Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure Review

Η ιστορική σειρά παιχνιδιών adventure Tex Murphy, μετά από απουσία 16 χρόνων και ύστερα από μια επιτυχημένη εκστρατεία crowdfunding, επιστρέφει με το Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure. Αυτή τη φορά o ιδιωτικός ντετέκτιβ Tex Murphy (στο ρόλο ξανά ο Chris Jones, που είναι και δημιουργός της σειράς) ξυπνάει στο γραφείο του με ένα καρούμπαλο στο κεφάλι, χωρίς να θυμάται τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του. Εκτός του κεντρικού σας στόχου που είναι να ανακτήσετε τη μνήμη του Tex, μπαίνετε σε πιο βαθιά νερά και καλείστε να ανακαλύψετε κατασκευές του Νίκολα Τέσλα, αλλά και να μάθετε τί συνέβη στην Chelsee μετά το τέλος του Overseer.
Το Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure εξελίσσεται μέσα από τρεις διαφορετικούς τρόπους: τις συζητήσεις μέσω full-motion video (FMV), την εξερεύνηση σε πλήρως 3D τοποθεσίες, και τη λύση γρίφων σε πρώτο πρόσωπο. Είναι χωρισμένο σε μέρες, με την κάθε μια να τελειώνει όταν έχετε πραγματοποιήσει όλες τις κεντρικές ενέργειες. Ο χειρισμός είναι point and click πρώτου προσώπου, με τα πλήκτρα WASD να χρησιμεύουν για την κίνηση. Θεωρητικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χειριστήριο, αλλά για την ώρα παρουσιάζονται προβλήματα με τη λειτουργικότητά του (π.χ. ο δεξιός μοχλός ενός Xbox gamepad δεν κάνει τον Tex να περπατάει όπως θα έπρεπε, ούτε μπορείτε να ρυθμίσετε το κάθε κουμπί ξεχωριστά).
Έχοντας στο μυαλό τους, ίσως, τη δυσκολία των παλιών Tex αλλά και τους νέους παίκτες, οι δημιουργοί έβαλαν δύο βαθμούς δυσκολίας: casual και gamer. Το πρώτο περιλαμβάνει ενσωματωμένο hint system, που το μόνο που επηρεάζει είναι το τελικό σκορ, με όλα τα αντικείμενα που χρειάζεστε να αστράπτουν στο χώρο και να μπορείτε να προσπεράσετε τους γρίφους. Αντίθετα, το gamer mode είναι αυτό που επιλέγουν οι περισσότεροι “παλιοί” φαν των παιχνιδιών Tex Murphy, όμως αρκετοί από αυτούς πιθανότατα θα το βρουν λίγο επίπονο. Το ψάξιμο για αντικειμενα σε ανοιχτούς 3D χώρους γίνεται όλο και πιο δύσκολο όσο προχωράτε και μεταφέρεστε από το New San Francisco σε μεγαλύτερες και πιο σκοτεινές τοποθεσίες (κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν νάρκες και AI εχθρούς που αν πέσετε επάνω τους σας σκοτώσουν) αναζητώντας κάρτες, ξύλα και άλλα αντικείμενα που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε. Σε σκοτεινές γωνίες, επάνω σε αγάλματα, μέσα στους τοίχους και αλλού. Στο gamer mode τα αντικείμενα δεν ξεχωρίζουν καθόλου κι έτσι πρέπει να βρίσκετε τα πάντα μόνοι σας, όσο μικρά κι αν είναι, με μοναδική βοήθεια έναν φακό. Δυστυχώς, αν κουραστείτε να ψάχνετε ή δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που ξέρετε ότι χρειάζεστε, πρέπει είτε να κάνετε ένα διάλειμμα ή να ψάξετε τη λύση... εκτός παιχνιδιού, αφού δεν μπορείτε να αλλάξετε τη δυσκολία πίσω στο casual.
P.I. Tex Murphy.
P.I. Tex Murphy.
Στο Tesla Effect επιστρέφουν παλιοί φίλοι του Tex, όπως ο μεταλλαγμένος ιδιοκτήτης του Brew and Stew, Louie LaMintz, και ο Rook Garner με το ενεχυροδανειστήριό του, ενώ εμφανίζονται για πρώτη φορά η νέα (πιθανή) αγαπημένη του Tex, Taylor, ο αυτοαποκαλούμενος “νούμερο 1” οπαδός του Tex, Mojo, και άλλοι. Από την άλλη, ο χειρότερος χαρακτήρας του παιχνιδιού είναι το ίδιο το... interface. Ο Smart Alex είναι ο ηλεκτρονικός “φίλος” του Tex που σχολιάζει το τί κάνετε τόσο σπάνια που ξεχνάτε ότι υφίσταται, πετάει κυρίως “κρυάδες” και τα όσα λέει δεν ταιριάζουν καθόλου στο ύφος του παιχνιδιού.
Όσο για τους διαλόγους, αυτοί είναι δύο ειδών: οι μεν εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του FMV σε μορφή επιλογών (όπως στο Mass Effect), οι δε είναι μια λίστα με όλα τα πιθανά θέματα που μπορείτε να ρωτήσετε τους άλλους χαρακτήρες. Πέρα από τους διαλόγους, ο εσωτερικός και σαρκαστικός μονόλογος και σχόλια του Tex παραμένουν απολαυστικά. Όλοι οι ηθοποιοί έχουν κάνει σπουδαία δουλειά, ενώ τα ηχητικά εφέ και η μουσική ακούγονται δυνατά και καθαρά. Οπτικοακουστικά, το Tesla Effect είναι το καλύτερο της σειράς μέχρι τώρα. Πολύ ευχάριστη προσθήκη η δυνατότητα να σταματάτε ή να προσπερνάτε το κάθε βίντεο με το δεξί κουμπί του ποντικιού, χωρίς τον κίνδυνο να χάσετε κάποιο κομμάτι διαλόγου.

Σε αντίθεση με τίτλους όπως το The Walking Dead, το Wolf Among Us ή και το Beyond: Two Souls, που είναι περισσότερο interactive drama παρά adventure χωρίς τους γρίφους, το Tesla Effect προσφέρει 20 ώρες “καθαρής” εξερεύνησης. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία γρίφων όμορφα μοιρασμένων μεταξύ εξέλιξης της κεντρικής ιστορίας και FMV, από συλλογή αντικειμένων μέχρι και “σπάσιμο” κλειδωμένων κουτιών. Κάποιες φορές οι γρίφοι φαίνονται πιο πολύπλοκοι απ’ ότι είναι, όπως πχ να βάλετε κάρτες του μπέιζμπολ σε λογική σειρά, ενώ άλλες φορές είναι απλά λογικά mini-games, όπως πχ να ρυθμίσετε την πίεση του νερού. Παρόλα αυτά, δεν λείπει το pixel hunting από το gamer mode και όσοι το επιλέξουν την πρώτη φορά που παίζουν θα βρεθούν να ψάχνουν σανίδες μέσα σε βάλτους στο σκοτάδι, μικρούς γάντζους από δωμάτιο σε δωμάτιο, μαύρα αντικείμενα επάνω σε μαύρο φόντο και άλλα, που σημαίνει ότι πρέπει να ψάχνετε πολύ προσεκτικά κάθε τοποθεσία με τον φακό σας. Ενώ το πρώτο μισό του Tesla Effect έχει λίγο απ’ όλα, στο δεύτερο μισό, και πολύ περισσότερο προς το τέλος, μεταφέρεστε από τον ένα γρίφο στον άλλο χωρίς να σας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσετε με χαρακτήρες ή να δείτε κάποιο FMV, κι αυτό πιθανότατα να σας πέσει λίγο “βαρύ” όσο λάτρεις της σειράς κι αν είστε.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου