 2
εντός του έτους | PS4, Xbox One
Ήταν κοινό μυστικό πως εδώ και χρόνια η Rockstar δούλευε πάνω στο sequel του Red Dead Redemption, ενός εκ των καλύτερων παιχνιδιών όλων των εποχών. Τι κι αν ο κόσμος το είχε τούμπανο όμως; Στα αποκαλυπτήρια του Red Dead Redemption 2 “έπεσε το ίντερνετ” καθώς άπαντες πάσχιζαν να μάθουν περισσότερα για το πολυαναμενόμενο sequel/prequel με τους γελαδάρηδες και τους ινδιάνους. Οι πληροφορίες που έχουν δει για την ώρα το φως της δημοσιότητας είναι ελάχιστες: οι επτά καουμπόηδες που εμφανίζονται προς το τέλος του τρέιλερ θα μπορούσαν να παίζουν άπαντες πρωταγωνιστικό ρόλο στο στόρι του παιχνιδιού –στα πρότυπα του GTA V- ενώ δεδομένη θεωρείται η ύπαρξη multiplayer. Πέραν τούτων… σιγή ασυρμάτου. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η παραμικρή αναφορά σε κυκλοφορία στα PC



God of War
εντός του έτους | PS4
Ένα από τα παιχνίδια που έκλεψαν την παράσταση στην E3 του περασμένου καλοκαιριού, το God of War έρχεται –μάλλον φέτος, αν και όρκο δεν παίρνουμε- να αλλάξει άρδην όλα όσα γνωρίζαμε για τη σειρά. Η ελληνική μυθολογία έχει πάει περίπατο και τη θέση της έχει πάρει η σκανδιναβική με τον Kratos να υιοθετεί έναν ρόλο πατέρα-προστάτη-δασκάλου που εύκολα θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως θυμίζει τον Joel του The Last of Us. Από το τρέιλερ και το demo που είδαμε, θεωρούμε ότι το νέο God of War θα έχει να μας προσφέρει μπόλικη δράση, δυνατές συγκινήσεις, μαγεία, εχθρούς βγαλμένους κατ’ ευθείαν από ταινία φαντασίας και γραφικά αντάξια ενός PS4 (Pro).



Resident Evil 7: Biohazard
24/1 | PS4, Xbox One, PC
Επιστροφή στις ρίζες για τα Resident Evil! Με το Resident Evil 7: Biohazard, η Capcom επαναφέρει πολλά απ’ αυτά που έκαναν τη σειρά να ξεχωρίσει την τελευταία 20ετία με κυριότερα, το στοιχείο του τρόμου και τη… συλλογή βοτάνων! Η προοπτική βέβαια έχει γίνει πρώτου προσώπου αλλά σύμφωνα με τους δημιουργούς του παιχνιδιού, οι συγκινήσεις που θα ζήσουν έτσι οι παίκτες θα είναι ακόμα πιο έντονες. Το οπλοστάσιο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τελευταίοι θα είναι μεν πλούσιο αλλά όσοι περίμεναν “gun fest” μάλλον θα απογοητευτούν. Προσθέστε στην εξίσωση γρίφους, αφαιρέστε εντελώς τα αντιαισθητικά quick-time events και για ‘σας που το λέει η καρδούλα σας, υπάρχει και υποστήριξη VR στο PS4…



Days Gone
εντός του έτους | PS4
Επιτέλους ένα παιχνίδι που προσεγγίζει την περίφημη “zombie apocalypse” με τον πλέον ορθολογικό τρόπο: ούτε φρου-φρου κι αρώματα, ούτε “ναι αλλά να σώσουμε τον κόσμο πρώτα”, ούτε να το παίξουμε macho παλικάρια που σφάζουν τα ζόμπι με το κιλό, είτε κρατούν αλυσοπρίονο, είτε νυχοκόπτη. Το Days Gone θέτει τον παίκτη αντιμέτωπο με ορδές από απέθαντους (επίπεδα Dead Rising), καλώντας τον να κάνει ένα και μόνο πράγμα: να επιβιώσει. Από τα όσα είδαμε στην περασμένη E3, δείχνει να είναι ένας αρκετά ενδιαφέρων τίτλος, ικανός να αγχώσει τους παίκτες και να τους φέρει ουκ ολίγες φορές σε δύσκολη θέση –δεν χρειάζεται καν να παίξετε, απλά δείτε το demo και θα ακούσετε την καρδιά σας να χτυπά σαν ταμπούρλο.



Τελειώσαμε λέει;

Ούτε καν! Η λίστα με τα πολυαναμενόμενα παιχνίδια για το 2017 δεν εξαντλείται σε… μισή ντουζίνα. Θέλετε τίτλους σε ρυθμό πολυβόλου; The Last of Us: Part II, Horizon Zero Dawn, Nioh, Destiny 2, Shenmue 3, Cuphead, Vampyr, Tekken 7, Persona 5, Marvel vs. Capcom: Infinite, Halo Wars 2, South Park: The Fractured But Whole, The Walking Dead από την Overkill, Pyre, State of Decay 2, Detroit: Become Human, Injustice 2, For Honor, Crackdown 3, Prey, Yooka-Laylee, οτιδήποτε σχετικό με το Crash Bandicoot, Death Stranding, Quake Champions, Scalebound, Outlast 2, Sea of Thieves, Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, Knack 2, Star Wars Battlefront 2, Gran Turismo Sport, Lords of the Fallen 2, Sniper Elite 4.

Αν στα παραπάνω προσθέσετε αυτά που για πρακτικούς λόγους δεν αναφέραμε και βέβαια τις “ετήσιες” κυκλοφορίες τύπου Call of Duty, Battlefield, FIFA, NBA 2K, Forza κλπ, προκύπτει ένα καλεντάρι που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί στα χρονικά του gaming. Ευελπιστώντας πάντα να μην αναβληθεί κάτι απ’ όλα αυτά και να κυκλοφορήσουν όντως φέτος…

Δημοσιευμένη Εικόνα

Food for thought

Κλείνοντας και κατά την προσφιλή μας –πια- συνήθεια, θα σας αφήσουμε με μερικές σκέψεις αναφορικά με το μέλλον του gaming και το πώς αυτό θα διαμορφωθεί μέσα στο ’17. Όλες αυτές οι νέες τεχνολογίες, πλατφόρμες και τάσεις που εμφανίζονται (VR, 4K κλπ) θα κάνουν την ανάπτυξη ενός παιχνιδιού ακόμα πιο ακριβή διαδικασία, επιτρέποντας ουσιαστικά μόνο στις μεγάλες εταιρείες να δοκιμάσουν την τύχη τους στα AAA “σαλόνια”, αυτά που απαιτούν μεγάλα μπάτζετ τόσο για τη δημιουργία, όσο και για την προώθηση μίας IP. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι μεγάλοι εκδότες να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι και το χάσμα μεταξύ αυτών και των μικρότερων “παικτών” της αγοράς να ανοίξει ακόμα περισσότερο.

Το αν οι προαναφερθείσες τεχνολογίες βέβαια θα πείσουν ή όχι το κοινό, είναι μία τελείως διαφορετική κουβέντα που όμως θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της αγοράς εν γένει. Το 2017 θα είναι μια χρονιά εξελίξεων στη βιομηχανία και περισσότερο από ποτέ, τα λάθη δεν συγχωρούνται –ήδη η Crytek φαντάζει δύσκολο να τη βγάλει καθαρή ενώ πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για πιθανή εξαγορά της Ubisoft από τη Vivendi. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαχειριστούν στην EA τις τραγικές επιδόσεις Titanfall 2 και Mirror’s Edge 2 ενώ άπαντες αναμένουν το πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις Nintendo και third-party εταιρειών.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Μην αποκλείετε την εκ νέου ισχυροποίηση του DLC όπως επίσης και το “καταφύγιο” που θα βρουν, ελλείψει διαφορετικού “business plan” αρκετές εταιρείες στις “μικροσυναλλαγές”. Αναφορικά με τις first-party, Microsoft και Sony έχουν βασίσει πολλά σε Scorpio” και PS VR αντίστοιχα και πιθανή αποτυχία ενός εκ των δύο θα φέρει ντόμινο εξελίξεων. Όσο για τη Nintendo, εκείνη μοιάζει να έχει βρει τη γη της επαγγελίας στις mobile πλατφόρμες εν αναμονή του Switch. Το 2017 έχει όλα τα φόντα για να αποτελέσει μια χρονιά-σταθμό για το gaming. Το αν θα τη θυμόμαστε για τους σωστούς ή τους λάθος λόγους, είναι μια άλλη ιστορία…
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου